Ολοκληρώθηκε και τυπικά την Παρασκευή το βράδυ η προεκλογική περίοδος και απομένουν μόνο λίγες ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες. Τα πράγματα στον τόπο μας κινήθηκαν σε σχετικά ήπιο κλίμα, γεγονός που καταγράφεται ως θετικό, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή υπήρξε προσπάθεια όξυνσης και πόλωσης, ενώ εντάσεις δημιουργήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης θετικό γεγονός είναι ότι η αγορά δεν μούδιασε όπως σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, πράγμα που δείχνει σε κάποιο βαθμό αλλαγή νοοτροπίας, αν και σε αυτό κυρίως συνετέλεσαν τα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ και οι οικονομικές παροχές σε συνταξιούχους και άλλες ομάδες.
Η ιδιαίτερη αυτή προεκλογική περίοδος (λόγω τετραπλών καλπών) χαρακτηρίστηκε κυρίως:
- Από πολλούς υποψήφιους. Υπολογίζεται ότι στον Έβρο συνολικά διεκδικούν σταυρό περίπου 2.000 άτομα! Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά οπωσδήποτε είναι θετικό γεγονός, αλλά από την άλλη μεριά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκύψουν πολλές πικρίες και απογοητεύσεις.
- Από πολύ χαρτί. Κυκλοφόρησαν δεκάδες χιλιάδες καρτ βιζίτ, φάκελλοι, σταυρωμένα ψηφοδέλτια καθώς και φυλλάδια και προγράμματα. Κρίμα τόσο χαρτί και τόσα έξοδα. Μόνη παρηγοριά ότι δεν είχαμε την αφισσορύπανση του παρελθόντος.
- Από περισσότερο διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος από τις καμπάνιες των υποψηφίων δόθηκε στο internet και στα κοινωνικά δίκτυα (facebook περισσότερο, αλλά και instagram και twitter), περιορίζοντας αντίστοιχα παραδοσιακά μέσα όπως το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες. Η τηλεόραση κράτησε τη θέση της κυρίως χάρη στα debate.
- Από νέα δείγματα πολιτικού πολιτισμού. Είδαμε υποψήφιους δημάρχους να παρίστανται σε εγκαίνια εκλογικών κέντρων αντιπάλων, υποψήφιους συμβούλους να διασκεδάζουν μαζί με ανταγωνιστές από άλλους συνδυασμούς, κάποιοι μοίρασαν σπόρους βασιλικού ή χρησιμοποίησαν άλλες καινοτόμες μεθόδους προσέγγισης του κοινού. Στον αντίποδα, καναδυό ανεμιστηράκια λάσπης που στήθηκαν κατά Τοψίδη ή Λαμπάκη δεν είχαν μεγάλη απήχηση και όποιοι υποψήφιοι προσπάθησαν να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης δεν βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.
Σε σχέση με τις τέσσερις κάλπες παρατηρήσαμε:
- Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων συνδυασμών και συμβούλων. Οπωσδήποτε η εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων (πιο σημαντικός ο ρόλος τους τώρα με τον "Κλεισθένη") έχει την πιο άμεση επίδραση στη ζωή και την καθημερινότητα του κάθε δημότη.
- Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιφερειακές εκλογές. Έχοντας Εβρίτη υποψήφιο για τη θέση του Περιφερειάρχη, υπήρξε κατ΄αρχήν σχετικός ενθουσιασμός. Ωστόσο καθώς αυτός επέλεξε να κατέβει ως ανεξάρτητος (ο μόνος μεταξύ των οκτώ υποψήφιων), τις τελευταίες μέρες είδαμε μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των κομματικών στελεχών της ΝΔ κατά της υποψηφιότητας του.
- Μικρότερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας χάσει τον δρόμο της τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ελάχιστη συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα. Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας και έχει μεγάλη σημασία ποιούς ανθρώπους θα στείλουμε εκεί για να υπερασπισθούν τα θέματα μας. Ωστόσο οι ευρωκάλπες αντιμετωπίζονται περισσότερο ως πρόκριμα για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
- Έλλειμμα γνώσης για την τέταρτη κάλπη. Τα ξεχωριστά εκλεγόμενα κοινοτικά συμβούλια και ο νέος τους ρόλος από τον "Κλεισθένη" αποτελεί μια καινοτομία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από τους ανεξάρτητους συνδυασμούς κυρίως αλλά και από μεμονωμένους υποψήφιους συμβούλους, γενικά υπάρχει ακόμα άγνοια από τον κόσμο για τον νέο αυτό θεσμό.
Οι τελευταίες ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αποτελούν χρόνο περισυλλογής και αποφάσεων. Αποφάσεων σημαντικών που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία και το μέλλον του τόπου μας. Στις 26 Μαΐου ελπίζουμε σε μεγάλη συμμετοχή και ευχόμαστε σε όλους καλή φώτιση!