Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023
Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακό σταυροδρόμι
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023
Χρονιά πολλών εκλογών
Για τον χρόνο που μόλις ξεκίνησε, δεν μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, καθώς το διεθνές σκηνικό είναι ευμετάβλητο και γεμάτο εκπλήξεις. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι το 2023 για την Ελλάδα είναι χρονιά εκλογών. Πολλών μάλιστα εκλογών, καθώς το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε μπροστά στις κάλπες, τέσσερεις φορές.
Η αρχή θα γίνει με τις βουλευτικές εκλογές. Κανονικά αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούλιο, ωστόσο διακινούνται ρεαλιστικά σενάρια για επίσπευση. Οι τόνοι αντιπαράθεσης ανεβαίνουν και οι προεκλογικές κινήσεις και δραστηριότητες πυκνώνουν. Οπότε όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς την κάλπη. Όμως οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με απλή αναλογική και καθώς δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε άμεσα σε επαναληπτική εκλογή. Την δεύτερη φορά το σύστημα θα είναι ενισχυμένης αναλογικής και μάλλον από αυτή την κάλπη θα προκύψει η επόμενη Βουλή και Κυβέρνηση.
Η συνέχεια θα γίνει τον Οκτώβριο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα κληθούμε να εκλέξουμε Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, Περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, σε μια διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι σημαντικό για την πορεία του τόπου μας. Και αυτές οι κάλπες είναι πολύ πιθανό να στηθούν και δεύτερη φορά, καθώς δεν είναι εύκολο να προκύψουν απόλυτες πλειοψηφίες από την πρώτη Κυριακή.
Να επισημάνουμε ότι τον Μάιο του 2024 προγραμματίζονται και οι επόμενες ευρωεκλογές, οπότε σε ένα διάστημα περίπου 12 μηνών θα πάμε στις κάλπες πέντε φορές! Από τις ψήφους που θα ρίξουμε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα κριθούν πολλά για το μέλλον μας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν άλλες δυο εκλογές που θα μας επηρεάσουν έμμεσα. Πρώτα οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (5/12 Φεβρουαρίου) και στην συνέχεια οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία (άγνωστο ακόμα πότε ακριβώς θα γίνουν). Όλα αυτά συνθέτουν ένα χρονικό διάστημα που θα είναι κρίσιμο και μεταβατικό, ενώ προβλέπεται γεμάτο φόρτιση και εντάσεις.
Ο Θεός να μας φωτίσει να εκλέξουμε σε όλες τις θέσεις άξιους ανθρώπους με όραμα για τον τόπο, με ήθος και ανιδιοτέλεια. Το υπάρχον σκηνικό με τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες, δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ωστόσο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι στο χέρι μας και η δύναμη και η ευθύνη. Και να θυμόμαστε ότι "στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", όπως είχε πει ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.
Ειδικά για τον Έβρο, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του, θα είναι πολύ σημαντικό να εκλέξουμε τέσσερεις ικανούς βουλευτές που πρώτα από όλα να προωθούν τα συμφέροντα του τόπου. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να είναι αποδεκτό σε τόσο πολυπρόσωπα κυβερνητικά σχήματα, ένας νομός με μεγάλη γεωπολιτική σημασία να μην έχει ούτε έναν εκπρόσωπο. Στην συνέχεια θα πρέπει να εκλέξουμε δυναμικούς Δημάρχους και δραστήριους δημοτικούς συμβούλους. Η ποιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει εξίσου μεγάλη επίδραση στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας. Όσο για τη θέση του Περιφερειάρχη, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο Έβρος είναι σε πολλούς τομείς ο πρώτος νομός στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας Θράκης, οπότε έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει την εκλογή ενός δικού του ανθρώπου που να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες. Και τέλος θα πρέπει επιτέλους να στείλουμε και έναν Εβρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποκτήσουμε διεθνή φωνή και άμεση σύνδεση με τα κέντρα των αποφάσεων. Καλή επιτυχία!
