Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πάσχα στον Έβρο


Βρισκόμαστε στην πιο σημαντική περίοδο του χρόνου για την έκφραση των θρησκευτικών συναισθημάτων. Από τους εντυπωσιακούς τελευταίους Χαιρετισμούς οι πιστοί στον Έβρο αρχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις εκκλησίες. Το Σάββατο του Λαζάρου ο κόσμος επισκέπτεται τα κοιμητήρια ενώ τηρούνται χαρακτηριστικά έθιμα, λαζαράκια και κάλαντα. Ακολουθεί η Κυριακή των Βαϊων με την ρίψη και συλλογή βαϊων στις εκκλησίες και την παραδοσιακή ψαροφαγία.

Τη Μεγάλη Βδομάδα ο Έβρος γεμίζει ζωντάνια καθώς επιστρέφουν οι φοιτητές και οι συμπατριώτες μας από άλλες περιοχές, ενώ έρχονται και αρκετοί επισκέπτες. Οι καφετέριες και τα μαγαζιά με θαλασσινά έχουν την τιμητική τους ως τόποι συνάντησης. Η αγορά κινείται για τα δώρα των εορταζόντων και τις λαμπάδες των βαφτιστικών.

Στα σπίτια οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά και ετοιμάζουν πεντανόστιμα και μοσχομυριστά τσουρέκια. Τη Μεγάλη Πέμπτη πολλοί είναι αυτοί που μετά την κατανυκτική ακολουθία των Αγίων παθών και της σταύρωσης, ξενυχτούν στους αυλόγυρους των εκκλησιών. Την επόμενη το πρωί γίνεται κοσμοσυρροή στον χαιρετισμό των ανθοστολισμένων Επιτάφιων που διαγωνίζονται για την ομορφιά τους και το βράδυ της ίδιας μέρας όλοι ακολουθούν την περιφορά στην οποία συμμετέχουν μπάντες, πρόσκοποι και στρατός.

Το βράδυ της Ανάστασης οι οικογένειες μαζεύονται έξω από τις εκκλησίες περιμένοντας με λαμπάδες και φαναράκια. Με το "Χριστός Ανέστη" αρχίζουν τα πυροτεχνήματα, όχι πάντως με την ένταση που έχουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Όλοι τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και στη συνέχεια επιστρέφουν στα σπίτια τους μεταφέροντας το Άγιο Φως με το οποίο σταυρώνουν την εξώπορτα και ανάβουν το καντηλάκι πριν πέσουν με τα μούτρα στην παραδοσιακή μαγειρίτσα. Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που παραμένουν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την χαρμόσυνη αναστάσιμη λειτουργία.

Αρκετός κόσμος επιλέγει για τις αναστάσιμες μέρες τη Σαμοθράκη. Το Πάσχα στο νησί έχει μια διαφορετική αίσθηση και επιπλέον έχει και το ονομαστό γεμιστό κατσικάκι. Σούβλες πάντως στήνονται την Κυριακή του Πάσχα σε όλο τον Έβρο, ενώ ξεχωριστή είναι η μέρα αυτή και στα πολλά στρατόπεδα μας. 

Φέτος με τον καλό καιρό, τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου να πέφτει τη Δευτέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά την Τετάρτη, το γιορτινό κλίμα που τόσο έχουμε ανάγκη, θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Προσοχή στους δρόμους και ευχές με πολλαπλά νοήματα για "Καλή Ανάσταση" σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου