Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Αμερικανική απόβαση


Το αμερικανικό οχηματαγωγό GREEN RIDGE έδεσε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποβίβασε μεγάλο αριθμό ειδικών στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων με σκοπό τη μεταφορά για συμμετοχή στη διεθνή άσκηση SAUBER GUARDIAN 2019 που διεξάγεται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και οι εντυπωσιακές εικόνες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών, όπως και κάποιες διαμαρτυρίες από μέλη του ΚΚΕ. Στην υλοποίηση της αποβίβασης και μεταφοράς συνέδραμαν οι αρχές του λιμανιού (ΟΛΑ, Λιμενικό) και του Ελληνικού Στρατού (12η Μεραρχία) τους οποίους ευχαρίστησε ο Πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορυ Φλέγκερ που βρέθηκε με την ευκαιρία και πάλι στην Αλεξανδρούπολη. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αξία του λιμανιού και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για στρατιωτική χρήση αλλά και για επιχειρηματική αξιοποίηση.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας που βρέθηκε δίπλα στον Πρόξενο, αναφέρθηκε στον επικείμενο διαγωνισμό παραχώρησης ο οποίος πρόκειται να γίνει, όπως δήλωσε "τους επόμενους μήνες, τον επόμενο μήνα ενδεχομένως". Πιο αισιόδοξος φάνηκε για την απομάκρυνση της βυθοκόρου "Όλγα" που βρίσκεται βυθισμένη μέσα στο λιμάνι εδώ και 9 χρόνια και αναμένεται να ανελκυσθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και της αμερικανικής πλευράς.

Οι συχνές επισκέψεις του Προξένου στην Αλεξανδρούπολη, όπως και του Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή. Όσον αφορά τον επικείμενο διαγωνισμό, ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα DEAL. Ωστόσο τα αμερικανικά σχέδια έχουν να αντιμετωπίσουν την ελληνική γραφειοκρατία, την αναβλητικότητα των πολιτικών αποφάσεων που εντείνεται λόγω προεκλογικής περιόδου καθώς και τις κινήσεις άλλων ενδιαφερόμενων ανταγωνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου