Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σουσάμι εβρίτικο


Η καλλιέργεια του σουσαμιού είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια που αναβιώνει δυναμικά στις μέρες μας. Στη χώρα μας καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή λίγο περισσότερα από 5.000 στρέμματα και παρουσιάζεται μια ανοδική τάση. Τα μισά περίπου από αυτά τα στρέμματα βρίσκονται στον Έβρο και ακολουθούν οι Σέρρες και η Ροδόπη. Αν σκεφτεί όμως κανείς, ότι κάποτε καλλιεργούσαμε ως χώρα περίπου 50.000 στρέμματα, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στον πρωτογενή μας τομέα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εισάγει περισσότερους από 40.000 τόνους σουσαμιού τον χρόνο, από χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, ακόμα και το Σουδάν και ξοδεύει για αυτούς περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγάλοι εγχώριοι παραγωγοί χαλβά και ταχίνι προτιμούν το εισαγόμενο σουσάμι λόγω κόστους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τους ντόπιους καλλιεργητές στην μεταποίηση του προϊόντος τους από τους ίδιους.

Στον Έβρο καλλιεργείται μια τοπική ποικιλία που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, τόσο από πλευράς πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, όσο και από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Η αναγνωρισμένη από το ΕΘΙΑΓΕ, ποικιλία  "Έβρος" είναι περιζήτητη από καταναλωτές που ξέρουν τι τρώνε, από σεφ, από καταστήματα ντελικατέσεν και μερακλήδες αρτοποιούς.

Επιπλέον στον Έβρο υπάρχει και μια άσβεστη μνήμη, γνώση και παράδοση στην μεταποίηση του προϊόντος, καθώς μέχρι τις δεκαετίες του 60-70, ο Νομός στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του ήταν γεμάτος από "γιαχανάδες", δηλαδή σησαμελαιοτριβεία που έβγαζαν το πολύτιμο για την διατροφή του πληθυσμού, σησαμέλαιο. Όσο για την παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα ήταν γεμάτη από ταχίνι, ταχινόπιτες και συνταγές βασισμένες στο πολύτιμο αυτό συστατικό.

Σήμερα έχουν μπει νέοι άνθρωποι στην καλλιέργεια και μεταποίηση του σουσαμιού, επιλέγουν βιολογικές μορφές καλλιέργειας και συνδυάζουν παραδοσιακές με σύγχρονες μεθόδους συγκομιδής και διαλογής. Ως αποτέλεσμα έχουμε, εκτός από το συσκευασμένο εβρίτικο σουσάμι, εξαιρετικό τυποποιημένο ταχίνι και σησαμέλαιο, προϊόντα που σιγά σιγά γίνονται ευρύτερα γνωστά, ενώ παρουσιάζεται αγοραστικό ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Εμείς ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να έχει επιτυχία και τα προϊόντα μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει, για το καλό των καλλιεργητών, των μεταποιητών και του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου