Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Έπεσαν οι υπογραφές (πάλι)


Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπόικο Μπορίσοφ, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Αυγούστου στο Ζάππειο Μέγαρο, η τελετή υπογραφών για τη συμμετοχή της Bulgartransgaz με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, της εταιρίας που δρομολογεί την υλοποίηση του έργου πλωτού σταθμού φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Την συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Gastrade η Πρόεδρος Ελμίνα Κοπελούζου και εκ μέρους της Bulgartransgaz ο Διευθύνων Σύμβουλος Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. Παράλληλα υπογράφηκε και το νέο συμφωνητικό μετόχων το οποίο συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Gaslog και της ΔΕΠΑ Εμπορίου. Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί και πάλι στις 8 Ιανουαρίου στην Βουλγαρία, οπότε επί της ουσίας δεν έχουμε κάτι νέο. Μεσολάβησε στις 24 Μαρτίου η πετυχημένη ολοκλήρωση του δεσμευτικού market test με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών εταιριών που εξέφρασαν ενδιαφέρον για ποσότητες 2,6 δισ.κυβ.μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος. Το έργο προβλέπεται να έχει δυνατότητα παροχής 5,5 δισ.κυβ.μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, το οποίο θα προωθείται στην ελληνική αγορά αλλά και στη Βουλγαρία μέσω του υπό κατασκευή αγωγού IGB. Από εκεί θα προωθείται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας πλουραλισμό στις πηγές προέλευσης και βελτιώνοντας την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα.

Στη σημερινή τελετή δεν ανακοινώθηκε το ποσό (τίμημα εξαγοράς), ούτε ο τρόπος καταβολής, ενώ δεν λέχθηκε κάτι νεώτερο για τον 5ο μέτοχο που αναζητείται ώστε να ολοκληρωθεί το μετοχικό σχήμα. Όσο για το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη λειτουργίας που στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί για το 2021, τώρα πάει για τις αρχές του 2023. Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε τα οφέλη της ειρηνικής συνύπαρξης (την ώρα που στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μυρίζει μπαρούτι) και της οικονομικής συνεργασίας, τον στόχο της απεξάρτησης της Ελλάδας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028 και την φιλοδοξία να μεταβληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε "ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας". Ικανοποιημένος και ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός που μετατρέπει την χώρα του σε κόμβο διανομής ενέργειας αφού παίζει παράλληλα και με τη Ρωσία και με την Τουρκία. Χαρούμενος και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ που ήταν παρών στην τελετή, λίγες μέρες πριν ολοκληρώσει το πληθωρικό του έργο στη χώρα μας.

Παρών στο Ζάππειο και ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που δήλωσε πως ήταν τιμή του να παραβρεθεί στην τελετή και εκτίμησε ότι "η χωροθέτηση του έργου στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της περιοχής και θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο, τονώνοντας την δυναμική ανάπτυξης της". Το σημαντικό αυτό έργο φαίνεται πως προχωράει αποφασιστικά (έστω και με κάποιες καθυστερήσεις) προς την υλοποίηση του, ωστόσο υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας ως προς τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της επένδυσης αυτής, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει στον χαρακτήρα της πόλης, τις επιπτώσεις σε τουρισμό, αλιεία και άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τους κινδύνους ως προς την ασφάλεια και το περιβάλλον. Φαίνεται πως κάποιοι δεν έχουν διάθεση για ολοκληρωμένη ενημέρωση, γιατί υπάρχει προηγούμενη αρνητική εμπειρία...