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023
Επετειακή χρονιά για την Ορεστιάδα
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023
Μια μικρή νίκη
Το θέμα είχε αναπαραχθεί τότε από πολλά διεθνή μέσα και είχε πάρει διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας πολυήμερη βαριά δυσφήμιση για την χώρα μας, αλλά και για τον τόπο μας. Επιπλέον στο εσωτερικό είχε προκαλέσει αιτία για σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Σύριζα. Όσο για τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των συνόρων μας, είχαν βρεθεί για άλλη μια φορά σε μια δύσκολη κατάσταση, που αυτή τη φορά συνοδευόταν από ισχυρή και πολύπλευρη πίεση. Ευτυχώς για τους ίδιους, για τον Έβρο και την Ελλάδα, την αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για προβοκάτσια και αποφύγαμε τα χειρότερα.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε κρατήσει αποστάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα, αντιλαμβανόμενοι ότι πολλά στοιχεία της υπόθεσης, βρωμούσαν. Το χρονικό σημείο που έσκασε, η κινητοποίηση ύποπτων ΜΚΟ, η συντονισμένη επίθεση αναξιόπιστων μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, η περίεργη στάση της Τουρκίας που έμεινε στο απυρόβλητο, η ξαφνική εμφάνιση των 38 εντός Ελλάδος, το χαμένο πτώμα και η υποκριτική στάση της χαροκαμένης μάνας, όλα έδειχναν τρύπες στο σενάριο. Επιπλέον εμείς εδώ στον Έβρο γνωρίζουμε ότι η κοίτη του ποταμού είναι ευμετάβλητη, το ίδιο και οι νησίδες που σχηματίζονται ή εξαφανίζονται. Γνωρίζουμε επίσης τους κινδύνους στα δυσδιάκριτα σύνορα, έχοντας βιώσει περιστατικά όπως του Καραγώγου, των Μητρετώδη-Κούκλατζη και άλλα. Άσε που δεν βλέπουμε συχνά μικρές με το όνομα Μαρία να περνούν το ποτάμι, ούτε έχουμε ιστορικό θανατηφόρων τσιμπημάτων σκορπιού στην περιοχή.
Όλα αυτά όμως που έβαλαν εμάς σε υποψίες, δεν φαίνεται αρχικά να τα σκέφτηκαν, πρόσωπα και οργανισμοί που θα έπρεπε να είναι δουλειά τους, ο έλεγχος της ακρίβειας τέτοιων πληροφοριών. Στην συνέχεια όμως και μετά από δημοσιογραφική έρευνα της Βασιλικής Σιούτη που ανέδειξε κάποιες πτυχές της σκευωρίας, υπήρξαν αναδιπλώσεις. Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της ΜΚΟ HumanRights360, γύρω από την οποία κινείται πολύ χρήμα, με ανακοίνωση του στις 15/9 εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, ενώ το Spiegel κατέβασε τις επίμαχες αναρτήσεις, λέγοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνα. Κανένας ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη (εκτός από την Έλενα Ακρίτα), αφήνοντας σκόπιμα να αιωρούνται αμφιβολίες γύρω από το θέμα.
Όπως και να έχει, θεωρούμε ότι το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel είναι μια μικρή νίκη της αλήθειας κατά της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των fake news. Είναι επίσης μια μικρή νίκη της Ελλάδας και των ανθρώπων που την υπηρετούν και την υπερασπίζονται, κατά της Τουρκίας, της λαθρομετανάστευσης και των μηχανισμών που την υποκινούν. Παρόμοια μοτίβα τέτοιων περιστατικών έχουμε δει αρκετά στο παρελθόν και θα ξαναδούμε δυστυχώς και στο μέλλον, αν αντί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, μείνουμε μόνο στο στενό πλαίσιο κομματικής αντιπαράθεσης και πολιτικής εκμετάλλευσης.