Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Αλεξανδρούπολη και στο Κρεμλίνο


Αναφέρθηκε άμεσα και έμμεσα η Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Κρεμλίνο στις 7 Δεκεμβρίου από Τσίπρα και Πούτιν. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων που κλονίστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Το όνομα της Αλεξανδρούπολης ακούστηκε από τον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της επανασύστασης του επίτιμου ρωσικού προξενείου στην πρωτεύουσα του Έβρου. Υπήρχαν όμως και σημεία στην συνέντευξη τύπου που είχαν ιδιαίτερη σχέση με αυτήν, όπως οι αναφορές στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και στην διασύνδεση του αγωγού Turkish Stream με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά τις απελάσεις, ο πρόεδρος Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι από την αρχή δεν συμφωνούσε με αυτές και χαρακτήρισε "σαχλαμάρες" τα περί μαύρων παιχνιδιών της Ρωσίας στην Ελλάδα! Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει να αναφερθεί στο συμβάν, λέγοντας ότι συμφωνεί "με την εκτίμηση του πρόεδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά". "Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι" συνέχισε μιλώντας αλληγορικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος για το ενεργειακό που φαίνεται ότι απασχόλησε τις συζητήσεις των δυο πλευρών, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Πούτιν είπε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για τη διασύνδεση του αγωγού Turkish Stream με την Ελλάδα. Επ΄αυτού, κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών φυσικού αερίου θα πρέπει να επιλεγεί ο πολλαπλασιασμός και όχι ο αποκλεισμός κάποιων πηγών και διόδων. Στο θέμα αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά κρατάει δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς προωθεί τη βόρεια διαδρομή, ενώ αντίθετα δημιουργεί διαρκώς κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. δια μέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Λέγοντας τέλος ότι η Ελλάδα και η Ιταλία κρατούν σταθερή θέση στο θέμα αυτό ελπίζοντας στην κατανόηση της Κομισιόν και αναφερόμενος στον αγωγό TAP, πήρε κάποια χαρακτηριστικά πλάγια βλέμματα από τον Ρώσο πρόεδρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου