Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ο IGB μας φέρνει πιο κοντά


Πραγματοποιήθηκαν με επισημότητα στις 22 Μαϊου στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας τα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB (Interconnector Greece Bulgaria) που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Παρέστησαν οι Πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Τσίπρας και Μπορίσοφ, οι Υπουργοί Ενέργειας Σταθάκης και Πέτκοβα και πολλοί επίσημοι τρίτων χωρών.

Ανάμεσα τους η επιτετραμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ κ. Κέιτ Μπέρνς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρεί το έργο πολύ σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: "Θεωρούμε ότι με τον ίδιο τρόπο που ο TAP συνδέει οριζόντια την περιοχή, ο IGB προσφέρει μια κάθετη λύση, βοηθώντας να μεταφέρουμε πόρους από την Αλεξανδρούπολη στη Βουλγαρία και ενδεχομένως και μακρύτερα στην περιοχή, πράγμα το οποίο θα ήταν μεγάλη ελπίδα και το οποίο επίσης ανοίγει νέες ευκαιρίες για πηγές τροφοδοσίας, βάζοντας όπως ελπίζουμε, το LNG στην Αλεξανδρούπολη σε πιο τακτική βάση."

Ο αγωγός μήκους 180 χιλιομέτρων αναμένεται να κατασκευασθεί με γρήγορους ρυθμούς από εταιρίες και υλικά ελληνικών συμφερόντων και από ότι φαίνεται φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη με το LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου