Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ο Μενέντεζ στην Αλεξανδρούπολη

 


Και ξαφνικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση ή δημοσιότητα, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στις 17 Αυγούστου ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ. Μαζί του και ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης που έκανε με την ευκαιρία την πρώτη του επίσκεψη στην πόλη συνεχίζοντας το έργο του προκάτοχου του Τζέφρι Πάιατ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που χαρακτηρίστηκε "ιδιωτική", αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την σημασία της, ο Μενέντεζ επισκέφθηκε την ηρωική ζυθοποιία "Βεργίνα" που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τον ιδιοκτήτη της, ορμώμενο εξ Αμερικής, Δημήτρη Πολιτόπουλο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και Κώστα Χατζηκωνσταντίνου (φωτο) και τέλος είχε την ευκαιρία να απολαύσει λίγη θρακιώτικη φιλοξενία με ψάρια και θαλασσινά από το Θρακικό πέλαγος!

Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι απλά ένας Αμερικανός δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϋ, αλλά ο Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και οι απόψεις του σε καθημερινή βάση επηρεάζουν τα διεθνή δρώμενα. Ειδικά για την Ελλάδα είναι ο άνθρωπος που συνέταξε τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (MDCA) και εργάστηκε για τη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Παράλληλα δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον και για τη βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά είναι σταθερά αντίθετος με την τουρκική επεκτατική πολιτική, καυτηριάζει τις απειλές και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων που απέφεραν τις κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό νόμο CAATSA, στις οποίες ήταν επίσης πρωτοστάτης.

Η επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την πόλη και το λιμάνι της. Έγινε μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του λιμανιού, καθώς η ολοκλήρωση του πολύπαθου διεθνή διαγωνισμού αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες και δεν έγιναν σχετικές δηλώσεις ή ανακοινώσεις, εκτιμούμε ότι η επίσκεψη ενός τόσο σημαντικού προσώπου θα σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις για την διψασμένη για ανάπτυξη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου