Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Μια μικρή νίκη

 


  Πάνω στην αλλαγή του χρόνου (τυχαίο;) ήρθε ένα δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel το οποίο υπαναχωρεί από μια σειρά αναρτήσεων που δημοσίευσε το περασμένο καλοκαίρι, σχετικά με την περιπέτεια Σύρων προσφύγων στον Έβρο και τον αναφερόμενο θάνατο της μικρής Μαρίας από δάγκωμα σκορπιού!

  Το θέμα είχε αναπαραχθεί τότε από πολλά διεθνή μέσα και είχε πάρει διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας πολυήμερη βαριά δυσφήμιση για την χώρα μας, αλλά και για τον τόπο μας. Επιπλέον στο εσωτερικό είχε προκαλέσει αιτία για σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Σύριζα. Όσο για τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των συνόρων μας, είχαν βρεθεί για άλλη μια φορά σε μια δύσκολη κατάσταση, που αυτή τη φορά συνοδευόταν από ισχυρή και πολύπλευρη πίεση. Ευτυχώς για τους ίδιους, για τον Έβρο και την Ελλάδα, την αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για προβοκάτσια και αποφύγαμε τα χειρότερα.

 Από την πρώτη στιγμή είχαμε κρατήσει αποστάσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα, αντιλαμβανόμενοι ότι πολλά στοιχεία της υπόθεσης, βρωμούσαν. Το χρονικό σημείο που έσκασε, η κινητοποίηση ύποπτων ΜΚΟ, η συντονισμένη επίθεση αναξιόπιστων μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης, η περίεργη στάση της Τουρκίας που έμεινε στο απυρόβλητο, η ξαφνική εμφάνιση των 38 εντός Ελλάδος, το χαμένο πτώμα και η υποκριτική στάση της χαροκαμένης μάνας, όλα έδειχναν τρύπες στο σενάριο. Επιπλέον εμείς εδώ στον Έβρο γνωρίζουμε ότι η κοίτη του ποταμού είναι ευμετάβλητη, το ίδιο και οι νησίδες που σχηματίζονται ή εξαφανίζονται. Γνωρίζουμε επίσης τους κινδύνους στα δυσδιάκριτα σύνορα, έχοντας βιώσει περιστατικά όπως του Καραγώγου, των Μητρετώδη-Κούκλατζη και άλλα. Άσε που δεν βλέπουμε συχνά μικρές με το όνομα Μαρία να περνούν το ποτάμι, ούτε έχουμε ιστορικό θανατηφόρων τσιμπημάτων σκορπιού στην περιοχή.

  Όλα αυτά όμως που έβαλαν εμάς σε υποψίες, δεν φαίνεται αρχικά να τα σκέφτηκαν, πρόσωπα και οργανισμοί που θα έπρεπε να είναι δουλειά τους, ο έλεγχος της ακρίβειας τέτοιων πληροφοριών. Στην συνέχεια όμως και μετά από δημοσιογραφική έρευνα της Βασιλικής Σιούτη που ανέδειξε κάποιες πτυχές της σκευωρίας, υπήρξαν αναδιπλώσεις. Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της  ΜΚΟ HumanRights360, γύρω από την οποία κινείται πολύ χρήμα, με ανακοίνωση του στις 15/9 εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, ενώ το Spiegel κατέβασε τις επίμαχες αναρτήσεις, λέγοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνα. Κανένας ωστόσο δεν ζήτησε συγγνώμη (εκτός από την Έλενα Ακρίτα), αφήνοντας σκόπιμα να αιωρούνται αμφιβολίες γύρω από το θέμα.

  Όπως και να έχει, θεωρούμε ότι το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel είναι μια μικρή νίκη της αλήθειας κατά της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των fake news. Είναι επίσης μια μικρή νίκη της Ελλάδας και των ανθρώπων που την υπηρετούν και την υπερασπίζονται, κατά της Τουρκίας, της λαθρομετανάστευσης και των μηχανισμών που την υποκινούν. Παρόμοια μοτίβα τέτοιων περιστατικών έχουμε δει αρκετά στο παρελθόν και θα ξαναδούμε δυστυχώς και στο μέλλον, αν αντί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, μείνουμε μόνο στο στενό πλαίσιο κομματικής αντιπαράθεσης και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου