Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι Βούλγαροι μπήκαν στο LNG της Αλεξανδρούπολης

Μετά από μακροχρόνιο ενδιαφέρον, ολοκληρώθηκε και τυπικά η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης. Στις 8 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές παρουσία της υπουργού ενέργειας της Βουλγαρίας κυρίας Πέτκοβα και η Bulgartransgaz απέκτησε το 20% της GASTRADE, εταιρίας του ομίλου Κοπελούζου που είχε την ιδέα και αναπτύσσει το έργο, το οποίο έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ (στις φωτογραφίες από την τελετή βλέπουμε σημαίες της Βουλγαρίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά δεν βλέπουμε ελληνική σημαία, παρόλο που η Gastrade είναι εταιρία που εδρεύει στην Ελλάδα).

Την ίδια ώρα με τις υπογραφές αυτές, Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν τον Turkish Stream παρουσία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Με το έργο αυτό που υλοποιήθηκε γρήγορα και ουσιαστικά αντικατέστησε το αποτυχημένο project Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει πλέον υποθαλάσσια στην Ανατολική Θράκη και από εκεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ σχεδιάζεται μια δεύτερη παράκαμψη προς Βουλγαρία και Σερβία, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών.

Η μάχη των αγωγών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κατασκευή του TAP ολοκληρώθηκε, ο Turkish Stream λειτουργεί ήδη, ο IGB προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ λίγες μέρες πριν, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του East Med, ενός έργου δύσκολου και μεγαλεπήβολου. Όσο για τον πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, παρά τις καθυστερήσεις, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Gaslog, ΔΕΠΑ και Bulgartransgaz απέκτησαν συμμετοχή και αναζητείται ένας ακόμη εταίρος με πιθανή την ρουμανική Romgaz. Θα ακολουθήσει άμεσα το δεσμευτικό market test. Στην συνέχεια θα έχουμε διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και επιχορηγήσεων από το ελληνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και διαγωνισμούς για προμήθειες και κατασκευές. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας, το έργο αναμένεται να λειτουργήσει το 2022, αντί του 2021 ή του 2020 που είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν.

Μέχρι τότε στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για το έργο αυτό που θα αλλάξει την φυσιογνωμία της περιοχής και θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται ολοκληρωμένη ενημέρωση τόσο για τα οφέλη (οικονομικά, εργασιακά αλλά και γεωστρατηγικά), όσο και για τις πιθανές απώλειες σε τουρισμό, αλιεία κλπ καθώς και για τους κινδύνους σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου