Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Στην φτωχότερη Περιφέρεια


Μετά και την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη συνεχίζουμε με τον Χρήστο Μέτιο στο τιμόνι, καθώς ο συνδυασμός του "Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση" που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, νίκησε με ποσοστό 50,8%.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης με την ανεξάρτητη "Περιφερειακή Σύνθεση" έκανε μεγάλη προσπάθεια, έφτασε πολύ κοντά αλλά τελικά έμεινε στο 49,2%. Είχε άλλωστε να αντιμετωπίσει τον πιο οργανωμένο κομματικό μηχανισμό της περιοχής, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ανάσχεσης του.

Στον Έβρο οι δυο συνδυασμοί ήρθαν σχεδόν ισόπαλοι (30.636 ψήφοι ο Μέτιος, 30.479 ο Τοψίδης) και το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε πολλές πικρίες και ερωτηματικά. Οι Εβρίτες ψηφοφόροι του Τοψίδη νιώθουν ότι χάθηκε μια ευκαιρία να έχουμε έναν Εβρίτη στο τιμόνι της Περιφέρειας, ο οποίος να γνωρίζει καλά τον τόπο και τα δυσεπίλυτα προβλήματα του (αντιμετώπιση πλημμυρών, κουνουπιών, προσέλκυση επενδύσεων, οδική σύνδεση Μεσημβρίας-Μαρώνειας, παλιό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, νέο κλειστό γυμναστήριο και άλλα) και να έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση τους. Εβρίτη Περιφερειάρχη δεν είχαμε ποτέ μέχρι σήμερα κι όπως φαίνεται δεν θα δούμε ούτε στο ορατό μέλλον. Επιπλέον χάθηκε και η μοναδική ευκαιρία να έχουμε έναν Περιφερειάρχη που δεν θα δίνει πρώτα λόγο στην Αθήνα και το κόμμα που τον επέλεξε, αλλά στον λαό της περιοχής που τον εξέλεξε.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ με βάση τα τελευταία στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι η φτωχότερη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μια από τις φτωχότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με 11.432 ευρώ κατά κεφαλή ΑΕΠ παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την Αττική (22.204 ευρώ) και βρίσκεται μόλις στο 46% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Οι κάτοικοι της Περιφέρειας παρακολουθούν με απογοήτευση την Ελλάδα να επιμένει στον αυτοκτονικό υδροκεφαλισμό της και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας κοροϊδεύει μιλώντας για "σύγκλιση". Τα παιδιά μας φεύγουν στα 18 και τα περισσότερα δεν θα γυρίσουν, όχι γιατί ο τόπος μας δεν είναι όμορφος αλλά γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές. Με απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, με έλλειμμα επενδύσεων, με τα ίδια πρόσωπα στο τιμόνι και τους μηχανισμούς της Περιφέρειας, με την ίδια νοοτροπία, πως θα αλλάξουμε αυτή τη θλιβερή εικόνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου