Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Στον Καναδά!


Στον Καναδά βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες για επαγγελματικούς λόγους! Όχι στη χώρα βέβαια, αλλά στο μικρό και άγνωστο στους πολλούς, χωριουδάκι του βόρειου Έβρου. 

Στον Καναδά λοιπόν (με περισπωμένη στην πινακίδα στο έμπα του χωριού, για να καταλάβουμε από πότε βρίσκεται εκεί!), αλλά και στον γειτονικό Άρζο και τον Κριό, συναντήσαμε ανθρώπους φιλόξενους και δημιουργικούς. Ανθρώπους που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ήρεμο, ήσυχο και καθαρό, πολύ μακριά από τους ρυθμούς και τους ρύπους της πόλης. Μετρημένους στα δάχτυλα είναι η αλήθεια, οι οποίοι όμως έστω και μέσα σε αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς, καταφέρνουν να παράγουν μεταξύ άλλων, σουσάμι εξαιρετικής ποιότητας από τα 1.000 και πλέον στρέμματα που καλλιεργούν. 

Με μια θεριζοαλωνιστική ειδικά διασκευασμένη για τη συλλογή του καρπού του σουσαμιού και με πολύ μεράκι στην ξήρανση και στη διαλογή, σπυρί-σπυρί. Το τελικό προϊόν, μας το παρουσίασαν με περηφάνια, με ενθουσιασμό, με αγάπη που μας μετέδωσαν. Από αυτό το προϊόν θα προκύψει ένα εξαιρετικό ταχίνι ολικής αλέσεως, το ταχίνι "Κριός" που πήρε το όνομα του από το χωριό τους και έχει ως σλόγκαν το "100% ελληνικό ταχίνι από ελληνικό σουσάμι". Γιατί η ελληνική αγορά έχει γεμίσει από σουσάμι εισαγωγής από την Τουρκία, από την Ινδία, ακόμα και από το Σουδάν! Ενώ στον Έβρο συνολικά συλλέγεται αυτή την εποχή, περίπου το 50% της πανελλήνιας παραγωγής σουσαμιού.

Ευχαριστούμε πολύ τη Λίτσα, τη Φωτεινή, την Άννα, τον Νίκο και τον Κώστα, για τη φιλοξενία, για τις γνώσεις που μας μετέδωσαν, για τη δουλειά που κάνουν και για το προϊόν που παράγουν και μας παρέχουν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εργάτες του πρωτογενή τομέα, που στη θεωρία όλοι λέμε ότι πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και όχι μόνο, για τις επάλξεις που κρατούν και για το ΑΕΠ που παράγουν σε πείσμα των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου