Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η Αλεξανδρούπολη στην τετραμερή


Την τιμητική της είχε η Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια της τετραμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα. Στη σύνοδο, που έχει πλέον θεσμοθετηθεί, συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας. Στη Βάρνα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ που συζήτησε με τους άλλους τέσσερις ηγέτες, την συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, ενέργειας και ασφάλειας.

Η Αλεξανδρούπολη, όπως φάνηκε από σχετικά δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις Τσίπρα και Μπορίσοφ, αναφέρθηκε στη σύνοδο σε σχέση με τρία σημαντικά έργα:
- Την διασύνδεση των σχεδιαζόμενων έργων LNG και IGB με σκοπό τη δημιουργία ενός κάθετου άξονα διέλευσης φυσικού αερίου.
- Τον εκσυγχρονισμό και την σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς
- Την δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη Μαρίτσα (η βουλγαρική ονομασία του ποταμού Έβρου) και από εκεί με το Μπουργκάς και τη Βάρνα.

Για το δεύτερο και τρίτο έργο μάλιστα, οι δυο πρωθυπουργοί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη και συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή και την διαχείριση τους.

Είναι οπωσδήποτε θετικό για μια πόλη να εντάσσεται σε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και να αναφέρεται σε τόσο ψηλό επίπεδο. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η Αλεξανδρούπολη κατέχει μια σημαντική θέση στο χάρτη και παρουσιάζει λαμπρές προοπτικές. Ωστόσο η σιδηροδρομική της σύνδεση με Ορμένιο και Θεσσαλονίκη έχει μείνει στο παρελθόν και ο κάθετος οδικός άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο παρουσίασε τρομερές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του. Με αυτά τα δεδομένα, χαιρόμαστε για την αναφορά, επικροτούμε τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων έργων, παρακολουθούμε και αναμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου