Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Πάμε για δεύτερο γύρο


Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου στον Έβρο, μόνο ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης κατάφερε να (επαν)εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στους άλλους τέσσερις Δήμους αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η θέση του επικεφαλής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ο Εβρίτης ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο το 30,6% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που έχοντας το χρίσμα και την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε το 34,3% των ψήφων. Η σημαντική αυτή μάχη δείχνει αμφίρροπη και δεν χωρούν προβλέψεις.

Στη μάχη για τη θέση του Δημάρχου Διδυμοτείχου ο νυν Δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου συγκεντρώνοντας το 23% των ψήφων. Έτσι η μάχη θα διεξαχθεί ανάμεσα στον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Τοκαμάνη που πρώτευσε με 38% και στον νέο υποψήφιο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου που πήρε το 27,1%.

Στους υπόλοιπους τρεις Δήμους οι εν ενεργεία Δήμαρχοι πρώτευσαν την πρώτη Κυριακή, αλλά όλα θα κριθούν στην επόμενη. Στο Σουφλί ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός πήρε 46,3% και θα αντιμετωπίσει και πάλι τον διεκδικητή Παναγιώτη Καλακίκο που πήρε 38,1%. Στην Αλεξανδρούπολη ο Βαγγέλης Λαμπάκης πήρε 37,1% και θα αντιμετωπίσει τον Γιάννη Ζαμπούκη που κατέβηκε για πρώτη φορά και πήρε 23,7%. Τέλος στην Σαμοθράκη ο Αθανάσιος Βίτσας που πήρε 41% θα αντιμετωπίσει τον πρώην Αντιδήμαρχο του Νίκο Γαλατούμο που βγήκε δεύτερος με 33,8%.

Η δεύτερη Κυριακή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η διαδικασία θα είναι απλούστερη, η συμμετοχή θα είναι μικρότερη και τα κριτήρια επιλογής περιορισμένα και διαφορετικά. Όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει, οι νέοι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες που θα αναλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ανακαλύψουν τη λέξη συνεργασία, καθώς ο "Κλεισθένης" δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου