Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ημέρα εγκαινίων στην Αλεξανδρούπολη

 


Τα φώτα της δημοσιότητας προσέλκυσε την Τρίτη 3/5/2022 η Αλεξανδρούπολη καθώς υποδέχθηκε πλήθος υψηλών επίσημων προσκεκλημένων σε μία μέρα που έγιναν τα εγκαίνια αρκετών σημαντικών έργων με εθνική αλλά και διεθνή εμβέλεια. Τρόπος του λέγειν εγκαίνια, καθώς κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ άλλα βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, οπότε ας πούμε καλύτερα τελετές με επισημότητα.

Με την αφορμή αυτή, στην πρωτεύουσα του Έβρου βρέθηκαν εκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, πολλοί υπουργοί, βουλευτές, πολιτειακοί παράγοντες, επιχειρηματίες και άλλοι.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε το ημερήσιο πρόγραμμα του με επίσκεψη στο εργοτάξιο της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία, διευκολύνοντας την διακίνηση οχημάτων και εμπορευμάτων. Το έργο ξεκίνησε πρόσφατα αλλά προχωράει με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς κι ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έκανε τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Το έργο αυτό που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, καθώς και όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Θα δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, θα τα επεξεργάζεται και θα παράγει ωφέλιμα δευτερογενή υλικά καθώς και ενέργεια από βιοαέριο! Είναι το πρώτο παρόμοιο έργο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος που επιβαρύνεται από τον αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων που παράγεται καθημερινά, αλλά και από τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης (χωματερές, ταφή, καύση).

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου σύγχρονου κτιρίου του Ιωακείμειου Γηροκομείου, ενός ιδρύματος που συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας, πάντα με υψηλό επίπεδο φροντίδας και σεβασμό στους ηλικιωμένους που φιλοξενεί. Οι αυξημένες ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία του νέου κτιρίου που βρίσκεται δυτικά της Αλεξανδρούπολης, σε ιδεώδη τοποθεσία μέσα στον ελαιώνα και με θέα στη θάλασσα, είναι όμορο του άλλου ιδρύματος της Μητρόπολης, του Άγιου Κυπριανού και έχει δυναμικότητα 140 κλινών. Η ολοκλήρωση του καταλογίζεται στο θετικό έργο του δραστήριου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου.

Στο τέλος της γεμάτης ημέρας, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγινε η τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) από την GASTRADE. Το έργο που ξεκίνησε το 2009 ως ένα όραμα του Δημήτρη Κοπελούζου, πέρασε από πολλά κύματα εμποδίων, καθυστερήσεων και αμφισβητήσεων, αλλά προχωράει πλέον προς την υλοποίηση με ισχυρή διεθνή στήριξη. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας κ. Σιφναίο, θα είναι έτοιμο για λειτουργία το αργότερο σε 20 μήνες από σήμερα, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΕ και η άδεια για δεύτερο σταθμό!

Τιμώμενα πρόσωπα της άρτια οργανωμένης εκδήλωσης οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας που συνυπέγραψαν τη δέσμευση τους για τη στήριξη της υλοποίησης του έργου. Ο κ. Μισέλ εν μέσω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας (πόλεμος στην Ουκρανία, αύξηση ενεργειακού κόστους κλπ) επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή στήριξη για το έργο που είχε ενταχθεί στα "κοινού ενδιαφέροντος" της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013 επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη. Ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι το έβλεπε με σκεπτικισμό αλλά τώρα άλλαξε γνώμη και προσβλέπει να δεχθεί στη χώρα του ποσότητες φυσικού αερίου από αυτό, σε συνδυασμό με την υλοποίηση και άλλων έργων αγωγών και διασυνδέσεων. Ο κ. Κοβατσέφσκι δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει κι αυτή συνέταιρος στο έργο. Τέλος ο κ. Πάϊατ που βρέθηκε για ακόμα μία φορά στην Αλεξανδρούπολη, στην τελευταία του  υποχρέωση ως Πρέσβης στη χώρα μας (αναλαμβάνει στην συνέχεια Υφυπουργός σε θέματα ενέργειας) δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από το 2017 όταν πρωτομίλησε για αυτό. Η υλοποίηση του θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας ταυτόχρονα και στον ίδιο μια προσωπική διπλωματική δικαίωση για την επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως ένα σημαντικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου