Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η Βουλγαρία θέλει συμμετοχή στο LNG


Η Βουλγαρία έχει ανάγκη να επικαιροποιήσει την ενεργειακή της στρατηγική, δήλωσε στη Βουλή η Υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, καθώς αναμένεται να χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα διέλευσης φυσικού αερίου από το έδαφος της όταν ολοκληρωθεί ο Turkish Stream, ο αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας στην Ανατολική Θράκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Στα πλαίσια της αλλαγής αυτής, η Βουλγαρία διεκδικεί την απόκτηση ποσοστού 20-25% στο έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade, εταιρία συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου. Με την επίτευξη της συμμετοχής αυτής, η Βουλγαρία που σήμερα εξαρτάται κατά 95% από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πετύχει να εξασφαλίσει την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή στα τέλη του 2019 και στοχεύει να λειτουργεί στα τέλη του 2020. Ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, έχει εισέλθει με 20% η Gaslog, μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρία που διαθέτει στόλο 29 πλοίων μεταφοράς LNG. Επίσης υπάρχει συμφωνία εισδοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και από την ΔΕΠΑ. Η Gastrade συζητά και με άλλους στρατηγικούς επενδυτές, ενώ αναμένεται να διατηρήσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου