Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Κατέβηκε ο διακόπτης στη Ζάχαρη


Βρισκόμαστε μια ανάσα από την οριστική ταφόπλακα στην άλλοτε κραταιά Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Εδώ και λίγες μέρες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω απλήρωτων οφειλών. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατη πλέον η λειτουργία της επιχείρησης και εξανεμίζονται οι τελευταίες ισχνές ελπίδες για την είσοδο επενδυτή. Με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200 εκατομμυρίων προς κράτος, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες (Πειραιώς και Συνεταιριστική Σερρών), εργαζόμενους, αγρότες, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και άλλους πολλούς, η ΕΒΖ οδεύει προς την εκκαθάριση.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα παράγει ζάχαρη τουλάχιστον για ένα-δυο χρόνια, καθώς δεν θα τρέξει "καμπάνια" και θα πρέπει να εισάγουμε το σύνολο των αναγκών μας από τρίτες χώρες. Οι πιστωτές από τη μεριά τους θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων τους και αυτό θα επιφέρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες και σε άλλους. Οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες μορφές καλλιέργειας και οι ελάχιστοι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα οδεύσουν σε προσυνταξιακό πρόγραμμα ανεργίας ή σε μετάταξη στον δημόσιο τομέα.

Για την Ορεστιάδα και γενικότερα τον βόρειο Έβρο, το Εργοστάσιο Ζαχάρεως αποτέλεσε για δεκαετίες έναν σημαντικό πνεύμονα ανάπτυξης. Εργαζόμενοι, αγρότες, μεταφορείς και προμηθευτές απόλαυσαν σημαντικά εισοδήματα που διαχέονταν σε όλη την τοπική οικονομία. Το κενό που θα δημιουργηθεί, δύσκολα θα αναπληρωθεί. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα της απορρόφησης εργαζομένων, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση. Αλλά μάλλον είναι αργά για δάκρυα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου