Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Σεπτέμβριος στις παραλίες

 

Στο παρελθόν, το όμορφο αλλά μικρό καλοκαίρι της Αλεξανδρούπολης διακοπτόταν απότομα την επόμενη του δεκαπενταύγουστου. Ξαφνικά οι γεμάτες κόσμο και ζωντάνια παραλίες, ερήμωναν και οι Εβρίτες μάζευαν στο πατάρι τα μπανιερά τους και άρχιζαν να προετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, ευχόμενοι αλλήλους "καλό χειμώνα". Για τους λάτρεις της θάλασσας αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής, αυτή ήταν μια ενοχλητική συνήθεια που περιόριζε το εβρίτικο καλοκαίρι σε δυο μήνες μόλις, με αρνητικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες.

Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότεροι ήταν οι τολμηροί που παραβίαζαν τη συνήθεια αυτή και απολάμβαναν την υπέροχη θάλασσα στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το φαινόμενο αυτό σιγά-σιγά πύκνωσε, η παλιά συνήθεια ξεχάστηκε και οι παραλίες είτε κοντά στην πόλη, είτε μέχρι τα Δίκελλα και την Μεσημβρία είναι φέτος ακόμα γεμάτες κόσμο που αρνείται να αποχωριστεί πρόωρα το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που όμως ήταν διαφορετικό από τα άλλα, καθώς σκιάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού με τα περιοριστικά μέτρα, την καθίζηση του τουρισμού και την επακόλουθη οικονομική ύφεση. Ίσως κι αυτά συντέλεσαν στην αύξηση του κόσμου στις παραλίες, καθώς η θάλασσα αποτέλεσε για πολλούς μια ευκαιρία για εκτόνωση, διασκέδαση, ψυχαγωγία και μάλιστα με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος και χωρίς μάσκες. Και από ότι φαίνεται δεν χόρτασαν ακόμα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την τελευταία ευκαιρία να γεμίσουν μπαταρίες εν όψει του επικείμενου χειμώνα.

Εκτός αυτών όμως, σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελεί και η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία χρόνια οι μετρήσεις είναι πιο πάνω από τις καταγεγραμμένες ιστορικά θερμοκρασίες της περιοχής και φέτος σπάνε ρεκόρ καθώς ο Σεπτέμβρης μπήκε με καύσωνα αγγίζοντας τους 37 βαθμούς και προβλέπεται να συνεχίσει μέχρι το τέλος με καθημερινές υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς. Ακόμα και το νερό της θάλασσας του Θρακικού πελάγους βρίσκεται σήμερα στους 26 βαθμούς, διαμορφώνοντας έναν ιδανικό συνδυασμό που κάνει τις βουτιές του Σεπτεμβρίου πιο απολαυστικές και από αυτές του Ιουνίου.


Γράφημα από το accuweather.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου