Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Σταθάκης: "Προνομιακό πεδίο ο Έβρος"


Διήμερη επίσκεψη (15-16 Απριλίου) στον Έβρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στην διάρκεια της είχε πολλές και σημαντικές συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής (Δήμος Σαμοθράκης, ΤΟΕΒ Ορεστιάδος, Εβρίτικα Κελλάρια, Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Αεροδρόμιο και Οργανισμός Λιμένα).


Σε δηλώσεις του ο Υπουργός χαρακτήρισε τον Έβρο "προνομιακό πεδίο στο οποίο η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα είναι πολύ σημαντική"! Τον χαρακτηρισμό δε αυτόν τον αιτιολόγησε, πρώτα γιατί θα αποτελεί σύντομα σημαντικό σημείο διασύνδεσης φυσικού αερίου (TAP, IGB, FSRU συν την πρόσφατη άδεια για μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης). Δεύτερο γιατί έχει μια πρωτοποριακή θέση στη μετάβαση στις ΑΠΕ και αναμένεται αυτό να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τη γεωθερμία. Και τέλος γιατί ο Έβρος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτοβουλιών και ενδιαφέροντος για τον τομέα της ενέργειας από τους τοπικούς θεσμούς.

Από τα λεγόμενα του κ. Σταθάκη προκύπτει ότι οι κύριοι άξονες της ενεργειακής πολιτικής είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η συνολική μείωση της κατανάλωσης. Σε αυτή τη βάση έγιναν οι συναντήσεις με φορείς όπως τα Νοσοκομεία, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι, με στόχο την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ενεργειακή αυτονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό θα γίνει εφικτό με την αναμενόμενη εφαρμογή σχεδίου για την αναβάθμιση των ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων.

Τέλος στην επίσκεψη του στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης ο Υπουργός που συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ κ. Τσολακίδη, μίλησε με καλά λόγια για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο Δήμος στον ενεργειακό τομέα: "Έχω επισκεφθεί το γεωθερμικό πεδίο, όπου ξεκίνησε αυτές τις μέρες το πρόγραμμα καταγραφής του γεωθερμικού δυναμικού. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Δήμο, που επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και πρωτοποριακό έργο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου