Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Επετειακή χρονιά για την Ορεστιάδα


To 2023 που μόλις ξεκίνησε, ανήκει δικαιωματικά στην Ορεστιάδα, που συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Η νεότερη πόλη της Ελλάδας που χτίστηκε κυριολεκτικά στο πουθενά, εξελίχθηκε γρήγορα σε αρχόντισσα του βόρειου Έβρου, χάρη στους ανθρώπους της, εργατικούς και φιλοπρόοδους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, απέχοντας 1.000 ολόκληρα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της υδροκέφαλης χώρας μας, αλλά μόλις μια ανάσα από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς, από όπου προέρχονται όλοι οι πρώτοι της κάτοικοι, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρώα γη και να ξανακτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν.

Η ιστορία της Ορεστιάδας είναι ένα σημαντικό και συμβολικό κομμάτι της ιστορίας της Θράκης, της Ελλάδας και του Ελληνισμού ολόκληρου, που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Μια ιστορία πραγματικής προσφυγιάς, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργίας. Στα 100 χρόνια αυτά κατάφερε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη, με τέλειο ρυμοτομικό σχέδιο, μια ωραιότατη κεντρική πλατεία ("Δασίου" ονομάζεται, προς τιμήν του Γενικού Διοικητή Θράκης που συνέβαλε αποφασιστικά στα πρώτα της βήματα), στο κέντρο ενός μεγάλου και εύφορου κάμπου που μπορεί να ταΐσει τη μισή Ελλάδα.

Πολύ μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και έχοντας να αντιμετωπίσουν βαρείς χειμώνες, οι δημιουργικοί και ανήσυχοι κάτοικοι κατάφεραν να ορθοποδήσουν οικονομικά και δεν δίστασαν να διεκδικήσουν πρωτιές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Πότε με το βόλλεϋ που έκανε γνωστή την μικρή πόλη σε όλη την Ευρώπη, καθώς όρθωσε το ανάστημα της και αναμετρήθηκε με μεγαθήρια, πότε με πολιτιστικές πρωτοβουλίες ή επιχειρηματικές επιτυχίες, η Ορεστιάδα αναζητά την δική της θέση στα ψηλά σκαλοπάτια χωρίς φόβο. Το 2020 βρέθηκε σύσσωμη στην πρώτη γραμμή για την αναχαίτιση της οργανωμένης λαθρομετανάστευσης, δίνοντας μαθήματα ομοψυχίας και αλληλεγγύης.

Ο Δήμος, η ΔΗΚΕΠΑΟ και επιτροπές ανέλαβαν να διοργανώσουν πολλές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετειακής χρονιάς, που θα κορυφωθούν το καλοκαίρι. Ευχόμαστε να έχουν απήχηση και επιτυχία, ελπίζοντας να αποφύγουν το τέλμα στο οποίο έπεσε ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Και πιστεύουμε ότι είναι χρέος της πολιτείας να συμβάλλει γενναιόδωρα στους εορτασμούς αυτούς, που θα πρέπει να τους μοιραστούν όλοι οι Έλληνες και να χαραχτούν βαθιά στην ιστορική μας μνήμη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου