Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Τι έφερε το 2023 στον Έβρο

 

Η μεγάλη φωτιά που έκαψε τον μισό Έβρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα από την παραλία της Μεσημβρίας μέχρι και την Δαδιά, είναι το γεγονός που σημάδεψε τον τόπο μας το 2023. Πυροσβεστικές δυνάμεις από Ελλάδα και Ευρώπη, εναέρια μέσα, στρατός και τοπική αυτοδιοίκηση, δασεργάτες και εθελοντές έδωσαν μεγάλη μάχη, αλλά ήταν αδύνατο να τιθασεύσουν την μανία της φύσης που κράτησε σχεδόν ένα εικοσαήμερο, αφήνοντας πίσω της νεκρούς ανθρώπους, ζώα άγρια και ήμερα και χιλιάδες καμένα δένδρα. Πανέμορφα δάση και βουνά μετατράπηκαν σε μαύρα σεληνιακά τοπία για να μας θυμίζουν με τον χειρότερο τρόπο τα λάθη μας και τις παραλείψεις στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής.

Μετά το περιβάλλον, ο αγροδιατροφικός τομέας, για τον οποίο είμασταν περήφανοι, δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και τις πραγματικές επιπτώσεις θα τις μετρήσουμε στα επόμενα χρόνια. Οι μελισσοκόμοι είχαν μεγάλες απώλειες, το ίδιο και οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί και οι κτηνοτρόφοι. Είναι ειρωνικό ότι την χρονιά της καταστροφής, πανελλήνιοι συντελεστές όπως η Καθημερινή, ο Γαστρονόμος, ο Άκης Πετρετζίκης και άλλοι, ανακάλυψαν, αναγνώρισαν και τίμησαν τον τόπο μας για την παραγωγή και τις διατροφικές του παραδόσεις. Ελπίζουμε ότι η στήριξη αυτή θα έχει και συνέχεια, ώστε να συμβάλλει στην αναγκαία και απαραίτητη επιβίωση του σημαντικού πρωτογενούς τομέα.

Αρνητικά εξελίχθηκε η χρονιά και με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Σε αντίθεση με την απόπειρα μαζικής εισβολής του 2020 και την πετυχημένη αντιμετώπιση της, φέτος είχαμε ασταμάτητες καθημερινές ροές. Νέες τακτικές με επικίνδυνες οδηγήσεις στο αντίθετο ρεύμα, οδήγησαν σε δυο τραγικά πολύνεκρα δυστυχήματα και άλλα με σοβαρούς τραυματισμούς, αυξάνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία οδήγησε τον τελευταίο καιρό σε αισθητή μείωση των περιστατικών και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη στην συνέχεια.

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε και ο τουρισμός, καθώς η φωτιά προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε Αλεξανδρούπολη αλλά και Σαμοθράκη, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πάνω δηλαδή στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο ο τομέας αυτός έδειξε μια διάρκεια και μια ισχυρή δυναμική, καθώς η χρονιά κλείνει με πληρότητες και πολλούς επισκέπτες από Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Εμφανή ανάκαμψη παρουσιάζει και ο κατασκευαστικός κλάδος. Μετά από μια δεκαετία παύσης εργασιών, υπάρχει πάλι ανοικοδόμηση στην Αλεξανδρούπολη, ενώ και το πρόγραμμα «εξοικονομώ» βοήθησε στην τόνωση της δραστηριότητας. Σε εξέλιξη βρίσκονται και αρκετά δημόσια έργα, ενώ είναι πολύ περισσότερα αυτά που συζητούνται και αναμένονται. Ελπίζουμε να υλοποιηθούν, γνωρίζοντας ότι οι κατασκευές έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία.

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη με εκλογές. Πρώτα η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και συνεχίζει στην κυβέρνηση, στην οποία πλέον μετέχει και ένας Εβρίτης. Ο Σταύρος Κελέτσης ανέλαβε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει άμεση σχέση με τον Έβρο. Στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης, ο Εβρίτης Χριστόδουλος Τοψίδης πέτυχε την ανατροπή και κατάφερε να εκλεγεί ως ανεξάρτητος Περιφερειάρχης. Τώρα μένει να αποδειχθεί, πόσο αυτή η εκλογή θα ωφελήσει τον τόπο που τόσο καλά γνωρίζει. Στους Δήμους έχουμε συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Διδυμότειχο με Ζαμπούκη, Καλακίκο και Χατζηγιάννογλου. Ως έμπειροι πλέον, περιμένουμε να έχουν μια αποτελεσματικότερη θητεία. Στην Σαμοθράκη έχουμε επιστροφή του Βίτσα, ενώ στην Ορεστιάδα που γιόρτασε φέτος τα 100 χρόνια της, έχουμε ανανέωση με τον φέρελπι Διαμαντή Παπαδόπουλο. Οι προσδοκίες από όλους είναι μεγαλύτερες για την συνέχεια.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, μετά από πολλές αναβολές, είχαμε τελικά αιφνίδια ακύρωση του διαγωνισμού, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις. Ακολούθησαν εξαγγελίες έργων εκατομμυρίων που πήραν κι αυτά αναβολή, ενώ είχαμε και παραίτηση του Προέδρου του ΟΛΑ. Αντίθετα, το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε και το τεράστιο «Αλεξανδρούπολις» έφτασε στην ώρα του και παίρνει θέση στο αγγυροβόλιο του, μετατρέποντας την περιοχή σε ενεργειακό κόμβο.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την εμφάνιση της επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Έβρου. Η συγκρότηση της μετά τη μεγάλη φωτιά, κρίθηκε αναγκαία και ενισχύθηκε μάλιστα με 1 εκατομμύριο ευρώ από την ΡΑΑΕΥ. Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, το δημογραφικό πρόβλημα και η ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και η υστέρηση στην ανάπτυξη, αποτελούν βουνά που για να ξεπεραστούν, απαιτούν ανθρώπους τολμηρούς και οραματιστές, γνώστες αλλά και εργατικούς. Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Ωστόσο αφήνοντας πίσω μας το 2023 και τα δεινά που προκάλεσε, νιώθουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την συνέχεια και το μέλλον του αγαπημένου μας τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου