Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Παρέλαση επισήμων

Πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά... Λίγες μόλις μέρες αφού αποχαιρέτησε τη Θράκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (υποσχόμενος μάλιστα να μας ξαναεπισκεφθεί τον Μάιο), βρέθηκε εκτάκτως και πάλι στον Έβρο την Τρίτη 5/3. Αυτή τη φορά μάλιστα συνοδευόταν από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φαν ντερ Λαϊεν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου Νταβίντ Σασόλι και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς που ασκεί αυτή την περίοδο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επί του πεδίου παρουσία, η ιδίοις όμμασι επιθεώρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και η αποστολή μηνυμάτων σε διάφορους αποδέκτες. Το κλίμα υποδοχής στην Αλεξανδρούπολη ήταν θερμό και ο Πρωθυπουργός μέσα στα χαμόγελα δήλωσε με περηφάνια μπροστά σε φίλους και στον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη ότι "ο Έβρος μένει πάντα όρθιος". Στη συνέχεια οι επίσημοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στις Καστανιές (απέφυγαν ευτυχώς να περάσουν από τις τρύπες-ντροπή της Εγνατίας οδού), όπου περιέργως σήμερα τα πράγματα ήταν ήσυχα από την τουρκική πλευρά, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πόσο οργανωμένα και σκηνοθετημένα είναι όλα όσα συμβαίνουν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις Καστανιές, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτέλους την Τουρκία ως "επίσημο διακινητή μεταναστών" και το πρόβλημα "όχι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά ασύμμετρη απειλή". Επεσήμανε ότι "η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει μια κοινή λύση στο σύνθετο αυτό πρόβλημα", εκφράζοντας ελπίδες για αλλαγή και πιο έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Σαρλ Μισέλ και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, τόνισε την σημασία της προστασίας των συνόρων με παράλληλο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κ. Φαν ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η FRONTEX θα στείλει άμεσα μια ομάδα ταχείας επέμβασης με 100 άνδρες, 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 1 αεροσκάφος και 2 οχήματα με κάμερες. Επιπλέον δήλωσε ότι η ΕΕ θα παράσχει στην Ελλάδα οικονομική ενίσχυση 700 εκ. ευρώ (350 άμεσα και 350 μετά από τροποποίηση προϋπολογισμού), αλλά με τα ευρωπαϊκά χρήματα είμαστε "καμμένοι στο χυλό" και γενικά από την ομιλία της δεν προέκυψαν ενδείξεις για ριζική αλλαγή στάσης της Κομισιόν στο μεταναστευτικό ζήτημα. Με γερμανική αυτοπεποίθηση δήλωσε ότι "όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν" και στο τέλος ευχαρίστησε την Ελλάδα που λειτούργησε ως ευρωπαϊκή ασπίδα (αυτό μάλιστα το είπε στα ελληνικά!), ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος συνέχισε ο Ιταλός κ. Σασόλι που είπε πως "αν είχαμε ακούσει πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίζαμε τις σημερινές συνθήκες". Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του για άμεση αλλαγή στάσης και νέα κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, διαφορετικά όπως είπε "η σημερινή παρουσία θα ήταν ανώφελη". Για να δούμε... Τέλος ο κ. Πλένκοβιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή στάσης της και είπε πως είναι προς όφελος όλων, τα ελληνικά σύνορα να μην είναι διάτρητα.

Μετά από 4 ημέρες εντάσεων που έχουν οδηγήσει σε 26.000 περίπου αποτροπές παράνομων εισόδων και 200 συλλήψεις, περιμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα των επισκέψεων αυτών, απολαμβάνοντας προς το παρόν το υψηλό φρόνημα, την κινητοποίηση, την ετοιμότητα και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι συμπατριώτες μας και το προσωπικό του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε όλο το μήκος του Έβρου, χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι οι δυσκολίες τελείωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου