Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνοβουλγαρική άνοιξη


Παρά τη σκιά δυσάρεστων γεγονότων (πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και συγκρούσεις κατοίκων με ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο), στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου είχε μια υπέροχη λιακάδα και στο καλό αυτό κλίμα διεξήχθη το 4ο συμβούλιο κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Επικεφαλής των δυο αντιπροσωπειών ήταν οι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης και Μπορίσοφ, ενώ συμμετείχαν πολλοί υπουργοί από τις δυο χώρες. Στις δηλώσεις αλλά και στα πρόσωπα όλων, επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο σχέσεων και συνεργασίας. Ωστόσο όπως είπε κάποιος, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και το καλύτερο στην ενίσχυση και εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας αυτής, πρέπει να αποτελεί διαρκή στόχο, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό άξονα σταθερότητας στην περιοχή.

Στους επί μέρους τομείς έγιναν ιδιαίτερες αναφορές:
- στον τουρισμό όπου ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα. Ωστόσο το νούμερο αυτό επιδέχεται σοβαρές αντιρρήσεις και ερμηνείες καθώς περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ημερήσιες επισκέψεις ίδιων ατόμων που μένουν κοντά στα σύνορα και ολιγοήμερες επισκέψεις με πραγματικό σκοπό το εμπόριο και την εργασία, συνήθως μαύρη. Αναμφισβήτητο πάντως είναι ότι ο αριθμός Βούλγαρων τουριστών είναι μεγάλος και αφορά κυρίως την Θράκη και την Μακεδονία.
- στις επενδύσεις όπου η  Ελλάδα αποτελεί την 5η μεγαλύτερη χώρα σε ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία με πληθώρα επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ και η Βουλγαρία ξεκίνησε να επενδύει πλέον στην Ελλάδα (συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης, αγορές κατοικιών, ξενοδοχείων κλπ).
- στις μεταφορές όπου και οι δυο πρωθυπουργοί έκαναν αναφορά στην σημασία του κάθετου οδικού άξονα Αλεξανδρούπολης-Ντιμίτροβγκραντ ("Μαρίτσα-Αλεξανδρούπολη" το είπε ο Μπορίσοφ). Πέραν αυτού θετικά φαίνεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση το αίτημα για αναβάθμιση της διασυνοριακής σύνδεσης Νυμφαίας-Μακάζας ώστε να εξυπηρετεί πλέον και φορτηγά και λεωφορεία. Τέλος μεταξύ των υπουργών μεταφορών Καραμανλή και Ζελιάσκοφ υπογράφηκε διμερής συμφωνία για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας (!) με την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς και τη Βάρνα, αλλά για το κομμάτι αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας, σε αντίθεση με τη γείτονα, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
- στην άμυνα και ασφάλεια όπου ο κ. Μπορίσοφ μίλησε για επικοινωνία μεταξύ των στρατιωτικών των δυο χωρών (διεξάγονται ήδη κοινές ασκήσεις και σχεδιάζονται και άλλες), για την απόφαση αγοράς F16 block 70 και για air policing (αστυνόμευση εναέριου χώρου). Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μας ευχαρίστησε για την μηδενική ροή λαθραίων μεταναστών προς τη χώρα του κι εμείς με το τεράστιο πρόβλημα μείναμε να αναρωτιόμαστε μήπως θα πρέπει να μας δώσει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.
- στην ενέργεια όπου τρέχουν αυτή τη στιγμή οι σημαντικότερες συνέργειες με την μετοχική συμμετοχή της Βουλγαρίας στο υπό εξέλιξη έργο του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου (IGB). Ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε ότι το έργο αυτό μετά από διεθνή διαγωνισμό, δόθηκε σε δυο ελληνικές εταιρίες (προμήθεια σωλήνων και κατασκευαστικό έργο) και ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ελέγχει ώστε το έργο να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Πέρα από τα ελληνοβουλγαρικά τα οποία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο παρά ποτέ, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στη Θράκη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου με το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για νέες φοιτητικές εστίες και την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων, ενώ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ίδρυση κτηνιατρικής σχολής αλλά και την αναβάθμιση-μεταφορά (;) της νοσηλευτικής. Για το μεταναστευτικό είπε ότι τώρα ο Έβρος φυλάσσεται καλύτερα (Όντως ακούμε καθημερινά τα ελικόπτερα και οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων προχώρησαν γρήγορα, αλλά ακόμα γινόμαστε μάρτυρες καθημερινών διελεύσεων και επικίνδυνων καταδιώξεων-συλλήψεων διακινητών), ενώ απευθυνόμενος στους επίδοξους λαθρομετανάστες τους είπε "μην έρχεστε" προκαλώντας υπομειδιάματα. Έκανε επίσης αναφορά στους απαράδεκτους χάρτες και τις παράνομες συμφωνίες της Τουρκίας που απειλούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Την συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη την χαρακτήρισε "παράδειγμα προς μίμηση, ελάχιστα γνωστό στο εξωτερικό, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού" (και να την βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, θα λέγαμε εμείς, σε αντίθεση με την διχαστική πολιτική που καλλιεργούν γνωστοί κύκλοι). Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Pharmaten στις Σάπες που αποτελεί παράδειγμα αναπτυσσόμενης επιχείρησης, καθώς και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη όπου θαύμασε από κοντά το θεάρεστο έργο της Αγγέλας Γιαννακίδου. Το ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη του έκλεισε για τον Μάιο στα πλαίσια των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Εις το επανιδείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου