Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Εξαγγελίες μέτρων για τη Σαμοθράκη


Δυο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19/8/2019 στην Αθήνα, με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης. Από την πρώτη από αυτές, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προέκυψε η εξαγγελία των παρακάτω μέτρων: 
  • Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
  • Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
  • Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.
  • Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.
Ακολούθησε μια δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Γεραπετρίτη με τη συμμετοχή πολλών τοπικών παραγόντων. Αμέσως μετά άρχισε ένας πόλεμος ανακοινώσεων και επίρριψης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, δηλώσεις επί δηλώσεων από τοπικούς υπεύθυνους που όμως νιώθουν ανεύθυνοι για το χάλι, το οποίο δεν προέκυψε ούτε τυχαία, ούτε σε μια μέρα. Επί 20 περίπου χρόνια το νησί μας που διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά και τεράστια ιστορία, έχοντας μάλιστα χαρίσει τη Νίκη στην ανθρωπότητα, ακολουθεί καθοδική πορεία. Σε αυτό συντέλεσαν πολλοί παράγοντες και υπάρχουν ευθύνες σε πολλές πλευρές. 

Τα πρόσφατα ντροπιαστικά γεγονότα με τον πολυήμερο αποκλεισμό κατοίκων και επισκεπτών στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και δυσφήμιση, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Το μόνο καλό που μπορεί να βγει από αυτά, είναι να αποτελέσουν το έναυσμα για αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, κάλυψη των κρατικών υστερήσεων και σπάσιμο των πάσης φύσεως μονοπωλίων. Ωστόσο το ύφος των αντιπαραθέσεων και το επίπεδο των επιχειρημάτων, δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Οι Παναγίες του Έβρου

Το Δεκαπενταύγουστο είναι μεγάλη γιορτή για όλη την Ορθοδοξία με ιδιαίτερη έμφαση στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά και στο Άγιο Όρος. Όμως και στον Έβρο η Παναγία τιμάται με ξεχωριστό τρόπο. Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Φέρες και τον εμβληματικό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας τελείται Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστατεί ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και συμμετέχει πλήθος κόσμου, ενώ συγκλονιστική είναι και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας.
Ο ναός που αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς και συνάντησης των απανταχού Θρακών, θεμελιώθηκε το 1.152 μ.Χ. από τον Ισαάκιο Κομνηνό, μετέπειτα Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Εδώ σύμφωνα με την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ βρίσκεται και ο τάφος του και αναζητείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου η οποία κάνει παράλληλα σημαντική δουλειά στην αποκατάσταση του ιστορικού ναού και των αγιογραφιών του, που υπέφεραν κατά την οθωμανική περίοδο.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε και στην εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας που βρίσκεται στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η εικόνα αυτή που ανάγεται στον 13ο αιώνα, είναι σπάνιας τεχνοτροπίας, ξύλινη, ανάγλυφη, με τρεις όψεις, ιδιαίτερα χρώματα και τον Χριστό να απεικονίζεται ως μικρό παιδί και όχι ως βρέφος όπως συνηθίζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί το σύμβολο των ανθρώπων που έφτιαξαν την σύγχρονη Αλεξανδρούπολη, ερχόμενοι ως πρόσφυγες από την γειτονική Αίνο και την Ανατολική Θράκη γενικότερα, διασώζοντας και φέρνοντας μαζί τους τα ιερά κειμήλια. Η αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που γίνεται στα πλαίσια των "Ελευθερίων" είναι επίσης συγκλονιστική.
Εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια ο Έβρος τιμώντας τη μνήμη της και εκτιμώντας βαθιά την χάρη της, απέκτησε και την δική του Παναγία, την "Παναγία του Έβρου". Ένας σύγχρονος ναός που έχει συνεχώς και περισσότερους επισκέπτες και βρίσκεται στην καρδιά μιας ακμάζουσας γυναικείας Μονής, στον παραλιακό ελαιώνα της Μάκρης.
Υπάρχουν πολλές ακόμα Παναγίες στον Έβρο, αλλά ένα εκκλησάκι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, είναι αυτό της Παναγίας Κρημνιώτισσας στην Σαμοθράκη. Σεμνό και κτισμένο πάνω στον απόκρημνο βράχο, με τη θέα του να προκαλεί δέος σε όποιον καταφέρει να ανεβεί μέχρι εκεί και νιώσει τον ουρανό να ενώνεται με την θάλασσα, ατενίζοντας το πανέμορφο Αιγαίο!