Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Στη μνήμη του Ζήση Καραγώγου


Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 1986, ένα 19χρονο παλικάρι από τον Ασκό Θεσσαλονίκης, ο Ζήσης Καραγώγος που υπηρετούσε τη θητεία του στον Έβρο, έχασε άνανδρα και άδικα τη ζωή του από τουρκικούς πυροβολισμούς, ενώ περιπολούσε στην περιοχή του Δέλτα. Το συμβάν που ξεκίνησε από μια επαφή των δυο περιπόλων, συνεχίστηκε με την εν ψυχρώ δολοφονία του Έλληνα στρατιώτη από τους Τούρκους και εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο με νεκρούς και τραυματίες. Η άμεση επέμβαση του Φεριώτη αγροφύλακα Σωτήρη Ζαπάρτα που βρισκόταν στην περιοχή και αμέσως μετά η έλευση του έφεδρου αξιωματικού του φυλακίου, έφεραν ανατροπή της κατάστασης σε βάρος των Τούρκων, πριν υπάρξει αποκλιμάκωση με εντολές άνωθεν. Ωστόσο το νήμα της ζωής του νεαρού Ζήση Καραγώγου, που ετοιμαζόταν για την χριστουγεννιάτικη άδεια του, κόπηκε πρόωρα, ενώ και άλλος ένας Έλληνας στρατιώτης νοσηλεύθηκε τραυματίας.

Αμέσως μετά ακολούθησε μια πολύ σφοδρή χιονόπτωση και ο βαρύτερος χειμώνας των τελευταίων 50 χρόνων. Το συμβάν υποβαθμίστηκε, οι πληροφορίες ακόμα και για εμάς που συνυπηρετούσαμε ήταν ελάχιστες, αποσπασματικές και "ράδιο αρβύλα". Τον επόμενο Μάρτιο ήρθε η κρίση του Σισμίκ που ξεκίνησε κι αυτή με το θράσος των Τούρκων και κατέληξε επίσης με την αναδίπλωση τους, σε μια εποχή που το επίπεδο επάνδρωσης και εκπαίδευσης των ενόπλων μας δυνάμεων ήταν πολύ υψηλότερο από το σημερινό...

Ο ελληνικός στρατός έδωσε το όνομα του Ζήση Καραγώγου στο φυλάκιο που υπηρετούσε και έφτιαξε ένα μνημείο, ενώ το όνομα του δόθηκε και στην πλατεία του χωριού του, τον Ασκό. Πρόσφατα δόθηκε και το όνομα του Σωτήρη Ζαπάρτα που έχει φύγει πια από τη ζωή, στην πλατεία του Πόρου.

Ωστόσο το επεισόδιο αυτό ήταν γενικά υποβαθμισμένο, άγνωστο στον πολύ κόσμο και έτεινε να ξεχαστεί, μέχρις ότου ήρθε η πρόσφατη σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας, Μητρετώδη και Κούκλατζη, να μας υπενθυμίσει την τουρκική προκλητικότητα, το θράσος, την έλλειψη σεβασμού και την άγνοια της λέξης "μπέσα". Καλό θα κάνουμε να τα θυμόμαστε πάντα αυτά τα γεγονότα, εμείς οι Εβρίτες αλλά και όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα παιδιά που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Να μην ξεχνάμε, να μην εφησυχάζουμε, να μην εθελοτυφλούμε. Και να τιμούμε πάντα τη μνήμη του νεαρού Ζήση Καραγώγου που έπεσε στο καθήκον εν καιρώ ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου