Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Αποχαιρετισμός του χρόνου στα μαγκάλια


Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Αλεξανδρούπολη, το έθιμο με τα μαγκάλια καλά κρατεί. Ένα έθιμο που ξεκίνησε μεταπολεμικά και μέχρι τη δεκαετία του 60 ήταν εστιασμένο σε κάποια μαγαζιά της οδού Εμπορίου, αλλά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 80 επεκτάθηκε δυναμικά. Τώρα πλέον κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όλη η πόλη μυρίζει κάπνα από ψημένα κρέατα. Μαγαζιά, φορείς, σύλλογοι, ακόμα και ιδιώτες σε γειτονιές στήνουν τα δικά τους μαγκάλια και παρέα με γνωστούς, φίλους και περαστικούς, αποχαιρετούν τον χρόνο που φεύγει με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο.

Πανσέτες, λουκάνικα, κρασί και τσίπουρο, έχουν την τιμητική τους σε αυτή τη λαϊκή εκδήλωση που εκφράζει χαρακτηριστικά την αγάπη των Εβριτών για το φαγητό, το ποτό, τη μουσική και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ανεξάρτητα από τα καλά και τα κακά που έφερε ο χρόνος που φεύγει, εμείς επιλέγουμε να τον αποχαιρετούμε με αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο κρύο του χειμώνα, κρατώντας μια τελευταία όμορφη εικόνα. Ταυτόχρονα γεμίζουμε θερμίδες, οινόπνευμα και αγάπη και ετοιμαζόμαστε με αυτό τον τρόπο να υποδεχθούμε με δύναμη, χαρά και αισιοδοξία, τον καινούριο χρόνο!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Στη μνήμη του Ζήση Καραγώγου


Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 1986, ένα 19χρονο παλικάρι από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, ο Ζήσης Καραγώγος που υπηρετούσε τη θητεία του στον Έβρο, έχασε άνανδρα και άδικα τη ζωή του από τουρκικούς πυροβολισμούς, ενώ περιπολούσε στην περιοχή του Δέλτα. Το συμβάν που ξεκίνησε από μια επαφή των δυο περιπόλων, συνεχίστηκε με την εν ψυχρώ δολοφονία του Έλληνα στρατιώτη από τους Τούρκους και εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο με νεκρούς και τραυματίες. Η άμεση επέμβαση του Φεριώτη αγροφύλακα Σωτήρη Ζαπάρτα που βρισκόταν στην περιοχή και αμέσως μετά η έλευση του έφεδρου αξιωματικού του φυλακίου, έφεραν ανατροπή της κατάστασης σε βάρος των Τούρκων, πριν υπάρξει αποκλιμάκωση με εντολές άνωθεν. Ωστόσο το νήμα της ζωής του νεαρού Ζήση Καραγώγου, που ετοιμαζόταν για την χριστουγεννιάτικη άδεια του, κόπηκε πρόωρα, ενώ και άλλος ένας Έλληνας στρατιώτης νοσηλεύθηκε τραυματίας.

Αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ σφοδρή χιονόπτωση και ο βαρύτερος χειμώνας των τελευταίων 50 χρόνων. Το συμβάν υποβαθμίστηκε, οι πληροφορίες ακόμα και για εμάς που συνυπηρετούσαμε ήταν ελάχιστες, αποσπασματικές και "ράδιο αρβύλα". Τον επόμενο Μάρτιο ήρθε η κρίση του Σισμίκ που ξεκίνησε κι αυτή με το θράσος των Τούρκων και κατέληξε επίσης με την αναδίπλωση τους, σε μια εποχή που το επίπεδο επάνδρωσης και εκπαίδευσης των ενόπλων μας δυνάμεων ήταν πολύ υψηλότερο από το σημερινό...

Ο ελληνικός στρατός έδωσε το όνομα του Ζήση Καραγώγου στο φυλάκιο που υπηρετούσε και έφτιαξε ένα μνημείο, ενώ το όνομα του δόθηκε και στην πλατεία του χωριού του, τον Ασκό. Πρόσφατα δόθηκε και το όνομα του Σωτήρη Ζαπάρτα που έχει φύγει πια από τη ζωή, στην πλατεία του Πόρου.

Ωστόσο το επεισόδιο αυτό ήταν γενικά υποβαθμισμένο, άγνωστο στον πολύ κόσμο και έτεινε να ξεχαστεί, μέχρις ότου ήρθε η πρόσφατη σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας, Μητρετώδη και Κούκλατζη, να μας υπενθυμίσει την τουρκική προκλητικότητα, το θράσος, την έλλειψη σεβασμού και την άγνοια της λέξης "μπέσα". Καλό θα κάνουμε να τα θυμόμαστε πάντα αυτά τα γεγονότα, εμείς οι Εβρίτες αλλά και όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα παιδιά που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Να μην ξεχνάμε, να μην εφησυχάζουμε, να μην εθελοτυφλούμε. Και να τιμούμε πάντα τη μνήμη του νεαρού Ζήση Καραγώγου που έπεσε στο καθήκον εν καιρώ ειρήνης.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ένα σημαντικό συνέδριο


Αναπτυξιακό συνέδριο με το σημαντικό θέμα "Η Αλεξανδρούπολη ως διαμετακομιστικό κέντρο, συνδυασμένες μεταφορές, ενέργεια" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα του Έβρου. Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν η ΓΑΙΑΟΣΕ, μια δημόσια επιχείρηση με θετική πορεία, που διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη μια έκταση 300 στρεμμάτων προς αξιοποίηση και ο πρόεδρος της Θανάσης Σχίζας δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Στο συνέδριο αυτό υπήρξαν εξαιρετικοί ομιλητές και ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα υπήρξε μικρή συμμετοχή και πολλές εμφανείς απουσίες (υπουργών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών, εν ενεργεία και υποψήφιων).

Για απειροστή φορά ακούσαμε πόσο σημαντική είναι η θέση της Αλεξανδρούπολης στον χάρτη, για τη γεωστρατηγική σημασία που έχει και για τις δυνατότητες της να εξελιχθεί σε κόμβο ενέργειας και συνδυασμένων μεταφορών. Από κει και πέρα, σταχυολογώντας από χαιρετισμούς, εισηγήσεις και συζήτηση, καταγράψαμε τα εξής:

- Το σημαντικό έργο που μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και να ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία είναι η δημιουργία ενός εμπορευματικού διαμετακομιστικού κέντρου. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως δήλωσε ο κ. Σχίζας, πράγμα εξόχως δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Επιπλέον βάζοντας το θέμα σε ρεαλιστική βάση ο κ. Δημητρίου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μακροχρόνιες αποσβέσεις.

- Κρίσιμο επίσης έργο είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και η διασύνδεση του με τη Βουλγαρία και το Μπουργκάς. Ο ΟΣΕ έχει μελετήσει τη βελτίωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής και την ηλεκτροκίνηση της, κοστολογώντας το έργο στα 170 εκ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι απολύτως ασαφές.

- Καλύτερα είναι τα νέα από τον ενεργειακό τομέα. Ο αγωγός TAP υλοποιείται με γρήγορο ρυθμό, ενώ προχωράει με σταθερά βήματα ο σχεδιασμός για τον πλωτό σταθμό LNG. Όσο για την διασύνδεση με τον Turkish Stream ξαναμπήκε στην ατζέντα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά προσκρούει στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, σε αναζήτηση χρηματοδότησης βρίσκεται το έργο της τηλεθέρμανσης των Φερών από το ζεστό νερό του TAP.

- Τα κακά νέα της ημέρας ήρθαν από το θέμα της οδικής διασύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι. Η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2019, λόγω της αποχής των δικηγόρων! Τόσο απλά και εύκολα στην Ελλάδα μεταθέτουμε ένα απαραίτητο και ήδη καθυστερημένο έργο, άλλον ένα χρόνο πίσω, συνεχίζοντας την παράδοση μας στα "γιοφύρια της Άρτας".

- Ένα τέτοιο γιοφύρι είναι και ο κάθετος οδικός άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο, στον οποίο πάντως γίνονται εργασίες, όπως μας διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Εγνατίας οδού, η οποία χτίζει κι άλλα μετωπικά διόδια στο Αρδάνιο, ενώ επιθυμεί αναλογικά και ηλεκτρονικά διόδια!

- Σχετικά απλά έργα με βέβαιο αναμενόμενο όφελος στους τομείς μεταφορών, συγκοινωνιών και τουρισμού, όπως το υδατοδρόμιο και η μαρίνα, βρίσκονται μετά από χρόνια συζητήσεων στο σημείο μηδέν.

- Η νέα γέφυρα των Κήπων "μπορεί και να είναι έτοιμη το 2022", αλλά αυτό εξαρτάται από τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας... Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη δυνατότητα διασύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι της Σμύρνης.

- Ξεκινούν σύντομα τα έργα ανάπλασης στη δυτική χερσαία ζώνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπως μας διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης που ευχαρίστησε για την παραχώρηση τον πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα και τον πρώην Υπουργό κ. Κουρουμπλή.

- Ευχαριστίες υπήρξαν από τον κ. Λαμπάκη και προς τον κ. Σχίζα για την παραχώρηση των εμβληματικών αποθηκών του ΟΣΕ, οι οποίες προορίζονται για πολιτιστικό κέντρο με απροσδιόριστο όμως χρονοδιάγραμμα.

- Έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι και τώρα περιμένουμε τα τραίνα... Κατά τα άλλα ο ΟΣΕ δεν βλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μετακίνηση της γραμμής εκτός του αστικού ιστού της Αλεξανδρούπολης, ενώ εξετάζει χλιαρά το αίτημα διασύνδεσης με το εργοστάσιο ΑΚΡΙΤΑΣ και μελετάει το κόστος διασύνδεσης με τη ΒΙΠΕ.

Το τέλος του συνεδρίου μας βρήκε συγκρατημένα αισιόδοξους αλλά και πικραμένους, καθώς για άλλη μια φορά ακούσαμε για τις εξαιρετικές δυνατότητες της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι εξακολουθούν να μας μαστίζουν όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν αναβολές και καθυστερήσεις δυο τουλάχιστον δεκαετιών, σειρά χαμένων ευκαιριών και φρενάρισμα της προόδου.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Αλεξανδρούπολη και στο Κρεμλίνο


Αναφέρθηκε άμεσα και έμμεσα η Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Κρεμλίνο στις 7 Δεκεμβρίου από Τσίπρα και Πούτιν. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων που κλονίστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το όνομα της Αλεξανδρούπολης ακούστηκε από τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της επανασύστασης του επίτιμου ρωσικού προξενείου στην πρωτεύουσα του Έβρου. Υπήρχαν όμως και σημεία στην συνέντευξη τύπου που είχαν ιδιαίτερη σχέση με αυτήν, όπως οι αναφορές στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και στην διασύνδεση του αγωγού Turkish Stream με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά τις απελάσεις, ο πρόεδρος Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι από την αρχή δεν συμφωνούσε με αυτές και χαρακτήρισε "σαχλαμάρες" τα περί μαύρων παιχνιδιών της Ρωσίας στην Ελλάδα! Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει να αναφερθεί στο συμβάν, λέγοντας ότι συμφωνεί "με την εκτίμηση του πρόεδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά". "Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι" συνέχισε μιλώντας αλληγορικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος για το ενεργειακό που φαίνεται ότι απασχόλησε τις συζητήσεις των δυο πλευρών, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Πούτιν είπε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη διασύνδεση του αγωγού Turkish Stream με την Ελλάδα. Επ΄αυτού, κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου θα πρέπει να επιλεγεί ο πολλαπλασιασμός και όχι ο αποκλεισμός κάποιων πηγών και διόδων. Στο θέμα αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά κρατάει δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς προωθεί τη βόρεια διαδρομή, ενώ αντίθετα δημιουργεί διαρκώς κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Λέγοντας τέλος ότι η Ελλάδα και η Ιταλία κρατούν σταθερή θέση στο θέμα αυτό ελπίζοντας στην κατανόηση της Κομισιόν και αναφερόμενος στον αγωγό TAP, πήρε κάποια χαρακτηριστικά πλάγια βλέμματα από τον Ρώσο πρόεδρο!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Καλό Παράδεισο

Ο τραγικός επίλογος στην υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, γράφτηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου με την κηδεία της, στην πατρίδα της, το Διδυμότειχο. Η άτυχη 21χρονη φοιτήτρια που σπούδαζε στη Ρόδο, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βρέθηκε πριν λίγες μέρες νεκρή στην θαλάσσια περιοχή της Λίνδου. Όλο το πανελλήνιο παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις μέχρις ότου η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από τις εντατικές έρευνες των Αρχών. Ο άδικος χαμός της νεαρής κοπέλας με βάναυσο τρόπο, έχει προκαλέσει σε όλους έντονα συναισθήματα, θυμό, οργή, αποτροπιασμό, προβληματισμό. Το Διδυμότειχο, όπως και όλος ο Έβρος ντύθηκε στα μαύρα. Ένα μεγάλο γιατί αιωρείται, αλλά ότι και να λέμε η απώλεια δεν αναπληρώνεται.

Καλό Παράδεισο Ελένη. Ο Θεός να δώσει δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια να σταθεί όρθια απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Βαρβάρα, ένα "γλυκό" έθιμο


Το έθιμο της Βαρβάρας είναι ένα έθιμο θρακιώτικο που συνεχίζεται σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, καθώς είναι πολύ νόστιμο και εξακολουθεί να είναι αγαπητό. Έτσι κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, οι εβρίτισσες (και όχι μόνο) νοικοκυρές κερνάνε ένα γλυκό που φτιάχνουν με επιμέλεια αλλά και πολλές παραλλαγές, από ντόπια κυρίως υλικά όπως σιτάρι, σουσάμι, αλεύρι, σύκα και καρύδια μαζί με σταφίδες, μήλα, άχνη και κανέλα. Το αχνιστό αποτέλεσμα είναι πολύ δημοφιλές σε μεγάλους και μικρούς. Aκόμα και γνωστοί σεφ όπως ο Άκης Πετριτζίκης και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ασχολήθηκαν και έδωσαν τις δικές τους εκδοχές.

Με τη συνοδεία του νόστιμου και θρεπτικού γλυκού, τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας που μαρτύρησε για την πίστη της, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, από τα χέρια του ίδιου του πατέρα της που ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Αμέσως μετά αυτός χτυπήθηκε από κεραυνό, εξ ου και η Αγία Βαρβάρα ανακηρύχθηκε προστάτιδα του πυροβολικού, το οποίο επίσης γιορτάζει την ίδια μέρα.