Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Η Αλεξανδρούπολη ενεργειακό σταυροδρόμι


Είναι οφθαλμοφανές ότι η Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται συνεχώς εδώ και δεκαετίες. Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στη θέση της στο χάρτη και τις υποδομές συνδυασμένων μεταφορών που διαθέτει. Παρ΄ όλα αυτά δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι τώρα ποιός θα είναι ο πρωταρχικός της ρόλος. Η νεαρή πόλη γνώρισε αρνήσεις επενδύσεων, ακυρώσεις μεγαλόπνοων σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεων, ψεύτικα οράματα και παλινωδίες από κυβερνώντες και τοπικούς άρχοντες. Φαίνεται όμως πιά, ότι η σκόνη κάθεται σιγά-σιγά και ούτε ο τουρισμός, ούτε οι συγκοινωνίες, ούτε οι κατασκευές θα γίνουν η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει διεθνής ενεργειακός κόμβος.

Συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση τα σχέδια Κοπελούζου, το ενδιαφέρον των Αμερικανών και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη το Σάββατο 14/1 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε στην ΒΙΠΕ το έργο κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ένα έργο που ήταν ελάχιστα γνωστό και δεν είχε συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, θα απασχολήσουν πολυάριθμο προσωπικό και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025. Το όλο σχέδιο είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο από τον Όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος βρήκε στην πορεία συνοδοιπόρους την ΔΕΗ και την ΔΕΠΑ. Αυτές εξαγόρασαν πρόσφατα το 51% και το 29% αντίστοιχα της "Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης" και η Damco Energy διατήρησε το 20%.

Ο σταθμός που θα κατασκευαστεί θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο, αλλά θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει μελλοντικά και με υδρογόνο ή μικτό καύσιμο. Η υπερσύγχρονη μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840 MW και με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης (63%) ανάμεσα στις θερμικές μονάδες της χώρας. Θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την μονάδα της GASTRADE και θα το διαθέτει μέσω του υποσταθμού Νέας Σάντας σε εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Αυτό αναδεικνύει και τον διεθνή της ρόλο.

Εκτός από αυτό, ήδη στην περιοχή του Απαλού έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τους υποθαλάσσιους σωλήνες που θα συνδέσουν τον πλωτό σταθμό υποδοχής LNG με τις μονάδες αεριοποίησης. Σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα, το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει. Εν τω μεταξύ έχουν ληφθεί άδειες και για δεύτερη μονάδα πλωτού σταθμού υποδοχής LNG. Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται κατά μεγάλο ποσοστό σε εξαγωγές. Παράλληλα γίνονται βήματα για την κατασκευή μεγάλου υπεράκτιου αιολικού πάρκου, ενώ αρχίζουμε να ακούμε πολλά και για το καύσιμο του μέλλοντος, το υδρογόνο. Μέχρι και για αναβίωση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ακούμε, αλλά αυτή τη φορά με αντίστροφη ροή. Αντίθετα δεν ακούμε τίποτα πια για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. Όπως και να έχει, η παραγωγή και η μεταφορά ενέργειας μη ρυπογόνας μορφής, θα αποτελέσουν από εδώ και πέρα την ατμομηχανή ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα με διεθνή προσανατολισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου