Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πρωτόγνωρες καταστάσεις

Η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 έφτασε και στον Έβρο. Παρόλο που ήταν κάτι που το περιμέναμε, ωστόσο η ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στις 17 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη προκάλεσε μια παγωμάρα. Η πρώτη αυτή περίπτωση είχε απροσδιόριστη πηγή προέλευσης και αφορούσε γνωστό και ιδιαίτερα συμπαθή Αλεξανδρουπολίτη, στρατιωτικό, μουσικό και οικογενειάρχη. Ακολούθησε ένα κύμα ευχών και μηνυμάτων συμπαράστασης που έδειξε πως είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι απέναντι στον νέο αόρατο εχθρό.

Σήμερα 23 Μαρτίου φτάσαμε να έχουμε 9 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι έξι σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Ευχόμαστε σε όλους περαστικά και ελπίζουμε η επέκταση της νόσου να είναι περιορισμένη. Αυτό όμως είναι κάτι που εξαρτάται από τα μέτρα της κυβέρνησης, από τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και από την ατομική ευθύνη και την συμπεριφορά όλων μας.

Από σήμερα εφαρμόζονται και τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αυτές είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους και η προσαρμογή οπωσδήποτε είναι δύσκολη. Για αρχή οι Εβρίτες έδειξαν σε γενικές γραμμές πειθαρχία και αντιμετώπισαν την κατάσταση με ψυχραιμία. Είδαμε ανθρώπους να κυκλοφορούν κατά μόνας ή το πολύ ανά δυο, πολλούς με μάσκες και γάντια (τα οποία πάντως δεν πρέπει να πετάμε όπου να 'ναι) και μικρή κίνηση οχημάτων παρά την βροχή. Η μεσημεριανή εικόνα των άδειων δρόμων στην Αλεξανδρούπολη είναι θλιβερή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή στις Καστανιές οι "δυστυχισμένοι" δεν λένε να το βάλουν κάτω και συνεχίζουν τις προσπάθειες εισβολής με βροχή καπνογόνων. Το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, παρά την πολυήμερη κόπωση, τις αντιμετωπίζει με επιτυχία και αυτό είναι κάτι που γεμίζει με αυτοπεποίθηση και περηφάνια όλους τους Εβρίτες. Οι κάτοικοι στις Καστανιές δείχνουν με συγκινητικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους και μια ομάδα εθελοντισμού εργάζεται άοκνα για να προσφέρει υπηρεσίες σε αυτούς που φυλάνε τις σύγχρονες "Θερμοπύλες". Από όλη την Ελλάδα φτάνουν δέματα και μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, δείχνοντας ισχυρότατο φρόνημα απέναντι στον ορατό εχθρό.

Τα μέτωπα αυτή τη στιγμή στον Έβρο είναι δυο και παραμένουν ανοιχτά. Δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη τους, ούτε για τα παρεπόμενα στον τομέα της οικονομίας. Τώρα προέχει η ζωή και η υγεία όλων και η ασφάλεια της πατρίδας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση και την συμπεριφορά των Εβριτών, που στα δύσκολα βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο έχουμε πολύ και ανηφορικό δρόμο ακόμα μπροστά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου