Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Μικρό καλάθι


Η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ήταν μια ιδέα του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη για την οποία αγωνίστηκε πολλά χρόνια. Το 2014 μάλιστα μάζεψε υπογραφές και κατέθεσε την πρόταση του στη Βουλή, αλλά η κυβερνητική αλλαγή του χάλασε τα σχέδια. Δεν το έβαλε κάτω όμως και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, του έθεσε και πάλι την πρόταση. Ακολούθησαν τα γεγονότα στον Έβρο που έφεραν την Θράκη στο προσκήνιο των εξελίξεων και ανέδειξαν την ανάγκη να γίνει για την Ελλάδα ένα ισχυρό προπύργιο και όχι ένας αδύναμος κρίκος. Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρόταση και στις αρχές Ιουλίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στην συγκρότηση της. Αυτή τη φορά όλα τα κόμματα συμφώνησαν, αν και δεν έλειψαν κάποιες επιφυλάξεις.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε άμεσα και τα 25 μέλη της είναι: Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης, Δημήτρης Καιρίδης, Σταύρος Κελέτσης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μακάριος Λαζαρίδης, Ντόρα Μπακογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Σπύρος Τσιλιγγίρης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσιος Χατζηδάκης (από ΝΔ), Σία Αναγνωστοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Νατάσα Γκαρά, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Χαρίτου (από ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου (από ΚΙΝΑΛ), Ιωάννης Δελής (από ΚΚΕ), Κωνσταντίνος Μπούμπας (από Ελληνική Λύση) και Σοφία Σακοράφα (από ΜεΡΑ25).

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στις 28 Ιουλίου στην αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Βουλής, εξελέγη Πρόεδρος η Ντόρα Μπακογιάννη και συγκροτήθηκαν δυο ομάδες εργασίας, η μια για θέματα οικονομικά-αναπτυξιακά και η άλλη για θέματα θεσμικά. Μια πρόταση για τρίτη ομάδα εργασίας για διασυνοριακά θέματα, βρήκε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προχώρησε. Η επιτροπή έχει χρονοδιάγραμμα εργασιών έξι μηνών, θα συνεδριάζει 2 φορές το μήνα, θα ζητήσει άμεσα προτάσεις από τα Επιμελητήρια, θα επισκεφθεί την περιοχή τον Νοέμβριο και θα συνομιλήσει με φορείς, ενώ θα δεχθεί και προτάσεις από πολίτες σε ηλεκτρονική πλατφόρμα (πρόταση του νεαρού Εβρίτη βουλευτή Χρήστου Δερμεντζόπουλου).

Όπως είπε η Πρόεδρος αμέσως μετά την εκλογή της, στόχος είναι να καταρτιστεί ένα πόρισμα που να μην είναι ευχολόγιο, να μην είναι ένα άθροισμα αιτημάτων, αλλά να είναι προτάσεις υλοποιήσιμες. Ο κ. Στυλιανίδης από τη μεριά του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, συνεχάρη την Πρόεδρο και δήλωσε ότι "εν όψει της κρίσιμης περιόδου που ξεκινά, είναι σημαντικό για την πατρίδα μας να δημιουργήσουμε μια στέρεη βάση εθνικής συνεννόησης, ώστε η Θράκη μας να αναπτυχθεί οικονομικά διεκδικώντας το μερίδιο που της αντιστοιχεί από το πακέτο των 32 δις δημιουργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί δημογραφικά, να αναδειχθεί διεθνώς και να θωρακιστεί εθνικά."

Για τους Θρακιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πατρίδας και ταυτόχρονα στην τελευταία θέση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, η δημιουργία της επιτροπής αυτής έγινε δεκτή με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλάξεις. Δεκαετίες ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και εξαγγελιών για περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση που αντ΄αυτού οδήγησαν σε ένα υδροκέφαλο κράτος και τους νέους μας σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, κάνουν δικαιολογημένη αυτή τη στάση. Επιπλέον υπάρχει και το ιστορικό μιας αντίστοιχης επιτροπής του 1992 της οποίας το ενδιαφέρον πόρισμα (το διαβάζουμε εδώ) έμεινε στα χαρτιά ή υλοποιήθηκε εν μέρει, στρεβλά και καθυστερημένα. Για αυτούς αλλά και για αρκετούς άλλους ακόμα λόγους κρατάμε μικρό καλάθι και ευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός και να αντιληφθούν το πατριωτικό τους καθήκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου