Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Επιλέγουμε εβρίτικα προϊόντα

 


Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η οικονομία του Έβρου (όπως και όλης της Ελλάδας) την φετινή πολύ ιδιαίτερη χρονιά με τον κορωνοϊό και τα λοκντάουν που απέφεραν κλεισίματα αγοράς και επιχειρήσεων, μείωση της απασχόλησης, περιορισμό της κατανάλωσης και καταβαράθρωση του τουρισμού. Ακόμα και ο κλάδος καφέ-εστίασης που έδειξε ανθεκτικότητα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, φέτος κάνει την χειρότερη χρονιά του.

Ο τόπος μας στο παρελθόν είχε μια οικονομία που στηριζόταν στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) στον οποίο είχε συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω εκτάσεων, κλίματος, υδάτων και ακολουθούσε ο δευτερογενής τομέας με κάποιες σημαντικές βιομηχανίες που δυστυχώς μας άφησαν χρόνους, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μιά (Αλλαντοβιομηχανία Θράκη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Κλωστήρια ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ κλπ). Το μοντέλο αυτό στην πορεία μεταλλάχθηκε και ενισχύθηκε υπέρμετρα ο τριτογενής τομέας, ο οποίος αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτος σε συνθήκες κρίσης.

Το Επιμελητήριο Έβρου με την εφαρμογή του δεύτερου λοκντάουν διαπίστωσε εντονότερα από ποτέ άλλοτε ότι η πλειοψηφία των μελών του αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο επιβίωσης. Αποφάσισε λοιπόν και έθεσε άμεσα σε εφαρμογή μια καμπάνια στήριξης των τοπικών προϊόντων με επίκεντρο την δημιουργία ιστοσελίδας με τίτλο evros-brands.gr όπου θα παρουσιάζονται τα προϊόντα και οι επιχειρήσεις μας.

Είναι γεγονός ότι στον Έβρο παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα. Ωστόσο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτά είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, καταναλώνονται μόνο τοπικά και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Οι υστερήσεις στους τομείς των δικτύων πωλήσεων, της συσκευασίας, της διαφήμισης, του branding σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη μεταφορών και γραφειοκρατίας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες υστέρησης. Μεμονωμένες εξαιρέσεις κάποιων επιχειρηματιών, καθώς και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα που συγκεντρώνει τα παραγόμενα προϊόντα στον Έβρο και τα διαθέτει μέσω του διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν.

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου είναι αξιέπαινη, αν και καθυστερημένη. Από την επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η σημερινή επιβίωση και η αυριανή προσδοκώμενη ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει διαρκής, θα αναβαθμισθεί και θα εμπλουτισθεί με την συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων. Θα πρέπει επίσης να συνοδευτεί με ισχυρή καμπάνια για την γενικότερη ενίσχυση του ονόματος Έβρος και ελπίζουμε ότι έτσι θα βρει ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Τα προϊόντα μας το αξίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου