Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Βραβεία για την εβρίτικη επιχειρηματικότητα


Στην κατάμεστη από κόσμο και αισιοδοξία, αίθουσα του Αστέρα, το Επιμελητήριο Έβρου έκοψε την βασιλόπιτα για το 2020. Στην αυγή μιας νέας δεκαετίας, η εβρίτικη επιχειρηματικότητα (ή πιο σωστά το κομμάτι της που επιβίωσε από την δεκάχρονη λαίλαπα) έδειξε ότι είναι παρούσα και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Στο ξεκίνημα της καλά οργανωμένης εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Θανάση Μπέλλα που έφυγε πρόσφατα και ξαφνικά, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην συνέχεια βραβεύτηκαν επιλεγμένες επιχειρήσεις:
- Η εταιρία ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ με το βραβείο επιχειρηματικής αριστείας και εξαγωγικής δραστηριότητας (φωτο)
- Η Σπορελαιουργία ΕΓΝΑΤΙΑ με το βραβείο οικογενειακής επιχείρησης / διαδοχής
- Η ΜΕΤΚΕ - Αφοι Τσουλκανάκη με το βραβείο αναπτυσσόμενης επιχείρησης
- Το διαγνωστικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με το βραβείο κοινωνικής υπευθυνότητας
- Η ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ που βγάζει την μπύρα FONIAS, με το βραβείο ανάδειξης της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος
- Ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός ΑΚΡΙΤΑΣ με το βραβείο δικτύωσης - συνεργατικότητας
- και ο Συνεταιρισμός Παντοπωλών ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με το βραβείο ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών.
Βραβεύτηκε επίσης η μαθητική εικονική επιχείρηση του 4ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης που συμμετέχει στο Junior Achievement Greece με την mobile εφαρμογή "Save on Sight".

Οι ηθικές αυτές επιβραβεύσεις έχουν τη δική τους αξία και σημασία για την συνέχιση του δύσκολου αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις στον τόπο μας. Το Επιμελητήριο που είναι ο κύριος εκφραστής της ιδιωτικής οικονομίας, οφείλει να συμπαραστέκεται στον αγώνα αυτό με πολλούς τρόπους. Σε κάποιο βαθμό τα καταφέρνει, αλλά τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα όπως και οι ανάγκες των μελών του.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης πέρα από την ανάγκη βελτίωσης της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, αναφέρθηκε στην αδικία των οφειλόμενων ποσών του "12%" από το κράτος προς τις θρακιώτικες επιχειρήσεις για το διάστημα 2010-2015, εξήγγειλε την 19η Έκθεση alexpo που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου και καυτηρίασε την στάση των τραπεζών που επιβαρύνουν την οικονομία με την υπέρμετρη αύξηση και επέκταση των πάσης φύσεως προμηθειών.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι σε αυτό τον τόπο την αξία της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και ιδιαίτερα της παραγωγής. Παράγουμε πολλά και εξαιρετικά προϊόντα και μπορούμε να παράγουμε ακόμα περισσότερα, τα οποία αξίζει να φτάνουν σε όλη την Ελλάδα και να εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Πρώτοι από όλους όμως θα πρέπει να τα καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι και να τα διαδίδουμε. Είναι πολύ σημαντικό να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα και ακόμα πιο σημαντικό να προτιμούμε τοπικά για λόγους οικονομίας, απασχόλησης, περιβάλλοντος και άλλους. Ο στόχος αντιστροφής του μακροχρόνια ελλειμματικού εμπορικού ισοζύγιου για τη χώρα μας είναι δύσκολος αλλά θα πρέπει να τεθεί και να επιτευχθεί, καθώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελεί θέμα εθνικής επιβίωσης.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Επετειακή χρονιά

Ένα μόλις μήνα από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη και λίγο πριν ολοκληρώσει την θητεία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου και πάλι στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο, τιμώντας την εορτή του πολιούχου Αγίου Αθανασίου και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της ιστορικής πόλης.

Κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης και στην ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι στην προκλητική γείτονα Τουρκία που όπως είπε χαρακτηριστικά "ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας". Πέρα από τα μηνύματα του προς Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, μίλησε και για την μακρά ιστορία και τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος. Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι οι κάτοικοι του ιστορικού και όμορφου τόπου έχουν βαθιά χαραγμένο στην ψυχή και στο νου τους το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία του!

Το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά-ορόσημο για τον Έβρο και τη Θράκη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι μια χρυσή επέτειος για τον ελληνισμό της περιοχής που επιβίωσε από 600 (και όχι 400) χρόνια σκλαβιάς και χειρότερες συνθήκες καθώς βρισκόταν εγγύτερα στα κέντρα και τις δυνάμεις καταστολής της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την επέτειο αυτή οφείλουμε να την τιμήσουμε ανάλογα με σοβαρές εκδηλώσεις που να αναδείξουν τα σημαντικά συνεκτικά στοιχεία που συνετέλεσαν στην μακρόχρονη εθνική επιβίωση σε τόσο αντίξοες συνθήκες: θρησκεία, πίστη, θάρρος, φρόνημα, φιλοπατρία, αλληλεγγύη, εργατικότητα, οικογένεια, γλώσσα, πολιτισμός, μουσική, ήθη και έθιμα, διατροφή και άλλα. Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την τεράστια ιστορία της Θράκης, που έχει αναδειχθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα και είναι άγνωστη εν πολλοίς ακόμα και στους ίδιους τους κατοίκους της.

Η Περιφέρεια, οι Δήμοι όπως και πολλοί συλλογικοί φορείς (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, Εθνικός Αλεξανδρούπολης και άλλοι) προετοιμάζουν εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία, ευχόμενοι να απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο σε κάποιες ελίτ, καθώς και να μεταφέρουν την σημαντική ιστορική γνώση ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι Βούλγαροι μπήκαν στο LNG της Αλεξανδρούπολης

Μετά από μακροχρόνιο ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης. Στις 8 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές παρουσία της υπουργού ενέργειας της Βουλγαρίας κυρίας Πέτκοβα και η Bulgartransgaz απέκτησε το 20% της GASTRADE, εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου που είχε την ιδέα και αναπτύσσει το έργο, το οποίο έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (στις φωτογραφίες από την τελετή βλέπουμε σημαίες της Βουλγαρίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά δεν βλέπουμε ελληνική σημαία, παρόλο που η Gastrade είναι εταιρία που εδρεύει στην Ελλάδα).

Την ίδια ώρα με τις υπογραφές αυτές, Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν τον Turkish Stream παρουσία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Με το έργο αυτό που υλοποιήθηκε γρήγορα και ουσιαστικά αντικατέστησε το αποτυχημένο project Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει πλέον υποθαλάσσια στην Ανατολική Θράκη και από εκεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ σχεδιάζεται μια δεύτερη παράκαμψη προς Βουλγαρία και Σερβία, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών.

Η μάχη των αγωγών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κατασκευή του TAP ολοκληρώθηκε, ο Turkish Stream λειτουργεί ήδη, ο IGB προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ λίγες μέρες πριν, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του East Med, ενός έργου δύσκολου και μεγαλεπήβολου. Όσο για τον πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, παρά τις καθυστερήσεις, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Gaslog, ΔΕΠΑ και Bulgartransgaz απέκτησαν συμμετοχή και αναζητείται ένας ακόμη εταίρος με πιθανή την ρουμανική Romgaz. Θα ακολουθήσει άμεσα το δεσμευτικό market test. Στην συνέχεια θα έχουμε διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και επιχορηγήσεων από το ελληνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και διαγωνισμούς για προμήθειες και κατασκευές. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας, το έργο αναμένεται να λειτουργήσει το 2022, αντί του 2021 ή του 2020 που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν.

Μέχρι τότε στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για το έργο αυτό που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της περιοχής και θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται ολοκληρωμένη ενημέρωση τόσο για τα οφέλη (οικονομικά, εργασιακά αλλά και γεωστρατηγικά), όσο και για τις πιθανές απώλειες σε τουρισμό, αλιεία κλπ καθώς και για τους κινδύνους σε ανθρώπους και περιβάλλον.