Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Δαδιά, η επόμενη μέρα

 


Οδυνηρή οικολογική καταστροφή προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 2022 κοντά στο φράγμα της Λύρας και κατέκαψε μετά από 9 ημέρες περίπου 45.000 στρέμματα του παρθένου δάσους της Δαδιάς. Ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου που αποτελεί πνεύμονα του Έβρου και έχει διεθνή σημασία λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας, μετατράπηκε από καταπράσινο σε ένα θλιβερό μαύρο τοπίο. 

Η μάχη με τις φλόγες που έφταναν τα 25 μέτρα ύψος, με 2 χιλιόμετρα μέτωπο και πολλές αναζωπυρώσεις, ήταν εφιαλτική. Η πυκνότητα του δάσους, τα ξερά πεύκα με ρετσίνι και κουκουνάρες, τα παχιά στρώματα από πευκοβελόνες ετών και το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής έκαναν τρομερά δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης. Μεγάλες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Αν.Μακεδονία-Θράκη με την συνδρομή 19 εναέριων μέσων, ειδικών δυνάμεων του στρατού και πολλών εθελοντών πάλευαν ασταμάτητα νύχτα και μέρα έως ότου δώσουν ένα τέλος στην πύρινη λαίλαπα. Τα κατάφεραν τελικά χωρίς να υπάρχει καμιά απώλεια ανθρώπινης ζωής (παρά λίγο), ούτε ζημιές σε κτίσματα (μόνο το Παρατηρητήριο των Άγριων Πουλιών κάηκε). Το χωριό της Δαδιάς για το οποίο δόθηκε δυο φορές εντολή εκκένωσης και το Οικοτουριστικό Κέντρο, σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο αλλά και για όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την συχνότητα και την σφοδρότητα τους και αυτές με τη σειρά τους προκαλούν τεράστια κόστη στο περιβάλλον αλλά και σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η αυτοδιοίκηση, το κράτος και οι υπηρεσίες του, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι εθελοντικές οργανώσεις πρέπει να ασχοληθούν εντονότερα με το φαινόμενο και την αντιμετώπιση του. Στη Δαδιά μπορεί η προσπάθεια κατάσβεσης να ήταν ηρωική, αλλά πριν τη φωτιά υπήρχαν σίγουρα ελλείψεις σε πρόληψη, παρατήρηση, προσωπικό και μέσα. Στον τομέα αυτό αλλά και στον τομέα της αποκατάστασης μετά από την πυρκαγιά, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν καλύτερα από πριν.

Παρά τους καβγάδες και τις αντιπαραθέσεις που στήθηκαν πάνω στα αποκαϊδια (ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ, Σύριζα κατά πάντων, Τοψίδης κατά Μέτιου, Δαβής κατά Καλακίκου κλπ) υπάρχουν και ευχάριστα νέα. Οι σπάνιοι γύπες και οι φωλιές τους σώθηκαν, δυο νεαροί ασπροπάρηδες βρίσκονται σε καλά χέρια, η κυβέρνηση εξήγγειλε άμεσα μέτρα αποκατάστασης, το Τμήμα Δασολογίας του Δημοκρίτειου εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει με τις επιστημονικές του γνώσεις και το Επιμελητήριο Έβρου πρότεινε μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων επαγγελματιών. Μένει να δούμε τι από όλα αυτά θα υλοποιηθεί και πότε, γιατί στην Ελλάδα είναι σύνηθες να ξεχνιούνται πολλά όταν τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνονται. Μόνο η φύση είναι βέβαιο ότι θα κάνει τη δουλειά της στον τομέα της αναγέννησης κι εμείς ελπίζουμε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση θα είναι αυτή τη φορά προς την θετική κατεύθυνση ώστε να καταφέρουμε να απολαύσουμε και πάλι τη Δαδιά όπως το είχαμε κάνει πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου