Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Πρωτοπόρος στα ενεργειακά η Αλεξανδρούπολη!


Ένας τομέας στον οποίο η Αλεξανδρούπολη μπορεί να καυχιέται ότι πρωτοπορεί, είναι αυτός της ενέργειας. Η πρωτεύουσα του Έβρου έχει την τύχη να συνδυάζει την διορατικότητα της δημοτικής αρχής και του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να έχει κάνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα στο πεδίο αυτό, ενώ έχει βάλει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα στο μέλλον. Η αναγνώριση και οι βραβεύσεις έρχονται από όλο τον κόσμο, αν και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου (φωτο από περσινή βράβευση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Κίνα). Ενός δρόμου που ανοίγεται πάνω στις γραμμές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία σταδιακά υλοποιείται στις μέρες μας.

Πρώτος σε όλη την Ελλάδα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πριν από χρόνια θέσπισε θέση Αντιδημάρχου Ενέργειας και ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης όρισε στη θέση αυτή τον Γιάννη Φαλέκα, έναν άνθρωπο εστιασμένο και αφοσιωμένο στο έργο της ενεργειακής ανάπτυξης. Πρόσφατα εδώ συστάθηκε και η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα, αμέσως μόλις το επέτρεψε η νομοθεσία, με την συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Δήμου Σαμοθράκης, της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και του Οργανισμού Λιμένα. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει επίσης στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων μαζί με άλλες πόλεις-παραδείγματα όπως τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, ενώ είναι η μόνη ελληνική πόλη που συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Έξυπνων Πόλεων IRIS.

Μέχρι στιγμής ο Δήμος έχει εγκαταστήσει 8 φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες δημοτικών κτιρίων και για αυτό χρειάστηκε να παλέψει ο Αντιδήμαρχος, καθώς απαιτείτο η αλλαγή της νομοθεσίας που προέβλεπε μόνο μία εγκατάσταση ανά ΟΤΑ. Επίσης πέρσι ξεκίνησε η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης με την αγορά μικρών αυτοκινήτων ελληνικής κατασκευής ecocar, στα πλαίσια της μείωσης κατανάλωσης υγρών καυσίμων. Το σημαντικότερο όμως έργο που υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής, είναι η επένδυση ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο. Το έργο συνολικής αξίας 3,3 εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και υλοποιήθηκε στα πλαίσια προγράμματος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προέβλεπε προμήθεια και εγκατάσταση 3.918 φωτιστικών σωμάτων LED καθώς και 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας - σύμβαση συντήρησης. Με την ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου (4 μήνες πριν την συμβατική ημερομηνία) η Αλεξανδρούπολη ήδη απολαμβάνει περισσότερο και καλύτερο φως (λευκό), γεγονός που συμβάλλει:
  • στην εικόνα μιας σύγχρονης πόλης 
  • στην βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, 
  • στο αυξημένο αίσθημα ασφάλειας των δημοτών,
  • στο καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (λιγότερη έκλυση θερμικής ενέργειας, λιγότεροι ρύποι-εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα)
  • στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 70%
  • στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσών
Έχει υπολογιστεί ότι ο Δήμος έχει ήδη όφελος 60.000 ευρώ κάθε μήνα από τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα γλυτώνει άλλες 190.000 ευρώ κάθε χρόνο από την συντήρηση-αγορά-αποθήκευση-αντικατάσταση που γίνεται πλέον από την ανάδοχο εταιρία. Το συνολικό όφελος του Δήμου σε βάθος 10ετίας φτάνει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ!

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι στην Αλεξανδρούπολη εδρεύει και η επιχείρηση που υλοποίησε το έργο και μάλιστα με ιδιαίτερη επιμέλεια. Από το 2007 η DASTERI προσανατολίστηκε στον τομέα της πράσινης ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα των φωτιστικών LED. Σύναψε στρατηγική συνεργασία με την Hilux, παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου και εφάρμοσε τα κορυφαία πρότυπα ποιότητας στην παραγωγή. Ενδεικτικά να πούμε ότι η οικογενειακή επιχείρηση που πέρασε με επιτυχία στη δεύτερη γενιά, εξάγει σήμερα προϊόντα της σε 47 χώρες στον κόσμο, υλοποιεί αντίστοιχα έργα σε 50 και πλέον Δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία ανέλαβε την ειδική κατασκευή LED tube στεγάστρων και πινακίδων των πρατηρίων καυσίμων της εταιρίας BP, όπως και της ΕΚΟ. Η DASTERI πέρασε αλώβητη από την κρίση, αυξάνοντας κάθε χρόνο τον κύκλο εργασιών της και διατηρώντας πάνω από 80 εξειδικευμένες, καλά αμειβόμενες και σχεδόν μόνιμες θέσεις εργασίας (μ.ο. ετών εργασίας: 19!), γεγονός πολύ σημαντικό για την περιοχή.

Η μεγάλη εικόνα για την πρωτοπόρο ενεργειακά Αλεξανδρούπολη θα συμπληρωθεί με πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα κομμάτια του παζλ, όπως:
  • Η γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού TAP και η αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του μέσα στον επόμενο χρόνο.
  • Αμέσως μετά η υλοποίηση του έργου τηλεθέρμανσης Φερών με την παροχή της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας από τον σταθμό συμπίεσης του TAP στους Κήπους.
  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (LNG) και η σύνδεση του με το δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
  • Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Άνθειας-Αρίστηνου, σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που επίσης άλλαξε με πιέσεις και προτάσεις τοπικών παραγόντων και αναμένει την απόφαση του ΣΤΕ επί της αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων.
  • Η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν ή θα σχετίζονται με τα παραπάνω έργα.
  • Η δημιουργία μονάδας αξιοποίησης βιομάζας και μετατροπής σε pellet που θα αξιοποιηθεί για την θέρμανση δημοτικών κτιρίων.
  • Η αναμενόμενη έγκριση της πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του παλαιού και ενεργοβόρου κλειστού γυμναστηρίου "Μιχάλης Παρασκευόπουλος".
Ο τομέας της ενέργειας θα είναι ακόμα πιο καθοριστικός τα επόμενα χρόνια για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Η Αλεξανδρούπολη που έχει αξιόλογες επιδόσεις μέχρι τώρα, συνδυάζει ανθρώπους, επιχειρήσεις, γεωστρατηγική θέση και άλλα πλεονεκτήματα που αν τα αξιοποιήσει, ευελπιστούμε ότι θα πρωταγωνιστήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου