Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Χρονιά πολλών εκλογών

 


Για τον χρόνο που μόλις ξεκίνησε, δεν μπορεί κανείς να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, καθώς το διεθνές σκηνικό είναι ευμετάβλητο και γεμάτο εκπλήξεις. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι το 2023 για την Ελλάδα είναι χρονιά εκλογών. Πολλών μάλιστα εκλογών, καθώς το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε μπροστά στις κάλπες, τέσσερεις φορές.

Η αρχή θα γίνει με τις βουλευτικές εκλογές. Κανονικά αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούλιο, ωστόσο διακινούνται ρεαλιστικά σενάρια για επίσπευση. Οι τόνοι αντιπαράθεσης ανεβαίνουν και οι προεκλογικές κινήσεις και δραστηριότητες πυκνώνουν. Οπότε όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς την κάλπη. Όμως οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με απλή αναλογική και καθώς δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε άμεσα σε επαναληπτική εκλογή. Την δεύτερη φορά το σύστημα θα είναι ενισχυμένης αναλογικής και μάλλον από αυτή την κάλπη θα προκύψει η επόμενη Βουλή και Κυβέρνηση.

Η συνέχεια θα γίνει τον Οκτώβριο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα κληθούμε να εκλέξουμε Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, Περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, σε μια διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι σημαντικό για την πορεία του τόπου μας. Και αυτές οι κάλπες είναι πολύ πιθανό να στηθούν και δεύτερη φορά, καθώς δεν είναι εύκολο να προκύψουν απόλυτες πλειοψηφίες από την πρώτη Κυριακή.

Να επισημάνουμε ότι τον Μάιο του 2024 προγραμματίζονται και οι επόμενες ευρωεκλογές, οπότε σε ένα διάστημα περίπου 12 μηνών θα πάμε στις κάλπες πέντε φορές! Από τις ψήφους που θα ρίξουμε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα κριθούν πολλά για το μέλλον μας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν άλλες δυο εκλογές που θα μας επηρεάσουν έμμεσα. Πρώτα οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (5/12 Φεβρουαρίου) και στην συνέχεια οι εκλογές στην γειτονική Τουρκία (άγνωστο ακόμα πότε ακριβώς θα γίνουν). Όλα αυτά συνθέτουν ένα χρονικό διάστημα που θα είναι κρίσιμο και μεταβατικό, ενώ προβλέπεται γεμάτο φόρτιση και εντάσεις.

Ο Θεός να μας φωτίσει να εκλέξουμε σε όλες τις θέσεις άξιους ανθρώπους με όραμα για τον τόπο, με ήθος και ανιδιοτέλεια. Το υπάρχον σκηνικό με τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες, δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ωστόσο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι στο χέρι μας και η δύναμη και η ευθύνη. Και να θυμόμαστε ότι "στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", όπως είχε πει ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.

Ειδικά για τον Έβρο, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του, θα είναι πολύ σημαντικό να εκλέξουμε τέσσερεις ικανούς βουλευτές που πρώτα από όλα να προωθούν τα συμφέροντα του τόπου. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να είναι αποδεκτό σε τόσο πολυπρόσωπα κυβερνητικά σχήματα, ένας νομός με μεγάλη γεωπολιτική σημασία να μην έχει ούτε έναν εκπρόσωπο. Στην συνέχεια θα πρέπει να εκλέξουμε δυναμικούς Δημάρχους και δραστήριους δημοτικούς συμβούλους. Η ποιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει εξίσου μεγάλη επίδραση στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας. Όσο για τη θέση του Περιφερειάρχη, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο Έβρος είναι σε πολλούς τομείς ο πρώτος νομός στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας Θράκης, οπότε έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει την εκλογή ενός δικού του ανθρώπου που να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες. Και τέλος θα πρέπει επιτέλους να στείλουμε και έναν Εβρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποκτήσουμε διεθνή φωνή και άμεση σύνδεση με τα κέντρα των αποφάσεων. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου