Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Επετειακή χρονιά

Ένα μόλις μήνα από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη και λίγο πριν ολοκληρώσει την θητεία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου και πάλι στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο, τιμώντας την εορτή του πολιούχου Αγίου Αθανασίου και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της ιστορικής πόλης.

Κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης και στην ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι στην προκλητική γείτονα Τουρκία που όπως είπε χαρακτηριστικά "ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας". Πέρα από τα μηνύματα του προς Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, μίλησε και για την μακρά ιστορία και τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος. Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι οι κάτοικοι του ιστορικού και όμορφου τόπου έχουν βαθιά χαραγμένο στην ψυχή και στο νου τους το αίσθημα της ευθύνης για την πορεία του!

Το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά-ορόσημο για τον Έβρο και τη Θράκη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι μια χρυσή επέτειος για τον ελληνισμό της περιοχής που επιβίωσε από 600 (και όχι 400) χρόνια σκλαβιάς και χειρότερες συνθήκες καθώς βρισκόταν εγγύτερα στα κέντρα και τις δυνάμεις καταστολής της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την επέτειο αυτή οφείλουμε να την τιμήσουμε ανάλογα με σοβαρές εκδηλώσεις που να αναδείξουν τα σημαντικά συνεκτικά στοιχεία που συνετέλεσαν στην μακρόχρονη εθνική επιβίωση σε τόσο αντίξοες συνθήκες: θρησκεία, πίστη, θάρρος, φρόνημα, φιλοπατρία, αλληλεγγύη, εργατικότητα, οικογένεια, γλώσσα, πολιτισμός, μουσική, ήθη και έθιμα, διατροφή και άλλα. Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την τεράστια ιστορία της Θράκης, που έχει αναδειχθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα και είναι άγνωστη εν πολλοίς ακόμα και στους ίδιους τους κατοίκους της.

Η Περιφέρεια, οι Δήμοι όπως και πολλοί συλλογικοί φορείς (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, Εθνικός Αλεξανδρούπολης και άλλοι) προετοιμάζουν εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία, ευχόμενοι να απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο σε κάποιες ελίτ, καθώς και να μεταφέρουν την σημαντική ιστορική γνώση ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου