Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η Αλεξανδρούπολη στην Ουάσινγκτον


Την τιμητική της είχε η Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνοδευόταν από αρκετά μέλη της κυβέρνησης, συνάντησε αρχικά τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και την επόμενη μέρα εκφώνησε λόγο στο Κονγκρέσσο. Παρά την συγκυρία δυσμενών διεθνών εξελίξεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε εγκάρδια υποδοχή και πολύ φιλικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτά θα μετουσιωθούν στην συνέχεια σε έμπρακτη στήριξη της χώρας μας από τις ΗΠΑ.

Και στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε λόγους που είχαν μεγάλη απήχηση και διεθνή αντίκτυπο. Έθεσε πολλά από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό και προκάλεσε πολλά και πολύ θετικά σχόλια από διάφορες πλευρές, όπως βέβαια και κάποια αρνητικά. Εμείς θα μείνουμε στις αναφορές που έκανε στην Αλεξανδρούπολη και στις δυο ομιλίες του. Στην πρώτη που έγινε αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναφέρθηκε στην έγκριση της Βουλής στη νέα MDCA η οποία περιλαμβάνει την "πόλη λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας. Εκτός από την σημαντική στρατιωτική της σημασία για το ΝΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, εξελίσσεται γρήγορα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ένα σημείο εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη."

Την επόμενη μέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει μια εκτενέστερη ομιλία στο Κονγκρέσσο των ΗΠΑ, όπου συνάντησε κυριολεκτικά ενθουσιώδη υποδοχή και πανηγυρικό κλίμα. Και σε αυτή την ομιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στην αμοιβαία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και στην "κοινή δέσμευση για διατήρηση της ειρήνης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι εμφανής στον κόλπο της Σούδας, όπως επίσης είναι εμφανής και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην βορειοανατολική Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται γρήγορα σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αναζητούμε να διαφοροποιηθούμε σύντομα από το ρωσικό φυσικό αέριο, επενδύοντας στις απαραίτητες υποδομές που θα κάνουν εφικτή την εισροή μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι κρίσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους βαλκάνιους γείτονες μας, τους οποίους σχεδιάζουμε να διασυνδέσουμε!" και αμέσως ακολούθησε ένα θερμό και ιδιαίτερα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Η αναφορά της μικρής μας πόλης στην άλλη άκρη του πλανήτη και σε τόσο σημαντικά ακροατήρια που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη του, είναι φυσικό να μας γεμίζει περηφάνια. Ωστόσο η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, καθώς από μεγάλα λόγια που δεν έγιναν ποτέ πράξη, έχουμε χορτάσει στο παρελθόν. Μόνο που αυτή τη φορά οι εξελίξεις τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες από τις γνώριμες ελληνικές και η γεωστρατηγική αξία της θέσης μας έγινε γνωστή και αντιληπτή στην Ουάσινγκτον, με ότι επακόλουθο μπορεί αυτό να σημαίνει. Αλλά και πάλι ο δρόμος προς την ανάπτυξη δεν θα είναι στρωμένο χαλί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου