Το έθιμο της Βαρβάρας είναι ένα έθιμο θρακιώτικο που συνεχίζεται σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, καθώς είναι πολύ νόστιμο και εξακολουθεί να είναι αγαπητό. Έτσι κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, οι εβρίτισσες (και όχι μόνο) νοικοκυρές κερνάνε ένα γλυκό που φτιάχνουν με επιμέλεια αλλά και πολλές παραλλαγές, από ντόπια κυρίως υλικά όπως σιτάρι, σουσάμι, αλεύρι, σύκα και καρύδια μαζί με σταφίδες, μήλα, άχνη και κανέλα. Το αχνιστό αποτέλεσμα είναι πολύ δημοφιλές σε μεγάλους και μικρούς. Aκόμα και γνωστοί σεφ όπως ο Άκης Πετριτζίκης και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ασχολήθηκαν και έδωσαν τις δικές τους εκδοχές.
Με τη συνοδεία του νόστιμου και θρεπτικού γλυκού, τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας που μαρτύρησε για την πίστη της, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, από τα χέρια του ίδιου του πατέρα της που ήταν φανατικός ειδωλολάτρης. Αμέσως μετά αυτός χτυπήθηκε από κεραυνό, εξ ου και η Αγία Βαρβάρα ανακηρύχθηκε προστάτιδα του πυροβολικού, το οποίο επίσης γιορτάζει την ίδια μέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου