Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η Αλεξανδρούπολη στη νέα MDCA


Φαρδιά πλατιά αναγράφεται η Αλεξανδρούπολη στο κείμενο της νέας συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που συνυπογράφηκε στις 14 Οκτωβρίου από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Επιβεβαιώθηκε έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή, την οποία θεωρούν στρατηγικής σημασίας στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την δυτικοποίηση των βαλκανικών χωρών, την διένεξη Ουκρανίας - Ρωσίας και την προσέγγιση του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Στο νέο αυτό περιβάλλον, η πρωτεύουσα του Έβρου εκτός από την σημαντική θέση της στον χάρτη διαθέτει επίσης ένα τεράστιο λιμάνι σχετικά αναξιοποίητο, μεγάλους χώρους στρατοπέδευσης, διεθνές αεροδρόμιο καθώς και οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις και υποδομές που όμως έχουν ανάγκες αναβάθμισης.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ρητά το Στρατόπεδο Γιαννούλη το οποίο θα φιλοξενήσει τις αμερικανικές δυνάμεις. Βρίσκεται στα όρια της πόλης και διαθέτει επαρκή έκταση, ελικοδρόμιο και άλλες σημαντικές υποδομές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στον χώρο θα γίνουν παρεμβάσεις και προσθήκες σύμφωνες με τις υψηλές απαιτήσεις προδιαγραφών του US Army και έχουν γίνει ήδη επαφές με τοπικούς προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών. Συγκεχυμένες όμως είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των Αμερικανών που θα φιλοξενηθούν, καθώς και για τον μόνιμο ή περιστασιακό χαρακτήρα της παραμονής τους.

Λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κατέπλευσε στις 20 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό οχηματαγωγό YUMA το οποίο θα αποβιβάσει την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που είδαμε ποτέ και συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οχήματα, τανκς και ελικόπτερα. Η δύναμη αυτή θα κατευθυνθεί στην συνέχεια προς βορρά προκειμένου να λάβει μέρος σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, την υπογραφή της συμφωνίας και τις κινήσεις αυτές δεν είδαν με καλό μάτι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ρωσία. Πολιτικοί, διπλωμάτες και τύπος εξέφρασαν ενόχληση, αντιρρήσεις, έως και έμμεσες απειλές. Ωστόσο για την Ελλάδα αποτελεί πλέον κύρια στρατηγική επιλογή, με ενδεχόμενα ρίσκα και με αναμενόμενα οφέλη. Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, για μια τονωτική οικονομική ένεση και για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων που θα καταστήσουν επιτέλους την περιοχή σε ένα σημαντικό μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Υδροπλάνα πάνω από τον Φάρο

 

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Αλεξανδρούπολη. Η εταιρία Hellenic Seaplanes, η μία από τις εταιρίες που προσπαθούν εδώ και χρόνια να φέρουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, ήρθε σε επαφή με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη και ενημέρωσε ότι ξεκίνησε πάλι διαδικασία για να εντάξει την πρωτεύουσα του Έβρου στο υπό δημιουργία δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας μας.

Η Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά, τα 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής πάνω στην οποία κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά και με αρκετές λίμνες στο εσωτερικό της, αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων. Ωστόσο η νομοθεσία, η γραφειοκρατία, οι πολιτικοί και ο ανταγωνισμός από τα κατεστημένα συμφέροντα που θα θιγούν, έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα όλες τις προσπάθειες.

Προσεγγίσεις για την δημιουργία υδατοδρομίου στην Αλεξανδρούπολη υπήρξαν και στο παρελθόν με προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΑ. Είχαν βγει μάλιστα και αισιόδοξες ανακοινώσεις που αποδείχθηκαν τελικά αέρας κοπανιστός. Καθώς όμως το λιμάνι βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η προσέγγιση της εταιρίας έγινε αυτή τη φορά με τον Δήμο που είναι φυσικό να δείχνει ενδιαφέρον.

Η ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας, όταν αυτό τελικά λειτουργήσει, θα είναι σημαντικό βήμα γενικά για όλη τη Θράκη και ειδικότερα για μια πόλη που θέλει να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφορών και συγκοινωνιών. Η συνδεσιμότητα με πολλά, εναλλακτικά, ανταγωνιστικά και σύγχρονα μέσα και με πολλούς διαφορετικούς προορισμούς, είναι εκ των ουκ άνευ για την επίτευξη του στόχου. Τα υδροπλάνα θα συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτό, αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού που επίσης αποτελεί επιλογή.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοπράτηση της ανατολικής περιφερειακής οδού, παρά τις εξαγγελίες, κόλλησε πάλι. Η Εγνατία προτιμάει να φτιάχνει διόδια αντί να προχωράει την σύνδεση με το λιμάνι και τους κόμβους με το Νοσοκομείο και τα Δίκελλα. Η οδική σύνδεση με την Μαρώνεια μόλις ξεκίνησε, σταμάτησε λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα τραίνα άλλοτε φτάνουν και άλλοτε όχι. Τα πλοία που έρχονται στο λιμάνι είναι ελάχιστα, όπως και τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο μας. Όσο για την απαραίτητη δημιουργία μαρίνας, έχει ξεχαστεί στις καλένδες. 

Καλοδεχούμενα τα υδροπλάνα στην Αλεξανδρούπολη (και στη Σαμοθράκη επίσης), αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, καθυστερήσεις, υστερήσεις και προβλήματα στα θέματα των συγκοινωνιών και των υποδομών τους στην περιοχή. Αυτόν τον Υπουργό πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε (αντί Μηταράκη, Χρυσοχοίδη) και να τον ενημερώσουμε με πλήρη ατζέντα, αντί να παρακολουθούμε παθητικά τα φαραωνικά σχέδια του Ερντογάν για τη διώρυγα, που αν γίνει ποτέ, θα μας υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο. Παρεπιπτόντως, οι προστριβές με την Τουρκία, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις, επιδρούν αρνητικά και στο σχέδιο για μια νέα γέφυρα των Κήπων. Δεν μας φταίνε όμως οι γείτονες, που εμείς δεν έχουμε καν επιβατικό σταθμό στο λιμάνι ή που κρατάμε τον αρχαίο σταθμό του ΚΤΕΛ στο κέντρο της πόλης.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται


Το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά από ταξίδι 15 ημερών, το οχηματαγωγό Endurance του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός αλλά ακόμα και έτσι χρειάστηκαν 4 ρυμουλκά για να καταφέρει να δέσει με ασφάλεια το θηριώδες πλοίο (μήκος 264 μέτρα!), το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει μπει ποτέ στο λιμάνι μας.

Είναι η δεύτερη φορά που το Endurance έρχεται στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να αποβιβάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών, οχημάτων και ελικοπτέρων που θα συμμετάσχουν σε νατοϊκή άσκηση που θα διεξαχθεί σε χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι μετακινήσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί της Πέμπτης 25/2 με πτήσεις ελικοπτέρων και φάλαγγες οχημάτων που θα κινηθούν φέτος μέσω του οδικού δικτύου (επιβαρύνοντας το), καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο καταστράφηκε από την πρόσφατη κακοκαιρία και ήταν αδύνατο να αποκατασταθεί έγκαιρα.

Η έλευση του Endurance έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Τουρκίας, καθώς γίνεται την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ γυροφέρνει στο κεντρικό Αιγαίο και όλος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται σε επιφυλακή. Στον αντίποδα το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι "Από την 24 Φεβρουαρίου έως την 03 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο της επιχείρησης "ATLANTIC RESOLVE" θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση μονάδων του Αμερικανικού Στρατού (US ARMY), μέσω του Λιμένα Αλεξανδρούπολης... Επισημαίνεται ότι γίνεται για δεύτερη φορά χρήση του λιμένα μετά την υπογραφή και επικύρωση του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA). Οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της MDCA. Επιπρόσθετα αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει." 

Πράγματι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, είναι δεδομένο, μόνο που αυτό στο παρελθόν εκφραζόταν με αρνητικές ενέργειες (αντίθεση στο σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και περιορισμός της ρωσικής επιρροής στην περιοχή). Πέρσι για πρώτη φορά προκειμένου να έρθει το Endurance είχαμε την ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου με έξοδα του ναυτικού των ΗΠΑ, ένα σημαντικό ποσό από το οποίο όμως ελάχιστα χρήματα έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη. Φέτος φαίνεται ότι το οικονομικό όφελος, αν και απροσδιόριστο, αφορά τον Οργανισμό Λιμένος, καθώς ο Πρόεδρος του Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι "είναι μια ιδιαίτερα επικερδής διαδικασία για τον ΟΛΑ και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην βελτίωση της κερδοφορίας του!"

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πνιγόμαστε

 


Η απώλεια του 46χρονου Γιάννη Ζαφειρόπουλου έγραψε τον τραγικό επίλογο της τελευταίας κακοκαιρίας που έπληξε τον Έβρο τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Ο άτυχος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του σε μια στιγμή, ενώ προσπαθούσε να εκτελέσει το ιερό του καθήκον για τη διάσωση νεαρών μαθητών εν μέσω πρωτοφανούς νεροποντής, στο χωριό Απαλός της Αλεξανδρούπολης.

Το ξέσπασμα της φύσης άφησε πίσω συντρίμμια και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλο τον Έβρο, αλλά μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα. Είχε προηγηθεί άλλωστε το ίδιο καιρικό φαινόμενο λίγες μέρες πριν με ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αλλά καθώς είμασταν τυχεροί και δεν θρηνήσαμε θύματα, το προσπεράσαμε εύκολα.

Κοντεύει να μας γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια να πνιγόμαστε στον Έβρο. Άλλες φορές το ποτάμι που πλημμυρίζει και άλλες τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεσπούν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα, προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Τα παρέβρια χωράφια στον βόρειο Έβρο, τα Λάβαρα, το Σουφλί, το Τυχερό, αλλά και η Σαμοθράκη, τα Δίκελλα, ο Απαλός, τα Λουτρά και άλλα χωριά έχουν ζήσει εφιαλτικές στιγμές και εικόνες που δεν έχουν καμμιά σχέση με αναπτυγμένη χώρα στον 21ο αιώνα. Και να σκεφτεί κανείς ότι στα τέλη του 20ου αιώνα ζούσαμε παρατεταμένες καλοκαιρινές ξηρασίες και κάναμε λιτανείες για να βρέξει!

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια σπέκουλα, ούτε ένα μελλοντικό ενδεχόμενο. Είναι υπαρκτό γεγονός και συμβαίνει ήδη συντελώντας στα ακραία φαινόμενα που προκαλούν αυτές τις ζημιές. Η ανθρώπινη παρέμβαση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα με τα μπαζώματα ρεμάτων, τα βουλωμένα φρεάτια ομβρίων, τα καμένα δάση και άλλα. Χρειάζεται να αλλάξουμε μυαλά το συντομότερο και να σεβαστούμε το περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι τη φύση αλλά και τις περιουσίες μας και τους συνανθρώπους μας.

Τώρα άλλοι αναζητούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και άλλοι αποζημιώσεις που αν και πότε να έρθουν. Όμως ούτε οι καταγραφές των ζημιών, ούτε ο καταλογισμός των ευθυνών θα μας προστατεύσουν από τα ίδια παθήματα στο μέλλον. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δράσουμε άμεσα, είτε ως άτομα, είτε ως φορείς, είτε ως τοπική αυτοδιοίκηση και κράτος. Η αντιπλημμυρική θωράκιση για τον Έβρο είναι άμεση ανάγκη και πρέπει να τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα. Οι μελέτες πρέπει να αναβαθμισθούν και να λάβουν υπόψιν τους τα νέα δεδομένα, τα υδραυλικά έργα πρέπει να επεκταθούν, η ενεργός προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να επιταχυνθεί, η πολιτική προστασία πρέπει να αναβαθμισθεί, όπως και η έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού με τα σύγχρονα μέσα.

Για να δούμε τι από όλα αυτά θα τρέξει, καθώς άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Το επόμενο κτύπημα της φύσης, είναι νομοτελειακό ότι θα έρθει σύντομα και θα πρέπει να μας βρει πιο έτοιμους αυτή τη φορά.

* Φωτο από την ιστοσελίδα focustonevro.gr

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

100 χρόνια Επιμελητήριο Έβρου

 


Το 2020 πέρασε και η πολύ σημαντική επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης δεν γιορτάστηκε όπως θα έπρεπε, καθώς έπεσε θύμα της πανδημίας του Covid 19. Οι οργανωτές είχαν άλλα στο μυαλό τους και δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων. Ελπίζουμε ότι με την πρώτη ευκαιρία το κενό αυτό θα καλυφθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, αν και δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Το 2021 ξεκίνησε κι αυτό στη σκιά του κορωνοϊού που απειλεί την μεγαλύτερη επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τη χρονιά αυτή όμως έχουμε και μια επέτειο με τοπική σημασία, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Έβρου, που ξεκίνησε λίγο μετά την απελευθέρωση, στις 5 Οκτωβρίου 1921 ως "Εμπορικόν και Βιομηχανικόν Επιμελητήριον Αλεξανδρουπόλεως". 

Ο σημερινός του πρόεδρος Χριστόδουλος Τοψίδης, πιο ευπροσάρμοστος και δεκτικός στις νέες τεχνολογίες, δεν θα αφήσει την επέτειο αυτή να πάει χαμένη και ήδη ξεκίνησε με μια διαδικτυακή εκδήλωση που προβλήθηκε από όλα τα κοινωνικά δίκτυα, έχοντας σημαντική απήχηση. Στα πλαίσια της ενημέρωσε για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, απάντησε σε αρκετές δύσκολες ερωτήσεις και προχώρησε σε βραβεύσεις εκπροσώπων φορέων και εργαζομένων που βρέθηκαν την περσινή χρονιά στην πρώτη γραμμή (νοσοκομειακοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί). Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου θα έχουν φέτος δωρεάν συνδρομή, προσφέροντας μια μικρή ανακούφιση.

Έχοντας περισσότερα από 7.000 μέλη (κάποτε αριθμούσε πάνω από 10.000) τα οποία βιώνουν χειρότερα από κάθε άλλον την κρίση του κορωνοϊού που ήρθε αμέσως μετά από δεκαετή ύφεση, το Επιμελητήριο Έβρου είναι ένας φορέας με βαρύνουσα σημασία και ευθύνη για την πορεία του τόπου, καθώς από τις δράσεις του, τις προτάσεις του και τις πρωτοβουλίες του, εξαρτώνται πολλά για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την πρόοδο.

Με 5 τμήματα (εξαγωγικό, μεταποίησης, εμπορικό, υπηρεσιών, τουρισμού), 21 αιρετούς συμβούλους και μετρημένους στα δάχτυλα εργαζόμενους που φέρουν με δυσκολία σε πέρας τις γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, το Επιμελητήριο θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο ατμομηχανής για την τοπική οικονομία, με την στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με την οργάνωση της ALEXPO που πέρσι αναβλήθηκε, με συμμετοχή σε άλλες εκθέσεις και δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο, με συνεχή προβολή του Έβρου και των προϊόντων του, με υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με προσέλκυση και στήριξη επενδύσεων και άλλα.

Στα 100 χρόνια της λειτουργίας του το Επιμελητήριο Έβρου είχε θετική συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου. Ενδεικτικά, το ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι το καλύτερο δημόσιο κτίριο στην Αλεξανδρούπολη, φτιάχτηκε αποκλειστικά από τα χρήματα των συνδρομών των μελών του και αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Επίσης πέρσι με το δεύτερο lockdown προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ στην κατασκευή της ιστοσελίδας evros-brands.gr που έχει σκοπό την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων του Έβρου και των προϊόντων τους. Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλωστε η κριτική που δέχεται ακόμα και από τα μέλη του είναι για να κάνει περισσότερα πράγματα και με μεγαλύτερο δυναμισμό. Πιστεύουμε ότι παρά τους περιορισμούς, μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό και ευχόμαστε να τα χιλιάσει.