Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Άλλη μια επιβεβαίωση του μεγάλου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της και την ευρύτερη περιοχή, αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων στις 6 και 7 Μαρτίου. Για πολλοστή φορά επισκέφθηκε την πόλη ο Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, αεικίνητος αν και τραυματίας. Μαζί του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας (ακριβής τίτλος: Deputy Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs) και ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορυ Φλέγκερ.

Οι Αμερικανοί επίσημοι στη διάρκεια της επίσκεψης τους συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή , αλλά και με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, τον Περιφερειακό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας Πασχάλη Συριτούδη, καθώς και με εκπροσώπους της Gastrade.

"Είμαστε εδώ για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή δέσμευση μας σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτό το λιμάνι, να υποστηρίξουμε την αμερικανική επένδυση και επίσης να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή" είπε ο κ. Πάλμερ που παράλληλα δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό των ελληνικών αρχών ασφαλείας, ενώ επανέλαβε την δήλωση Τραμπ ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ασφαλίσει τα σύνορα της.

Ο κ. Πάιατ που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά σε λίγους μήνες θα αποχωρήσει από την Πρεσβεία στην Αθήνα, δρομολογεί σταθερά την ανάπτυξη της περιοχής που χαρακτηρίζει στρατηγική, με κεντρικό μοχλό το λιμάνι και τον πλωτό σταθμό LNG. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Φλέγκερ που πρόσφατα δήλωσε ότι "ως αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβανόμαστε τη στρατηγική αξία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος μας είναι να ενισχύσουμε αυτό το προφίλ, όπως κι έχουμε κάνει. Υπάρχει ενδιαφέρον από Αμερικανούς επιχειρηματίες, το ενδιαφέρον αυτό επεκτείνεται και πέρα από το λιμάνι, αλλά θα δούμε πως θα πάει αυτό. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καθορίσει ακόμα τους όρους ή το χρονοδιάγραμμα. Ελπίζουμε πως αυτή η διαδικασία θα τρέξει ταχύτερα..."

Από την ελληνική πλευρά ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που είναι απαραίτητα να προχωρήσουν για να στηρίξουν την λειτουργικότητα του λιμανιού και την ανάπτυξη της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου. Πιο γρήγορα φαίνεται ότι θα προχωρήσει η οδική σύνδεση με την Εγνατία και η ανατολική περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης, καθώς όπως είπε: "στο α΄εξάμηνο του 2020 θα είναι έτοιμη για δημοπράτηση". Όσο για την αναφορά στην ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, ήταν πολύ αόριστη και μάλλον έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Έβρου είναι καλοδεχούμενο από όποια πλευρά και αν προέρχεται, καθώς αυτό είναι το διαχρονικό ζητούμενο, όπως και το παράπονο των ηρωικών κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται μεν στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, αλλά ταυτόχρονα πολύ μακριά από την Αθήνα και την υδροκέφαλη, αργοκίνητη, διεφθαρμένη και συγκεντρωτική ελληνική γραφειοκρατία. Αλλά και τα υπερπολύτιμα νησιά του Αιγαίου μας για τους ίδιους λόγους δεν υποφέρουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου