Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Οι Εβρίτες ανταμώνουν στη Δράμα

Ο δραστήριος Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας "Ο Έβρος" διοργανώνει φέτος το 6ο Αντάμωμα Εβρίτικων Συλλόγων και προσκαλεί όλους στη  Δράμα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Το αντάμωμα θα γίνει στα πλαίσια της "Ονειρούπολης" που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια πετυχημένης διοργάνωσης. Θα συμμετάσχουν οι Σύλλογοι Εβριτών Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Σερρών. Και φυσικά όταν ανταμώνουν Εβρίτες τι έχει? Φαγητό, ποτό, μουσική και χορό! Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στην κεντρική σκηνή της Ονειρούπολης στις 12 το μεσημέρι και το γλέντι θα συνεχιστεί μετά τις 2:30 στο κέντρο διασκέδασης FOCUS (έναντι κλειστού Κραχτίδη). Η εξαιρετική "Εβρίτικη Ζυγιά" θα αναλάβει τη μουσική, πράγμα που εγγυάται ένα δυνατό θρακιώτικο γλέντι που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Καίει το δημογραφικό


Μπορεί τα οικονομικά και τα εθνικά μας θέματα να είναι σταθερά πρώτα στην επικαιρότητα, αλλά μια ψύχραιμη αξιολόγηση δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ως κορυφαίο πρόβλημα της Ελλάδας, το δημογραφικό. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2017 ήταν ο έβδομος συνεχόμενος χρόνος κατά τον οποίο οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό: 124 χιλιάδες θάνατοι, 88 χιλιάδες γεννήσεις, 36 χιλιάδες καθαρή μείωση πληθυσμού.

Ανάλογη με τα γενικά στοιχεία και η κατάσταση στον Έβρο: 2.031 θάνατοι το 2017 έναντι 1.203 γεννήσεων, καθαρή μείωση 828 άτομα σε ένα χρόνο. Ο πληθυσμός του Νομού ήταν 147.709 κάτοικοι την 1η Ιανουαρίου 2017 και βαίνει σταθερά μειούμενος. Αν εξαιρέσει κανείς την Αλεξανδρούπολη, όλες οι υπόλοιπες πόλεις συρρικνώνονται πληθυσμιακά, όσο για τα χωριά μας, εκεί η κατάσταση είναι θλιβερή καθώς έχουν μετατραπεί σε ανοιχτά ΚΑΠΗ.

Στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων/θανάτων έρχεται να προστεθεί και η νέα τάση μετανάστευσης στο εξωτερικό. Σύμφωνα και πάλι με τα επίσημα στοιχεία, στο διάστημα 2010-2016 έφυγαν από τη χώρα 718.423 άτομα, στην πλειοψηφία τους κάτω των 35 ετών (δείτε το δόντι που δημιουργήθηκε στην "δημογραφική πυραμίδα", που μόνο με πυραμίδα δεν μοιάζει). Στο ίδιο διάστημα στη χώρα επίσημα εισήλθαν περίπου 500.000 άτομα από διάφορες χώρες της υφηλίου.

Και στην τάση μετανάστευσης ο Έβρος έχει μεγάλο μερίδιο, όπως έχει και μακρά παράδοση. Πιθανότατα οι Εβρίτες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με αυτούς που ζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, είναι περισσότεροι από όσους παραμένουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς από τη μια χαιρόμαστε και είμαστε περήφανοι για την προκοπή τους, αλλά από την άλλη στεναχωριόμαστε καθώς ο τόπος δεν μπορεί να προκόψει αν χάνει τον αφρό της νεολαίας του.

Οι δημογραφικές τάσεις δεν αλλάζουν εύκολα, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη. Έστω και αργά όμως, αντί να μεμψιμοιρούμε, θα πρέπει να πιέσουμε τις ηγεσίες μας, τοπικές και πανελλήνιες, να ασχοληθούν σοβαρά και κατά προτεραιότητα με το θέμα αυτό. Σε ένα σοβαρό διάλογο, πολλές ιδέες και προτάσεις μπορούν να διατυπωθούν, ώστε να φτάσουμε σε δυναμικές αποφάσεις και στρατηγικές που να στηρίζουν τρίτεκνους, πολύτεκνους αλλά και γενικά κάθε νέο ζευγάρι που αποκτά παιδί. 

Πλεονάσματα υπάρχουν, όπως και διάθεση για κοινωνική πολιτική. Παράλληλα υπάρχει και μια έντονη συζήτηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, στην οποία καλό θα είναι να ενταχθεί και το δημογραφικό, τομέας στον οποίο η εκκλησία μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο. Στο παρελθόν οι Μητροπόλεις της Θράκης είχαν ξεκινήσει μια σχετική προσπάθεια και θα μπορούσαν τώρα αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία, να κινηθούν και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση, με περισσότερη αποτελεσματικότητα αυτή τη φορά.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σουσάμι εβρίτικο


Η καλλιέργεια του σουσαμιού είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια που αναβιώνει δυναμικά στις μέρες μας. Στη χώρα μας καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή λίγο περισσότερα από 5.000 στρέμματα και παρουσιάζεται μια ανοδική τάση. Τα μισά περίπου από αυτά τα στρέμματα βρίσκονται στον Έβρο και ακολουθούν οι Σέρρες και η Ροδόπη. Αν σκεφτεί όμως κανείς, ότι κάποτε καλλιεργούσαμε ως χώρα περίπου 50.000 στρέμματα, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στον πρωτογενή μας τομέα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει περισσότερους από 40.000 τόνους σουσαμιού τον χρόνο, από χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, ακόμα και το Σουδάν και ξοδεύει για αυτούς περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγάλοι εγχώριοι παραγωγοί χαλβά και ταχίνι προτιμούν το εισαγόμενο σουσάμι λόγω κόστους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τους ντόπιους καλλιεργητές στην μεταποίηση του προϊόντος τους από τους ίδιους.

Στον Έβρο καλλιεργείται μια τοπική ποικιλία που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, τόσο από πλευράς πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, όσο και από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Η αναγνωρισμένη από το ΕΘΙΑΓΕ, ποικιλία  "Έβρος" είναι περιζήτητη από καταναλωτές που ξέρουν τι τρώνε, από σεφ, από καταστήματα ντελικατέσεν και μερακλήδες αρτοποιούς.

Επιπλέον στον Έβρο υπάρχει και μια άσβεστη μνήμη, γνώση και παράδοση στην μεταποίηση του προϊόντος, καθώς μέχρι τις δεκαετίες του 60-70, ο Νομός στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του ήταν γεμάτος από "γιαχανάδες", δηλαδή σησαμελαιοτριβεία που έβγαζαν το πολύτιμο για την διατροφή του πληθυσμού, σησαμέλαιο. Όσο για την παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα ήταν γεμάτη από ταχίνι, ταχινόπιτες και συνταγές βασισμένες στο πολύτιμο αυτό συστατικό.

Σήμερα έχουν μπει νέοι άνθρωποι στην καλλιέργεια και μεταποίηση του σουσαμιού, επιλέγουν βιολογικές μορφές καλλιέργειας και συνδυάζουν παραδοσιακές με σύγχρονες μεθόδους συγκομιδής και διαλογής. Ως αποτέλεσμα έχουμε, εκτός από το συσκευασμένο εβρίτικο σουσάμι, εξαιρετικό τυποποιημένο ταχίνι και σησαμέλαιο, προϊόντα που σιγά σιγά γίνονται ευρύτερα γνωστά, ενώ παρουσιάζεται αγοραστικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Εμείς ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να έχει επιτυχία και τα προϊόντα μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει, για το καλό των καλλιεργητών, των μεταποιητών και του τόπου.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αξιέπαινη προσφορά!


Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, η ανακαινισμένη μονάδα τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η μονάδα διαθέτει πλέον ολοκαίνουρια μηχανήματα αιμοκάθαρσης τελευταίας τεχνολογίας, που αντικατέστησαν τα παλιά που παρουσίαζαν συχνές βλάβες, ενώ υλοποιήθηκαν παράλληλα εργασίες βελτίωσης του χώρου και του λοιπού εξοπλισμού από την ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ.

Το έργο υλοποιήθηκε με ταχύτητα και επιτυχία και βοηθά στην αναβάθμιση γενικά του Νοσοκομείου και ειδικά στην προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στους νεφροπαθείς. Παράλληλα και το προσωπικό θα εργάζεται σε σημαντικά καλύτερες συνθήκες.

Το εντυπωσιακό στο σημαντικό αυτό έργο, είναι ότι υλοποιήθηκε χάρη σε μια δωρεά 500.000 ευρώ από μια Ελληνίδα του εξωτερικού, η οποία μάλιστα επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη! Το ύψος της δωρεάς, η ανιδιοτέλεια της προσφοράς, η επιλογή του τομέα της υγείας και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μας προκαλούν θαυμασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη. Είναι δύσκολο να βρούμε τα λόγια να εκφράσουμε τον έπαινο που αξίζει μια τέτοια πράξη αγάπης προς τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

Τέσσερις νέοι ασπροπάρηδες

Ο Ασπροπάρης είναι ένα είδος γύπα, αποδημητικό, σπάνιο και χαρακτηρισμένο ως είδος "κρισίμως κινδυνεύον". Χαρακτηρίζεται από το μικρό σχετικά μέγεθος και το λευκό του χρώμα. Στην Ελλάδα έρχεται την άνοιξη, φωλιάζει, αναπαράγεται και μεταναστεύει και πάλι στα τέλη του καλοκαιριού προς νότο (Αφρική, Αραβία), όπου διαχειμάζει.

Μόλις 5 ζευγάρια καταγράφονται να διαβιούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τα 3 από αυτά φωλιάζουν στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Τα 2 από αυτά τα ζευγάρια κατάφεραν φέτος να αναπαραχθούν και έφεραν στον κόσμο συνολικά τέσσερις νεαρούς ασπροπάρηδες, οι οποίοι κατάφεραν να πετάξουν κανονικά. Ευχόμαστε να καταφέρουν να επιβιώσουν και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε και να φωλιάσουν στα μέρη μας.

Η ορνιθοπανίδα του Έβρου είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να αναδειχθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Από τα φλαμίγκο του Δέλτα ως τους γύπες της Δαδιάς και άλλα 324 καταγεγραμμένα διαφορετικά είδη πουλιών που αξίζει να γνωρίσουμε και φυσικά να προστατεύσουμε.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εβρίτης περιφερειάρχης

Προεκλογικό είναι το κλίμα της εποχής και οι ρυθμοί ανεβαίνουν τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Συζητήσεις, διεργασίες, δηλώσεις, ανακοινώσεις, χρίσματα και πολλοί ενδιαφερόμενοι για κάθε θέση. Στα πλαίσια αυτά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης έστειλε ανοικτή πρόσκληση σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί, στην έδρα της Περιφέρειας, την Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο ιστορικό κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Στην εκδήλωση αυτή, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα αυτό που συζητιέται τον τελευταίο καιρό, δηλαδή την πρόθεση του να διεκδικήσει την εκλογή του ως Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην πρόσκληση του αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κυριακή 18 Νοεμβρίου ξεκινάμε όλοι μαζί. Προχωράμε μαζί για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Σας προσκαλώ να περπατήσουμε μαζί στη νέα εποχή."

Ο Τοψίδης που έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι τολμά, προσπέρασε τα αναχρονιστικά χρίσματα και τις ανακοινώσεις προθέσεων άλλων υποψηφίων και προχώρησε δυναμικά στην προετοιμασία της διεκδίκησης μιας ακόμα εκλογικής νίκης. Δυο φορές εκλεγμένος ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, είναι επίσης Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Έβρου. Ως άνθρωπος της αγοράς με πολλές πετυχημένες επιχειρήσεις, έχει τις δυνατότητες και την φιλοδοξία να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Περιφέρεια.

Επιπρόσθετα ως Εβρίτης, με καταγωγή από τη Βύσσα, γαμπρός στο Σουφλί και κάτοικος Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά σπιθαμή προς σπιθαμή τον Έβρο ολόκληρο και τα προβλήματα του, στα οποία θα κληθεί να δώσει λύσεις, αν τα καταφέρει στις εκλογές του Μαϊου, πράγμα που για τον τόπο μας θα είναι ευχής έργον.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η μάστιγα των τροχαίων

144 επικίνδυνα σημεία - καρμανιόλες διαθέτει το κακό οδικό δίκτυο του Έβρου. Αυτό μάθαμε από τα αποτελέσματα μελέτης στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Ελπίζουμε να γίνουν σύντομα οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να μη μείνουμε απλά στις διαπιστώσεις.

Ωστόσο δεν έγιναν σε κανένα από αυτά τα σημεία, τα δυο θανατηφόρα τροχαία που είχαμε την Κυριακή στον Έβρο. Ένας οδηγός μοτοσυκλέτας και ένα εξάχρονο αγγελούδι έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, σε δυο διαφορετικά συμβάντα, υπενθυμίζοντας μας με τον πιο σκληρό τρόπο, τους κινδύνους που παραμονεύουν στους δρόμους.

Η μάστιγα των τροχαίων στον Έβρο, μετά από μια περίοδο μικρής ύφεσης, φέτος δείχνει να μεγαλώνει και πάλι. Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας πρέπει να επανέλθει ως θέμα υψηλής προτεραιότητας. Με διαρκείς ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με αστυνόμευση προσανατολισμένη στην ασφάλεια και όχι στο κόψιμο ανούσιων προστίμων, με κράνη και ζώνες μπροστά και πίσω, με καλύτερους δρόμους, με ασφαλέστερα και φυσικά ασφαλισμένα οχήματα.

Οι κίνδυνοι στους δρόμους μπορεί να έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένουν πολλοί. Αιτίες όπως η υπερβολική ταχύτητα και η αντικανονική προσπέραση του παρελθόντος, έχουν γίνει σήμερα επικίνδυνη οδήγηση διακινητών, απροσεξία από τη χρήση κινητών, κακή χρήση γεωργικών μηχανημάτων-τρακτέρ. Απαράδεκτα ψηλά παραμένει και η οδήγηση μετά από χρήση αλκοόλ. Όπως και να έχει όμως, η προσοχή όλων στους δρόμους πρέπει να είναι αυξημένη, όπως και η συναίσθηση της ευθύνης των αρμόδιων. Το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπολόγιστο, ενώ δυσβάσταχτες είναι οι τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινωνία ολόκληρη.

Καλοκαιρινό Φθινόπωρο

Ένα Σαββατοκύριακο με υπέροχο καιρό απολαύσαμε στον Έβρο. Λιακάδα με την θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς, καθαρή ατμόσφαιρα και το Θρακικό πέλαγος να το πιείς στο ποτήρι. Έτσι κύλησε μέχρι τώρα ο φετινός Νοέμβριος, όπως και ο Οκτώβριος, με καλοσύνη και θερμοκρασίες αρκετά πιο πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου δείχνουν ότι σύντομα θα πιάσουν τα κρύα και ο καιρός θα έρθει στα κανονικά για την εποχή και την περιοχή επίπεδα (3 έως 15 βαθμούς). Έστω και έτσι όμως η φετινή παράταση της καλοκαιρίας ωφέλησε σημαντικά και από οικονομική άποψη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ανέβαλαν ή γλύτωσαν τα έξοδα θέρμανσης περίπου ενός μήνα.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Βατάτζεια 2018


Το Διδυμότειχο τίμησε και φέτος ιδιαίτερα, ως γενέτειρα πόλη, τη μνήμη του άγιου Ιωάννη Βατάτζη. Ο Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης είναι μια από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στον τόπο μας, αν και η ζωή και το έργο του δεν είναι τόσο γνωστά, όσο θα του άξιζε.

Ο Ιωάννης Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, βρέθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Υπηρέτησε τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Α΄ ο οποίος τον έχρισε διάδοχο του. Έγινε αυτοκράτορας το 1222 και παρέμεινε επί 32 συνεχή χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά τους συνεχείς πολέμους προς κάθε κατεύθυνση και τις εσωτερικές δολοπλοκίες. Σε ένα χρονικό πλαίσιο όπου ο λαός υπέφερε από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και από εσωτερική διαφθορά και κατάπτωση, ο Βατάτζης ξεχώρισε για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία και τα καθήκοντα του. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, αύξησε την παραγωγή και το εμπόριο, μείωσε τη φορολογία αλλά παρόλα αυτά βελτίωσε τα οικονομικά του κράτους, καθώς περιόρισε τη χλιδή και τις σπατάλες. Αναβίωσε τον θεσμό των ακριτών, πολέμησε κι ο ίδιος και φρόντισε για την γενικότερη πρόοδο και την βελτίωση της παιδείας. Για αυτά και άλλα πολλά, ο λαός τον αγάπησε, τον ονόμασε εν ζωή "ελεήμονα" και μετά τον θάνατο του συνέχισε ένθερμα να τιμά τη μνήμη του, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μικράς Ασίας.

Στα πλαίσια των "Βατάτζειων 2018" στις 3 και 4 Νοεμβρίου, η Μητρόπολη Διδυμοτείχου πραγματοποίησε πανηγυρικό εσπερινό, θεία λειτουργία, λιτανεία της εικόνας του αγίου και επιστημονική ημερίδα με σημαντικούς ομιλητές, ενώ ο Δήμος Διδυμοτείχου προχώρησε σε αδελφοποίηση με τον Δήμο Άρτας.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η Βουλγαρία θέλει συμμετοχή στο LNG


Η Βουλγαρία έχει ανάγκη να επικαιροποιήσει την ενεργειακή της στρατηγική, δήλωσε στη Βουλή η Υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, καθώς αναμένεται να χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα διέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφος της όταν ολοκληρωθεί ο Turkish Stream, ο αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας στην Ανατολική Θράκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Στα πλαίσια της αλλαγής αυτής, η Βουλγαρία διεκδικεί την απόκτηση ποσοστού 20-25% στο έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade, εταιρία συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου. Με την επίτευξη της συμμετοχής αυτής, η Βουλγαρία που σήμερα εξαρτάται κατά 95% από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πετύχει να εξασφαλίσει την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή στα τέλη του 2019 και στοχεύει να λειτουργεί στα τέλη του 2020. Ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, έχει εισέλθει με 20% η Gaslog, μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρία που διαθέτει στόλο 29 πλοίων μεταφοράς LNG. Επίσης υπάρχει συμφωνία εισδοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και από την ΔΕΠΑ. Η Gastrade συζητά και με άλλους στρατηγικούς επενδυτές, ενώ αναμένεται να διατηρήσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% του έργου.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η Αλεξανδρούπολη στην τετραμερή


Την τιμητική της είχε η Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια της τετραμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα. Στη σύνοδο, που έχει πλέον θεσμοθετηθεί, συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας. Στη Βάρνα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που συζήτησε με τους άλλους τέσσερις ηγέτες, την συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, ενέργειας και ασφάλειας.

Η Αλεξανδρούπολη, όπως φάνηκε από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις Τσίπρα και Μπορίσοφ, αναφέρθηκε στη σύνοδο σε σχέση με τρία σημαντικά έργα:
- Την διασύνδεση των σχεδιαζόμενων έργων LNG και IGB με σκοπό τη δημιουργία ενός κάθετου άξονα διέλευσης φυσικού αερίου.
- Τον εκσυγχρονισμό και την σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς
- Την δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Μαρίτσα (η βουλγαρική ονομασία του ποταμού Έβρου) και από εκεί με το Μπουργκάς και τη Βάρνα.

Για το δεύτερο και τρίτο έργο μάλιστα, οι δυο πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη και συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή και την διαχείριση τους.

Είναι οπωσδήποτε θετικό για μια πόλη να εντάσσεται σε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και να αναφέρεται σε τόσο ψηλό επίπεδο. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η Αλεξανδρούπολη κατέχει μια σημαντική θέση στο χάρτη και παρουσιάζει λαμπρές προοπτικές. Ωστόσο η σιδηροδρομική της σύνδεση με Ορμένιο και Θεσσαλονίκη έχει μείνει στο παρελθόν και ο κάθετος οδικός άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο παρουσίασε τρομερές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του. Με αυτά τα δεδομένα, χαιρόμαστε για την αναφορά, επικροτούμε τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων έργων, παρακολουθούμε και αναμένουμε...

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ένα σημαντικό φεστιβάλ



Οι σύλλογοι των Εβριτών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ενεργοί, πολυμελείς και δραστήριοι. Επιτελούν θεάρεστο έργο, διατηρώντας τους δεσμούς μεταξύ των πατριωτών μας, την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Ιδιαίτερα στον τομέα της μουσικής παράδοσης, κάνουν πολλή δουλειά, η οποία γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν σχετίζεται με μικρά παιδιά. 

Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου, το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Η όμορφη και σημαντική ταυτόχρονα εκδήλωση, που καθιερώθηκε προς τιμή του προστάτη του συλλόγου, Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, έγινε πλέον θεσμός και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον και συμμετοχές. 

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με ελεύθερη είσοδο. Θα συμμετάσχουν, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, 23 σύλλογοι και περίπου 500 μικροί χορευτές, παρουσιάζοντας διαφορετικούς χορούς, τραγούδια και φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης θα ανοίξει την εκδήλωση με θρακιώτικους χορούς (χοροδιδάσκαλος Κική Σαρηγιάννη) και θα την κλείσει με χορούς Παραπαγγαίων (χοροδιδάσκαλος Στρατούλα Τσάβου). Ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας θα ανοίξει την εκδήλωση την Κυριακή με χορούς των Μάρηδων (χοροδιδάσκαλος Ηρώ Θεοχαροπούλου), ενώ από τον Έβρο έχουν δηλώσει ακόμα συμμετοχή τα "Δίδυμα Τείχη" και το "Κάστρο" από το Διδυμότειχο, όπως και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπρίνου. 

Καλή επιτυχία!