Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία;


Ολοκληρώθηκαν με "μεγάλη επιτυχία" οι εργασίες του 11ου Παγκόσμιου Συνέδριου Θρακών ή τουλάχιστον έτσι μας λέει το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αναμφισβήτητα το πρόγραμμα περιλάμβανε αξιόλογους ομιλητές που πραγματεύονταν πολύ σοβαρά θέματα. Αλλά από εκεί και πέρα, είτε βάζουμε τον πήχυ πολύ χαμηλά, είτε υποτιμούμε άθελα μας, την αξία και την δυναμική μας.

Πρώτα από όλα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή και αν δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να ήταν ακόμα μικρότερη. Ενδεικτικά καταγράφουμε την ομιλία του κ. Καλεντερίδη στα πλαίσια του Συνεδρίου με πολλές άδειες καρέκλες, ενώ για τον ίδιο ομιλητή την επόμενη μέρα στην υπερσύγχρονη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης δεν έπεφτε καρφίτσα. Ακόμα και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης (τοπικών, πανελλήνιων, διεθνών) ήταν ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Απαξίωση επίσης δείχνει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τριήμερο στην περιοχή έγιναν πολλές άλλες ομιλίες, ημερίδες, εκδηλώσεις, όλες με πολύ καλή συμμετοχή σε αντίθεση με το Συνέδριο. 

Επιπλέον η μικρή συμμετοχή χαρακτηρίζεται από τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους (όπως και στο 10ο), στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την Αλεξανδρούπολη και τις Φέρες και με εμφανή την απουσία συμμετοχών από τις άλλες περιοχές της Θράκης, από τους νέους μας, από τους Θρακιώτες-Εβρίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και προ παντός από την πολυπληθή και δυναμική διασπορά. Έτσι ο τίτλος "Παγκόσμιο" φαντάζει βαρύγδουπος αλλά κενός περιεχομένου.

Η διοργάνωση γίνεται στην κυριολεξία με καρμπόν, φτωχή αντιγραφή κάθε φορά της προηγούμενης, χωρίς χρήση και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών που τόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν είτε στην προβολή και προσέλκυση συνέδρων, είτε στην καλύτερη παρουσίαση των θεμάτων και περισσότερο στην επικοινωνία με τους Θρακιώτες του εξωτερικού.

Τέλος το ψήφισμα ήταν επιγραφικό και στο μονότονο μοτίβο αιτημάτων με μοναδικό αποδέκτη την κεντρική κυβέρνηση. Παρά την θλιβερή ομολογία ότι "κανένα από τα σημεία του ψηφίσματος του προηγούμενου συνεδρίου δεν εφαρμόστηκε", δεν αλλάζουμε ρότα ώστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, δεν αναζητούμε λύσεις σε Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς, αλλά εξακολουθούμε να θεωρητικολογούμε και να λειτουργούμε ως απελπισμένοι επαίτες, αδικώντας τους εαυτούς μας και τον τόπο. 

Δυστυχώς η πρόταση για την διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου στην Ορεστιάδα δεν έγινε δεκτή. Και λέμε δυστυχώς γιατί είναι εμφανές ότι η σημαντικότατη αυτή διοργάνωση φθίνει και χρειάζεται μια νέα πνοή που θα την δώσουν νέοι άνθρωποι, νέοι τόποι, νέες ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου