Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Γιορτάσαμε τα Ελευθέρια

Με επισημότητα γιόρτασε και φέτος ο Έβρος τα "Ελευθέρια" του. Αυτή ήταν η 99η επέτειος της 14ης Μαΐου 1920, της ημέρας που ο τόπος μας απελευθερώθηκε μετά από 560 χρόνια σκλαβιάς, πολύ περισσότερα από τα 400 περίπου που υπέφερε η υπόλοιπη Ελλάδα, όχι όμως αρκετά για να σβήσουν την φλόγα της αγάπης για την πατρίδα και την ελευθερία.

Τα φετινά "Ελευθέρια" δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό με αποτέλεσμα κάποιες εκδηλώσεις να γίνουν υπό βροχή και κάποιες άλλες να ματαιωθούν. Έγιναν επίσης εν μέσω της έντονης προεκλογικής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται (προσπάθειες υπερπροβολής από κάποιους, γκρίνιες από άλλους και μια αίσθηση υποβάθμισης από την Πολιτεία). Σε αντιδιαστολή είχαμε την δυναμική εμφάνιση των Ποντίων που φέτος τιμούν τη μνήμη των 100 χρόνων από την ποντιακή γενοκτονία, καθώς και την εμφάνιση των κυνηγών που φυλούν τις σύγχρονες "Θερμοπύλες" του Δέλτα του Έβρου.

Ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά που θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της ελευθερίας μας, τα χρυσά μας "Ελευθέρια" να έχουν μεγαλύτερη λαμπρότητα και διεθνή απήχηση, με μεγαλύτερη συμμετοχή της Πολιτείας και των απανταχού Εβριτών. Όσο για τις εκδηλώσεις που θα μπουν στο πρόγραμμα, δεν είναι απαραίτητο να είναι περισσότερες, αλλά να είναι πιο σημαντικές, προσεκτικά επιλεγμένες και πιο σχετικές με την ιστορία μας και τον λόγο του εορτασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου