Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Εβρίτικες κολοκύθες

 

Μπορεί στην Αμερική από όπου προέρχεται ως φυτό, η γνωστότερη χρήση της να είναι διακοσμητική και ιδιαίτερα για τη γιορτή του halloween, στον Έβρο ωστόσο η κίτρινη κολοκύθα θεωρείται ένα πολύτιμο τρόφιμο που μας χαρίζει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε συνδυασμό με ελάχιστες θερμίδες. Μια γλυκιά απόλαυση που ταυτόχρονα ενισχύει την υγεία μας και την άμυνα του οργανισμού μας.

Αυτό το διαπίστωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ορεστιάδας έναν αιώνα πριν, όταν στη νεαρή πόλη η ποιότητα του νερού ήταν κακή με αποτέλεσμα σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα στον πληθυσμό. Παρατήρησαν λοιπόν ότι η βρώση της κολοκύθας και ιδιαίτερα των σπόρων της είχαν ευεργετικές συνέπειες. Από τότε η κολοκύθα έγινε παράδοση στην περιοχή, καλλιεργείται συστηματικά και αξιοποιείται με πολλούς τρόπους δίνοντας μας αρκετά παράγωγα προϊόντα.

Βοηθάνε σε αυτό τα παρέβρια χώματα που είναι από τη φύση τους πολύ πλούσια σε κάλιο. Έτσι η καλλιέργεια αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και παρουσιάζει ελάχιστα προβλήματα. Κατά καιρούς μάλιστα εμφανίζονται εντυπωσιακές υπερμεγέθεις κολοκύθες με βάρος άνω των 40 κιλών! Οι πολύτιμοι σπόροι συλλέγονται κάθε χρόνο και αξιοποιούνται για νέα φύτευση, χωρίς να χρειαστεί να καταφεύγουμε σε υβρίδια ή προϊόντα εργαστηρίων. Βοηθούν σε αυτό και οργανώσεις όπως το Πελίτι και οι Σπορίτες που συλλέγουν και παρέχουν σπόρους δωρεάν, όπως και αρκετοί Εβρίτες που επιλέγουν την εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια της κίτρινης κολοκύθας στα κτήματα και τους μπαχτσέδες τους.

Η συλλογή των καρπών ξεκινάει στο τέλος Αυγούστου και φτάνει μέχρι τον Οκτώβριο. Την ίδια εποχή εμφανίζονται στους πάγκους των οπωροπωλείων και των λαϊκών αγορών, από όπου μπορούν να τις προμηθευτούν οι καταναλωτές. Ευτυχώς η σάρκα της μπορεί να να συντηρηθεί στην κατάψυξη και έτσι να την απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο. Η συνηθέστερη χρήση της είναι στην υπέροχη γλυκιά κολοκυθόπιτα, αλλά μπορεί επίσης να μπει σε αλμυρή πίτα, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται της μόδας και η κολοκυθόσουπα βελουτέ. Αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά συστατικά του περίφημου θρακιώτικου τραχανά που είναι μια γευστική και αρωματική διατροφική βόμβα, ιδανική για τον χειμώνα, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, πρωί και βράδυ!

Υπάρχουν και αρκετά παράγωγα προϊόντα που μας παρέχουν εβρίτικες επιχειρήσεις και αξίζει να δοκιμάσετε:
- Κολοκυθόσπορος "Νυχάκι" από την Deka nuts (τα γνωστά άσπρα σπόρια).
- Κολοκυθόσπορος "Νυχάκι" ανάλατος από την Deka nuts επίσης, για όσους αποφεύγουν το αλάτι.
- Πάστα κολοκυθόσπορου από τον Γιαχανά, για αυτούς που βαριούνται να ανοίγουν τα σπόρια.
- Πρωτεΐνη κολοκυθόσπορου από τον Γιαχανά, σκόνη με φυσική φυτική πρωτεΐνη σε ποσοστό 50%, εξαιρετική για όσους γυμνάζονται συστηματικά.
- Πέννες ζέας με κολοκυθόσπορο, θρεπτικό και υγιεινό ζυμαρικό με ελάχιστη γλουτένη από τη Ζεάπετρα.
- Κολοκυθέλαιο από τον Γιαχανά, υπέροχο λάδι σε χρώμα και γεύση που μπορεί να μπει στις πράσινες σαλάτες ή σε σούπες και σως.
- Βιολογικό κολοκυθέλαιο από τη Thrakiland, πίνεται και σκέτο με ευεργετική επίδραση στο γαστρεντερικό και τον προστάτη.
- Ρόφημα κολοκυθόσπορου από τον Γιαχανά, με ευεργετική επίδραση σε νεφρά, ουροποιητικό, αντιμετώπιση ουρολοιλώξεων.
- Γλυκιά κολοκυθόπιτα, έτοιμη κατεψυγμένη από τη ΓΑΙΑ, τον γυναικείο συνεταιρισμό Τριγώνου.
- Ριτσέλι, παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με υπέροχη γεύση, επίσης από τη ΓΑΙΑ.
- Γλυκός τραχανάς, κόκκινος χειροποίητος από το Οικοτεχνείον Θεράπειον.
- και τελευταία ανακάλυψη, μια γευστικότατη έκπληξη: μαρμελάδα κολοκύθα από το Θεράπειον!

Και βέβαια όσοι έχουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες μπορούν στο τέλος να χρησιμοποιήσουν τη σκληρή φλούδα, φτιάχνοντας φωτιστικά, διακοσμητικά, δίσκους, γλάστρες και ότι άλλο φανταστούν. Τίποτα δεν πετιέται από αυτό το υπέροχο δώρο της εβρίτικης φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου