Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Ζόρια στο ποτάμι

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μεγάλη ένταση στον Έβρο, μετά την δήλωση του Ερντογάν ότι ανοίγει τα σύνορα της χώρας του (λες και τα είχε ποτέ κλειστά) και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει το τελωνείο στις Καστανιές και να σφραγίσει τα σύνορα με την Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η σφαγή Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ της Συρίας και η λεκτική μόνο συμπαράσταση Ευρωπαίων και ΝΑΤΟικών, κάτι που ισοδυναμεί ουσιαστικά με άρνηση για περαιτέρω εμπλοκή. Ως αντίποινα ο Ερντογάν προχώρησε στο άνοιγμα των συνόρων και ο κρατικός μηχανισμός του ώθησε οργανωμένα χιλιάδες Αφγανούς, Ιρακινούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς και Σύριους από την Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα με μισθωμένα λεωφορεία, ταξί και άλλα μέσα, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι ο μεγαλύτερος διακινητής ανθρώπινων ψυχών, πράγμα που αποτελεί διεθνές έγκλημα.

Η Ελλάδα αυτή τη φορά αντέδρασε αποφασιστικά κλείνοντας έγκαιρα το τελωνείο στις Καστανιές και κινητοποιώντας συνοριοφύλακες και στρατό. Στο σημείο συσσωρεύτηκαν αρχικά 2-3.000 επίδοξοι εισβολείς και ήταν αναπόφευκτο να προκληθούν κάποια  επεισόδια με ρίψεις δακρυγόνων και από τις δυο μεριές! Ακολούθησαν πέτρες, καδρόνια, μολότοφ, ιαχές, κοψίματα συρματοπλέγματος και άλλα ευτράπελα που δεν έκαμψαν τη στάση και την ψυχραιμία των υπερασπιστών.

Ωστόσο τα 200 περίπου χιλιόμετρα των συνόρων έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, ενώ και το ποτάμι φέτος λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα δεν έχει φουσκωμένα νερά. Έτσι μεμονωμένες ομάδες κυρίως νέων ανδρών κατάφεραν να περάσουν από άλλα σημεία. Έγιναν 66 συλλήψεις την Παρασκευή και 73 το Σάββατο, ενώ είναι πιθανό να έχουν περάσει και άλλοι. Πάντως οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την άθλια προπαγάνδα του Ερντογάν που ανακοίνωσε σχεδόν πανηγυρικά ότι έχουν περάσει 30.000 και ειδοποίησε τον φίλο του Ορμπάν να σφραγίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας!

Άθλια δημοσιεύματα είχαμε όμως και από την ελληνική πλευρά. Κάποιος έγραψε ότι φεύγουν κάτοικοι και οικογένειες από τις Καστανιές, άλλος το αντέγραψε, ο τρίτος έγραψε ότι εκκενώνεται το χωριό και πάει λέγοντας, δημιουργώντας μια εντελώς ψεύτικη εικόνα. Θα έπρεπε όλοι αυτοί να ξέρουν ότι οι κάτοικοι του Έβρου δεν φοβούνται, αγαπούν τον τόπο τους, έχουν επιλέξει συνειδητά να μείνουν και να δημιουργήσουν σ΄αυτόν. Είναι πραγματικοί σύγχρονοι ακρίτες, γνωρίζουν ότι φυλάνε Θερμοπύλες και δήλωσαν πάντα δυναμικά παρόντες, και το 74 και το 87 και το 96. Έχουν μάθει όλη τους τη ζωή σε ανάλογες καταστάσεις και έχουν μια διαφορετική κουλτούρα από την οποία πηγάζει η εγκάρδια και υποστηρικτική τους στάση απέναντι στα παιδιά του στρατού και της αστυνομίας. Όσο για τους άνδρες της τοπικής εθνοφυλακής που έχουν κληθεί ήδη σε ετοιμότητα, είναι αποφασισμένοι και συνδυάζουν το υψηλό φρόνημα με την πολύ καλή γνώση της περιοχής.

Την Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι σε όλο το μήκος του ποταμού έχουν συγκεντρωθεί περίπου 13.000 μετανάστες, αριθμός που πρέπει να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Η πίεση στα σύνορα μας θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα αυξηθεί. Η αντοχή και η ψυχραιμία όσων έχουν επιφορτισθεί με την φύλαξη τους, θα δοκιμασθεί. Εμείς ευχόμαστε να ανταπεξέλθουν και συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στο δύσκολο έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου