Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Σαν παραμύθι

 

Μπορεί το 2023 να έφερε σκληρές δοκιμασίες για τον Έβρο και τους Εβρίτες, αλλά παρ' όλα αυτά εμείς το αποχαιρετήσαμε σύμφωνα με τα έθιμα, με γλέντια, ψησίματα, χορούς και μουσικές, δημιουργώντας μια παρακαταθήκη αισιοδοξίας για το μέλλον. Βοήθησε σε αυτό ο καλός καιρός, η στήριξη πολλών φίλων και η επιμονή των ντόπιων να συνεχίζουν πάντα ως αλύγιστοι ακρίτες.

Πρωταγωνιστής στη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο αναδείχθηκε το Σουφλί. Το "Σαν Παραμύθι" ήταν φέτος καλύτερο από ποτέ και προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το εμβληματικό βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε αξιοποιήθηκε και αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, ζώντας και πάλι στιγμές δόξας. Η εκδήλωση που ξεκίνησε πριν 8 χρόνια ως μια μικρή παράσταση για τα παιδιά του Σουφλίου, εξελίχθηκε σε ένα δημοφιλή θεσμό που δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους που έρχονται πλέον από παντού.

Φέτος το θέμα ήταν η μαγεία και το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσαν ο Χάρυ Πότερ, οι Πειρατές της Καραϊβικής και το Πάρκο Μαγισσών. Μέσα σε ένα πανέμορφο σκηνικό και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Σουφλίου, μπορούσε κάποιος να δοκιμάσει ντόπιες λιχουδιές, να πιεί ζεστό κρασί, να βαφτεί, να φωτογραφηθεί, να παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις και γενικά να περάσει υπέροχα, μέσα στο πνεύμα των ημερών.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Σουφλίου, στους εμπνευστές της ιδέας, στους πολλούς εθελοντές στους οποίους βασίζεται το εγχείρημα και στον δραστήριο Σύλλογο Εθελοντών και Νεολαίας Σουφλίου "Κινήσου". Η όλη φιλοσοφία της διοργάνωσης πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους, καθώς αντί διασπάθισης χρήματος σε επώνυμους εξ Αθηνών, έχουμε μια πετυχημένη εκδήλωση φτιαγμένη από ντόπιους με όραμα, με ιδέες, με μεράκι, που αφήνει ενθουσιασμένους τους επισκέπτες, αποφέρει έσοδα αντί εξόδων και ταυτόχρονα βοηθάει την τοπική αγορά, καθώς όλοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για κάποια ψώνια, για ένα καφέ ή για φαγητό. Άλλωστε το Σουφλί είναι φημισμένο εκτός από τα μοναδικά μεταξωτά, και για τα αλλαντικά του (λουκάνικα, καβουρμά και μπάμπω), το τσίπουρο, τα γλυκά και άλλα πολλά!

Οι Σουφλιώτες είναι γνωστοί για τον τοπικισμό τους, την ευρηματικότητα τους και την αποτελεσματικότητα με ότι καταπιάνονται. Μόλις πριν λίγο καιρό, χρειάστηκε να ξεσηκωθούν όλοι και να σώσουν τον τόπο τους από τη μεγάλη φωτιά που έφτασε μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια. Αλλά ως γνήσιοι Εβρίτες, στέκονται πάντα όρθιοι παρά τις δυσκολίες και δεν παύουν να διψούν για διασκέδαση αλλά και για προκοπή. Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας και τους ευχόμαστε Πάντα Τέτοια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου