Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Βατάτζεια 2018


Το Διδυμότειχο τίμησε και φέτος ιδιαίτερα, ως γενέτειρα πόλη, τη μνήμη του άγιου Ιωάννη Βατάτζη. Ο Ιωάννης Γ΄Δούκας Βατάτζης είναι μια από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στον τόπο μας, αν και η ζωή και το έργο του δεν είναι τόσο γνωστά, όσο θα του άξιζε.

Ο Ιωάννης Βατάτζης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, βρέθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας. Υπηρέτησε τον αυτοκράτορα Θεόδωρο Α΄ ο οποίος τον έχρισε διάδοχο του. Έγινε αυτοκράτορας το 1222 και παρέμεινε επί 32 συνεχή χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά τους συνεχείς πολέμους προς κάθε κατεύθυνση και τις εσωτερικές δολοπλοκίες. Σε ένα χρονικό πλαίσιο όπου ο λαός υπέφερε από εξωτερικούς εχθρούς αλλά και από εσωτερική διαφθορά και κατάπτωση, ο Βατάτζης ξεχώρισε για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία και τα καθήκοντα του. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, αύξησε την παραγωγή και το εμπόριο, μείωσε τη φορολογία αλλά παρόλα αυτά βελτίωσε τα οικονομικά του κράτους, καθώς περιόρισε τη χλιδή και τις σπατάλες. Αναβίωσε τον θεσμό των ακριτών, πολέμησε κι ο ίδιος και φρόντισε για την γενικότερη πρόοδο και την βελτίωση της παιδείας. Για αυτά και άλλα πολλά, ο λαός τον αγάπησε, τον ονόμασε εν ζωή "ελεήμονα" και μετά τον θάνατο του συνέχισε ένθερμα να τιμά τη μνήμη του, ιδιαίτερα σε περιοχές της Μικράς Ασίας.

Στα πλαίσια των "Βατάτζειων 2018" στις 3 και 4 Νοεμβρίου, η Μητρόπολη Διδυμοτείχου πραγματοποίησε πανηγυρικό εσπερινό, θεία λειτουργία, λιτανεία της εικόνας του αγίου και επιστημονική ημερίδα με σημαντικούς ομιλητές, ενώ ο Δήμος Διδυμοτείχου προχώρησε σε αδελφοποίηση με τον Δήμο Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου