Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Τι περιμένουμε από το 2019

Με γιορτινή διάθεση και αισιοδοξία υποδεχθήκαμε το 2019. Μια χρονιά που το πιο χαρακτηριστικό της είναι ότι θα μας φέρει μπροστά στις κάλπες τουλάχιστον τέσσερις και πιθανότατα έξι φορές! Δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, όλες με τη δική τους σημαντική βαρύτητα για το μέλλον του τόπου. Εξ αυτού του γεγονότος και μόνο, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την καινούρια χρονιά, μεταβατική και κρίσιμη για το μέλλον, καθώς ανάλογα με τις επιλογές μας θα τεθεί και ο πήχης των προσδοκιών. Και είναι αναγκαίες οι προσδοκίες, όπως και οι αλλαγές, μετά από μια μαύρη δεκαετία ύφεσης από την οποία δειλά δειλά εξερχόμαστε.

Ωστόσο οι όποιες αλλαγές (προσώπων, ιδεών, νοοτροπίας) δεν φαίνεται να προχωρούν εύκολα, καθώς αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τα κάθε λογής κατεστημένα που έβγαλαν πολύ γερές ρίζες επί τρεις δεκαετίες. Ούτε είναι ξεκάθαρο αν βγαίνοντας βαθιά λαβωμένοι από την κρίση, έχουμε πάρει τα απαραίτητα διδάγματα.

Παρακολουθούμε με αγανάκτηση, πρόσωπα που συμμετείχαν στην πορεία προς την καταστροφή, να εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν με θράσος στην διεκδίκηση της εξουσίας και όχι μόνο... Το κράτος παραμένει αντιλειτουργικό και εχθρικό προς τον πολίτη, η γραφειοκρατία θεριεύει αντί να περιορίζεται, οι παρωχημένες αντιλήψεις διαιωνίζονται, κόμματα, συντεχνίες και μέσα ενημέρωσης επιμένουν στα ίδια παλιά τροπάρια.

Είθισται οι εκλογικές χρονιές στην Ελλάδα να χαρακτηρίζονται από προσλήψεις στο δημόσιο, πανηγυρική ολοκλήρωση κάποιων έργων και μεγαλεπήβολες εξαγγελίες άλλων, που σπανίως υλοποιούνται. Ένα παρόμοιο σκηνικό σε κάποιο βαθμό, αναμένουμε να παρακολουθήσουμε και φέτος. Επιπλέον βλέπουμε να καλλιεργείται συστηματικά, ένα σκηνικό έντασης και διχόνοιας, τη στιγμή που έχουμε μεγάλη ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται.

Το μεταναστευτικό παραμένει άλυτο, το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται καν, η διαρροή εγκεφάλων συνεχίζεται, τα ελληνοτουρκικά εγκυμονούν κινδύνους, η εξωτερική μας πολιτική αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η ανάπτυξη είναι αναιμική και εύθραυστη.

Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται στις καίριες θέσεις ανθρώπους ανιδιοτελείς και άφθαρτους, με αίσθηση καθήκοντος και διάθεση για προσφορά, με ιδέες και όραμα, με γνώσεις και αποδεδειγμένες ικανότητες. Και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν. Φυσικά και υπάρχουν. Αρκεί αυτοί να αποφασίσουν να εμπλακούν κι εμείς να κρίνουμε σωστά και να τους επιλέξουμε.

Οπότε και οι δικές μας ευχές για το 2019 είναι υγεία προ παντός, ειρήνη στην περιοχή μας και καλή φώτιση σε όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου