Απομένει ακριβώς ένας μήνας μέχρι τις 26 Μαΐου, τη μέρα που οι πολίτες άνω των 17 ετών θα βρεθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε τοπικό, δημοτικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για πρώτη φορά οι κάλπες που θα στηθούν ταυτόχρονα είναι τέσσερις και το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα σύγχυσης στους ψηφοφόρους και διαχείρισης στους υπευθύνους. Επειδή όμως τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δεν είναι απλά ένας προάγγελος για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, αλλά είναι από μόνα τους πολύ σημαντικά για τον τόπο μας και την πορεία του στα επόμενα χρόνια, αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά και σε τυπικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο.
Στη μία κάλπη θα ψηφίσουμε για τις ευρωεκλογές. Η χώρα μας στέλνει συνολικά 21 εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και καλούμαστε να εκλέξουμε ανθρώπους που αφενός θα στηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα και αφετέρου θα συναποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία της Ευρώπης, η οποία γενικώς δεν πορεύεται και πολύ καλά. Οι ευρωεκλογές γίνονται με κομματικά ψηφοδέλτια στα οποία μπορούμε να βάλουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς και τα αποτελέσματα βγαίνουν όπως και την προηγούμενη φορά, πανελλήνια, με απλή αναλογική και όριο 3%. Τα κόμματα έχουν ήδη συγκροτήσει τους συνδυασμούς των υποψηφίων τους και φαίνεται δυστυχώς ότι για μια ακόμη φορά δεν θα έχουμε Εβρίτη εκπρόσωπο στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας, ερήμην μας.
Σε άλλη κάλπη θα ψηφίσουμε για τον επόμενο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Εδώ υπάρχει Εβρίτης υποψήφιος, ο Χριστόδουλος Τοψίδης, νυν Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, που κατεβάζει τον μοναδικό ανεξάρτητο συνδυασμό και διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του απέναντι σε άλλους επτά συνδυασμούς που έχουν όλοι κομματικό χρίσμα. Θα ισχύσει για πρώτη φορά η απλή αναλογική και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργήσει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς απαιτείται πλέον ένα νέο πνεύμα ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε ούτε καν ενδοπαραταξιακά.
Άλλη μια κάλπη θα στηθεί για την εκλογή Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Κι εδώ για πρώτη φορά θα ισχύσει η απλή αναλογική που ανατρέπει πολλά δεδομένα και κυρίως την "ενός ανδρός αρχή". Οι αλλαγές που φέρνει ο "Κλεισθένης" σε σχέση με τον "Καλλικράτη" είναι μεγάλες και ουσιώδεις με στόχο περισσότερη συμμετοχή, δημοκρατία και διαφάνεια. Ωστόσο μένει να κριθούν στην πράξη και αν δεν υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να προκύψουν σημαντικές δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Η τέταρτη κάλπη μπαίνει για πρώτη φορά ξεχωριστά και αφορά την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Εδώ υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ανεξάρτητων συνδυασμών, δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι παρά μόνο σύμβουλοι και βάζουμε έναν ή δυο σταυρούς ανάλογα με τον πληθυσμό. Είναι σημαντική αλλαγή για τα μικρά μέρη που θα μπορούν πλέον να διαχειρισθούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας τους, αλλά και οι μεγαλύτερες κοινότητες θα παίξουν ρόλο έχοντας σημαντικό λόγο στα κοινά και πόρους να διαχειρισθούν αυτόνομα.
Στο τελευταίο αυτό κομμάτι διαπιστώνουμε πολλά κενά στην ενημέρωση των δημοτών, όπως και γενικότερα επί των αλλαγών που επέρχονται. Τα κενά αυτά θα πρέπει να καλυφθούν στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει, με ουσιώδη ενημέρωση. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο καθώς όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Και η καλλιεργούμενη αυτή αντιπαράθεση υπερκαλύπτει ως ηχορύπανση τον δημόσιο λόγο, με θέματα άσχετα με τις σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.