Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πάει λίγο πίσω το LNG


Παρατείνεται κατά 6 μήνες το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου του υπεράκτιου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και μονάδας επαναεριοποίησης (Floating Storage Regasification Unit) Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάζει η Gastrade, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 11 Ιανουαρίου αναφέρεται στην αναθεωρημένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια του πλωτού σταθμού, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Φεβρουαρίου 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Δεκεμβρίου έληξε με μικρή καθυστέρηση αλλά με μεγάλη επιτυχία, η διαδικασία για την μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δέσμευση δυναμικότητας (Market Test). Είκοσι εταιρίες από ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνολική ετήσια δέσμευση 12,2 δις κυβικών μέτρων αερίου, υπερκαλύπτοντας την τεχνική δυνατότητα του έργου για παροχή 5,5 δις κυβικών μέτρων τον χρόνο. Θα ακολουθήσει σύντομα η δεύτερη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με νεώτερο δημοσίευμα του LNG World News, στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης και στη συνέχεια να υπογραφεί το συμβόλαιο με τον κατασκευαστή του σταθμού. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 380 εκ. ευρώ και από αυτά τα 240 εκ. ευρώ αφορούν κατ΄εκτίμηση το κόστος κατασκευής του σταθμού. Τα χρήματα της επένδυσης θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια των μετόχων καθώς και από επιχορηγήσεις από το ελληνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2014-2020 "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο σταθμός αναμένεται να παραδοθεί στο α΄τρίμηνο του 2021 και να λειτουργήσει στο β΄τρίμηνο του ίδιου έτους (αντί του τέλους του 2020 που γνωρίζαμε μέχρι τώρα). Θα βρίσκεται 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την κοντινότερη ακτή και θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με αγωγό που θα φτάνει στην περιοχή της Αμφιτρίτης, 5,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου